Η παρότρυνση και οι ίσες ευκαιρίες χτίζουν επιτυχημένες ομάδες

Η παρότρυνση και οι ίσες ευκαιρίες χτίζουν επιτυχημένες ομάδες

Για την Ελευθερία Βαγκλή, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η εργασιακή της ενασχόληση με τον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών είναι κίνητρο με διττή σημασία: είναι μέρος μιας αλυσίδας αξίας που συμβάλλει στη βιώσιμη πορεία της ανθρωπότητας, γεγονός που την εμπνέει να δίνει, κάθε μέρα, το καλύτερο που μπορεί ως επαγγελματίας και ως μητέρα. Η Ελευθερία Βαγκλή πιστεύει πως οι ομάδες επιτυγχάνουν τους στόχους τους, όταν στα μέλη τους προσφέρονται ίσες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Ελευθερία Βαγκλή: Ακολούθησα καριέρα στον εξορυκτικό-μεταλλευτικό κλάδο καθώς ενσωματώνει όλες τις διαφορετικές πτυχές που με ελκύουν ως προσωπικότητα και ως επαγγελματία. Η ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα της απασχόλησης σε ένα μεταλλείο γίνεται αντιληπτή όταν βρεθεί κανείς στο πεδίο και ειδικά στο υπόγειο, όπου συναντά την αλλαγή και τις σύγχρονες συνθήκες που επικρατούν πλέον. Διαπιστώνει επίσης το μεγαλείο του να νιώθεις πως δημιουργείς μια ολόκληρη υπόγεια πολιτεία, μια αλυσίδα αξίας, για την εξόρυξη των απαραίτητων πρώτων υλών που συμβάλλουν στην εξέλιξη και πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ο κλάδος εξελίσσεται διαρκώς, παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, και μαζί του εξελίσσονται και οι άνθρωποι του. Όσο και αν δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, τα τελευταία χρόνια περάσαμε από την εποχή των συμβατικών-χειροκίνητων μέσων εξόρυξης στη χρήση σύγχρονων μεθόδων, ενώ στην Ελληνικός Χρυσός απέχουμε λίγους μήνες από το να ενσωματώσουμε στον μεταλλευτικό κύκλο τον τηλεχειρισμό μηχανημάτων από την επιφάνεια, εισάγοντας μία νέα εποχή στη μεταλλευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της μεταλλευτικής δραστηριότητας, διενεργείται συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού με προσομοιωτές που συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Μια τέτοια ραγδαία αλλαγή στο πεδίο δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις δομές και την ευρύτερη κουλτούρα διοίκησης μιας μεταλλευτικής εταιρείας, που οφείλει να εκσυγχρονίζεται για να είναι βιώσιμη.

Το να αποτελώ κι εγώ μέρος αυτής της εξέλιξης, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσομαι κι η ίδια επαγγελματικά μαζί με την ομάδα μου, σίγουρα αποτελεί πέρα από προσωπικό στόχο και μια μορφή παρακίνησης ώστε να προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερη

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα της εξόρυξης. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Ελευθερία Βαγκλή: Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, νομίζω ότι τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις αντιμετώπισα κυρίως με θέματα που είχαν να κάνουν με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και με το πώς μία γυναίκα μπορεί να ηγηθεί και να αναπτυχθεί μέσα στη μεταλλευτική βιομηχανία.

Η ηγεσία έχει να κάνει με τη συνεργασία και την έμπνευση των άλλων να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Απαιτεί άμεση συνεργασία με την ομάδα και πρέπει να ηγηθείς δίνοντας πάντα το παράδειγμα και με ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Το να επιτύχουμε οι ομάδες να αποδίδουν στο μέγιστο, δεν προέρχεται από εξουσία ή δύναμη. Προέρχεται από την ικανότητα να δείξεις στους ανθρώπους σου γιατί κάτι είναι σημαντικό και να τους παροτρύνεις να εργαστούν, να αποδώσουν και να αναπτυχθούν.

Νομίζω πως ήταν πολλές οι φορές που έπρεπε να αποδείξω ότι μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας εξίσου καλά όσο και ένας άνδρας εφόσον για πολλά χρόνια αυτό αποτελούσε στερεότυπο. Πιστεύω πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τις γυναίκες στον μεταλλευτικό τομέα και πρέπει να αρθούν τα εμπόδια ανέλιξης των γυναικών.

Πρέπει να δημιουργηθούν μονοπάτια ηγεσίας και επαγγελματικής ανάπτυξης ανεξαρτήτως φύλου και πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους δίνοντάς τους εφόδια και ευκαιρίες ώστε να αποκτήσουν τεχνική εμπειρία και γνώση. Τέλος, ως μητέρα με δύο κόρες θα έλεγα πως είναι πολύ σημαντικό επίσης να παρέχεται ευελιξία στην εργασία και εναλλακτικές επιλογές σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών. 

Για να επιτύχουμε οι ομάδες να αποδίδουν στο μέγιστο δεν απαιτείται εξουσία ή δύναμη. Προέρχεται από την ικανότητα να δείξεις στους ανθρώπους σου γιατί κάτι είναι σημαντικό και να τους παροτρύνεις να εργαστούν, να αποδώσουν και να αναπτυχθούν.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Ελευθερία Βαγκλή: Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι το 1997 στον μεταλλευτικό κλάδο, θα έλεγα πως οι γυναίκες που εργαζόμασταν σε αυτόν τον κλάδο δεν ήταν πολλές. Οι συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο και ιδιαίτερα για όσους εργαζόμαστε στην υπόγεια εκμετάλλευση δεν ήταν εύκολες. Με την πάροδο των χρόνων έχουμε δει πολύ περισσότερες γυναίκες να έχουν ενταχθεί στη βιομηχανία των μεταλλείων σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με επιτυχία. Τώρα πλέον υπάρχουν πολλαπλά μοντέλα ρόλων, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες και μπορούν και επιτυγχάνουν σε σημαντικές θέσεις έχοντας επιτυχημένη σταδιοδρομία στον εξορυκτικό τομέα.

Οι δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στον μεταλλευτικό τομέα έχουν αλλάξει δραματικά, οι νοοτροπίες όμως θα έλεγα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάβασης. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ομάδα ταλέντων εάν θέλουν να διατηρούν το πιο εξειδικευμένο και με προσόντα εργατικό δυναμικό. Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην επιχείρηση είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

Οι δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στον μεταλλευτικό τομέα έχουν αλλάξει δραματικά, οι νοοτροπίες όμως χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάβασης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ομάδα ταλέντων εάν θέλουν να διατηρούν το πιο εξειδικευμένο και με προσόντα εργατικό δυναμικό και η προσέλκυση περισσότερων γυναικών είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Ελευθερία Βαγκλή: Η ζωή στην επαρχία διαφέρει κατά πολύ από τη ζωή σε μια μεγάλη πόλη και προσφέρει ποιοτικές ευκαιρίες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Για να προκύψει όμως αυτός και να είναι δυνατή η επίτευξη της εργασιακής ισορροπίας, πέρα από τη σωστή διαχείριση του χρόνου και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, σε μια παραγωγική δραστηριότητα που διαρκεί σχεδόν 365 ημέρες και νύχτες το χρόνο, πρέπει να έχει καλλιεργηθεί και η αντίστοιχη κουλτούρα στον ίδιο τον οργανισμό.

Έχω τη χαρά να εργάζομαι σε μια εταιρεία που μεταξύ άλλων, ήταν ανάμεσα στις 18 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση SHARE του υπουργείου εργασίας για την ισότητα των φύλων και την προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελευθερία Βαγκλή είναι έμπειρη επαγγελματίας στον μεταλλευτικό κλάδο με πορεία άνω των 25 ετών όπου ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων έρευνας, εξόρυξης και ανάπτυξης στους τομείς της μεταλλευτικής μηχανικής, της γεωλογικής έρευνας, της μεταλλευτικής γεωλογίας, της ανάλυσης και της συμβουλευτικής. Εργάζεται στην Ελληνικός Χρυσός από το 2012 και σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ προηγουμένως κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Γεωλόγων στο μεταλλείο Ολυμπιάδας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει αναλάβει τη διαχείριση πολυποίκιλων και απαιτητικών μεταλλευτικών έργων σε όλα τα στάδια λειτουργίας τους, με ιδιαίτερη εστίαση στην ασφάλεια, την ποιότητα, και την συμμόρφωση στις κανονιστικές απαιτήσεις. Καθοδηγεί και υποστηρίζει ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων και συνεργάζεται με ειδικούς από πολλούς τομείς διαφόρων κλάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με γνώμονα την επιτυχή διαχείριση των έργων σε ευθυγράμμιση με τα εταιρικά και κανονιστικά πλαίσια. Διαθέτει μεταπτυχιακό στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές στη Μεταλλευτική μηχανική και γεωλογία. 

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER