Το έργο του Δήμου Αιγάλεω «Rock the Block» επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από την ΕΕ

Το έργο του Δήμου Αιγάλεω «Rock the Block» επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από την ΕΕ

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «New European Bahaus in Regions and Cities», ανακοινώθηκαν επίσημα οι προτάσεις που επιλέχθηκαν κατά την 1η πρόσκληση του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Urban Initiative (EUI) – Innovation Action (IA). Στην πρόσκληση υποβλήθηκαν 99 προτάσεις και επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση οι 14. Η Επίτροπος Elisa Ferreira, ανακοίνωσε πως το έργο «Rock the Block», στο οποίο ο Δήμος Αιγάλεω συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση. Το «Rock-the-Block» είναι το μοναδικό έργο από την Ελλάδα που πέρασε όλα τα στάδια της αξιολόγησης με επιτυχία!

Το έργο «Rock the Block» επιδιώκει να συμβάλει με ολοκληρωμένο τρόπο στις σύγχρονες προκλήσεις της στέγασης, έχοντας ως βασική επιδίωξη να ανατρέψει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη χαμηλή ποιότητα των κτηρίων και των υποδομών (παλαιωμένα κτίρια, ενεργοβόρες κατασκευές, αισθητική φτώχεια), την οικονομική δυσκολία για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την αποξένωση μεταξύ των ενοίκων.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, το έργο «Rock the Block» προτείνει ένα καινοτόμο εργαλείο πολιτικής και χρηματοδότησης για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων (πράσινες/ έξυπνες/ αισθητικά άρτιες), αλλά και δημιουργικών δράσεων για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, για την ενεργοποίηση των κοινοτήτων, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην κατεύθυνση της οικονομικά προσιτής κατοίκησης.

Ακολουθώντας τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, το καινοτόμο αυτό έργο θα χρησιμοποιήσει την «πολυκατοικία» ως μονάδα παρέμβασης, για τη συλλογική αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, δημιουργώντας μια νέα αστική πολιτική για την κατοικία, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά και δύο νέες δημοτικές δομές υποστήριξης των πολιτών για ζητήματα στέγασης.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Δήμο Αιγάλεω (Συντονιστής), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, την εταιρεία αστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης Symbolo Ο.Ε., το γραφείο Αρχιτεκτονικής έρευνας και πράξης AREA, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών Urbana Lab, InCommON (Innovative Communities Inwards), Οργάνωση Γη και ΑΜΚΕ Όχι Παίζουμε (UrbanDig Project).

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER