Το work-life balance αφορά στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και όχι συγκεκριμένα στις γυναίκες

Το work-life balance αφορά στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και όχι συγκεκριμένα στις γυναίκες

Για τη Φανή Ζαφειρούλη - Βρεττού, Μηχανικό στη Διεύθυνση Αλουμίνας του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος αποτέλεσε, κατ’ επιλογήν, μονόδρομο. Αναγνωρίζοντας πως η τάση προς την πολιτική ίσων ευκαιριών στον εργασιακό στίβο έχει πάρει θετικό πρόσημο, σε παγκόσμιο επίπεδο - άλλωστε η ίδια έχει θέση ευθύνης σε ένα τμήμα με νευραλγική σημασία για την εξελικτική πορεία του οργανισμού της - η Φανή εκτιμά πως, υπάρχει ακόμη δρόμος έως ότου, η ισότητα να μην αποτελεί θέμα συζήτησης.

Ε.: Ο εξορυκτικός-μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά - και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Φανή Ζαφειρούλη - Βρεττού: O εξορυκτικός – μεταλλουργικός κλάδος για εμένα αποτελούσε πρώτη αλλά και μοναδική επιλογή. Άλλωστε, όλα τα σημαντικά βήματα προόδου και εξέλιξης των κοινωνιών συνδέονται άρρηκτα με τις πρώτες ύλες - με τον ορυκτό μας πλούτο. 

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Φανή Ζαφειρούλη - ΒρεττούΟ κλάδος εν γένει επηρεάζει και επηρεάζεται σημαντικά από παραμέτρους παγκόσμιας κλίμακας, όπως οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προκλήσεις καθώς και από επιμέρους συμβάντα, βλ. πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας και η υγειονομική κρίση της νόσου COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και εγώ από τη θέση ευθύνης μου, προσαρμόζομαι στις εκάστοτε συγκυρίες, παρακολουθώ τα νέα των αντίστοιχων βιομηχανιών και προσπαθώ να εφαρμόζω νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και των συνθηκών ασφάλειας και εργασίας του προσωπικού. 

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;

Φανή Ζαφειρούλη - Βρεττού: Η ετοιμότητα των σύγχρονων οργανισμών θεωρώ πως βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η τάση, ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αισιόδοξη και πρόσφορη. Όμως, δεν είμαστε ακόμη κοντά στο να μην χρειάζεται να τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα.

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Φανή Ζαφειρούλη - Βρεττού: Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι σίγουρα περισσότερο σύνθετος από παλαιότερα. Το work-life balance είναι συνιστώσα που αφορά - και πρέπει να αφορά- στο σύνολο του δυναμικού των σύγχρονων εταιρειών και όχι συγκεκριμένα στις γυναίκες.

Η «πρώτη ύλη» που χρειάζεται είναι η υποστήριξη από το επαγγελματικό περιβάλλον, με την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να έχει κάθε σύγχρονος οργανισμός σε σχέση με τις οικογενειακές απαιτήσεις και υποχρεώσεις που πιθανώς προκύπτουν, ώστε να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις περιστάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η γενικότερη απόδοση του. 

Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι σίγουρα περισσότερο σύνθετος από παλαιότερα, ωστόσο, το work-life balance είναι συνιστώσα που αφορά - και πρέπει να αφορά- στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των σύγχρονων εταιρειών και όχι συγκεκριμένα στις γυναίκες.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Φανή εργάζεται στη Διεύθυνση Αλουμίνας και συγκεκριμένα στα τμήματα των βωξιτών της MYTILINEOS από το 2018.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER