Η πιστοποίηση Copper Mark επεκτείνεται στο νικέλιο, τον ψευδάργυρο και το μολυβδαίνιο

Η πιστοποίηση Copper Mark επεκτείνεται στο νικέλιο, τον ψευδάργυρο και το μολυβδαίνιο

Το The Copper Mark είναι ένα αξιόπιστο πλαίσιο υπεύθυνων πρακτικών παραγωγής χαλκού αλλά και δέσμευσης της βιομηχανίας χαλκού στην πράσινη μετάβαση. Ο φορέας Copper Mark ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επεκτείνει το πλαίσιο αξιολόγησης των δράσεων εξόρυξης αρμοδιότητάς του, που καλύπτουν ήδη το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, στην παραγωγή μολυβδαινίου, νικελίου και ψευδαργύρου μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Copper Mark, της International Molybdenum Association (IMOA), του Nickel Institute (NI) και της International Zinc Association (IZA) για την προώθηση της βιώσιμης και υπεύθυνης παραγωγής και προμήθειας αυτών των σημαντικών πρώτων υλών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα στις αρχές του 2023 σε εθελοντική βάση. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή οποιασδήποτε εξορυκτικής μονάδας εμπλέκεται στην εξαγωγή, τον εμπλουτισμό, την επεξεργασία, την ανάμειξη, την ανακύκλωση ή την διαχείριση υλικών που περιέχουν μολυβδαίνιο, νικέλιο ή ψευδάργυρο που έχει εξορυχθεί, μέταλλα, χημικά, κράματα ή άλλα υλικά, με βάση σχετική ανακοίνωση του Copper Mark.

Η βιομηχανία χαλκού δημιούργησε το The Copper Mark τον Μάρτιο του 2020, το οποίο αποτελεί εθελοντικό πλαίσιο διασφάλισης για την προώθηση των υπεύθυνων και βιώσιμων πρακτικών παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του περιβάλλοντος, των κοινωνικών ζητημάτων, των εργασιακών πρακτικών και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 42 στα τέλη Αυγούστου 2022, σύμφωνα με τον ίδιο τον φορέα. Από αυτούς, 30 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, την Κορέα και την Ιαπωνία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, έχουν αξιολογηθεί και τους έχει απονεμηθεί το The Copper Mark.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η Michèle Brülhart, εκτελεστική διευθύντρια του Copper Mark, ανέφερε ότι η Codelco, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το κρατικό ορυχείο El Teniente στη Χιλή πιθανά να συμμετέχει επίσης, μαζί με μερικές ακόμη μονάδες εντός του 2023, γεγονός που θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των παραγωγικών μονάδων χαλκού που καλύπτεται από το Copper Mark σε περίπου 25% παγκοσμίως.

Τα ορυχεία που συμμετέχουν οφείλουν εντός δύο ετών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να μετασχηματίσουν τις πρακτικές στο πλαίσιο του Copper Mark ώστε να αξιολογηθούν. Κάθε τρία χρόνια λαμβάνει χώρα μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του ορυχείου από κάποιον τρίτο φορέα. Η Brülhart θεωρεί ότι είναι ρεαλιστική η κάλυψη ποσοστού 50% έως 60% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού σε μερικά χρόνια.

Ωστόσο, σε μέρη όπως η Κίνα, υπάρχει μικρή πίεση στην εγχώρια βιομηχανία για να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς της κινεζικής οικονομίας. Η Brülhart τονίζει ότι ο φορέας Copper Mark έχει δημοσιεύσει ένα πρότυπο που στοχεύει στην παρακολούθηση όλης της αλυσίδας αξίας -συμπεριλαμβανομένων των μονάδων που επεξεργάζονται scrap- ώστε να παρέχει στους τελικούς χρήστες, όπως για παράδειγμα οι κατασκευαστές εξοπλισμού ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα προϊόν για το οποίο υπάρχει πιστοποίηση ότι έχει εξορυχθεί με βιώσιμο τρόπο.

Ο φορέας Copper Mark βρίσκεται επίσης στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού προτύπων τα οποία έχει δεσμευτεί να αναθεωρεί κάθε τρία χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχει πρωτόκολλο για την επιβολή των προτύπων αυτών, η απώλεια πιστοποίησης ενέχει κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τη φήμη - ιδιαίτερα στην περίπτωση εταιρειών μετάλλων που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια. Η Brülhart λέει ότι οι μονάδες επεξεργασίας και καθαρισμού οι οποίες έχουν περάσει από αξιολόγηση δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να εξαληφθεί η περίπτωση διπλής καταμέτρησής τους στο σύνολο της αξιακής αλυσίδας.

Για να ληφθεί η πιστοποίηση, κάθε ορυχείο πρέπει να πληροί 32 κριτήρια βιωσιμότητας που αφορούν ζητήματα όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η υγεία και η ασφάλεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η βιοποικιλότητα, η υπεύθυνη προμήθεια υλικών, η ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Brülhart τονίζει ότι, σε αντίθεση με τη βιομηχανία χρυσού, η άτυπη και βιοτεχνική εξόρυξη μικρής κλίμακας είναι ελάχιστη στην περίπτωση της εξόρυξης χαλκού. Οι μεγάλοι όγκοι υλικού που εξορύσσεται σε συνδυασμό με τις μικρές περιεκτικότητες σε μέταλλο, καθιστούν την βιοτεχνική εξόρυξη χαλκού ως επί το πλείστον μη βιώσιμη, εκτός από μέρη όπως το Κονγκό όπου ο χαλκός εξάγεται παράλληλα με το κοβάλτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιοτεχνική εξόρυξη χαλκού σε ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.

Μια έκθεση της Wood Mackenzie που δημοσιεύτηκε πρόσφατα εκτιμά ότι 9,7 εκατομμύρια τόνοι πρωτογενώς παραγόμενου χαλκού θα απαιτηθούν σε βάθος 10 ετών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα όπως αυτοί προκύπτουν από τη συμφωνία του Παρισιού. Σε επίπεδο τιμών, ο χαλκός διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα, 3,43 δολάρια ανά λίβρα ή 7,560 δολάρια ανά τόνο) με μείωση της τάξης του 20% μέχρι στιγμής φέτος.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER