Στις 24 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια για τη βιωσιμότητα (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) κάνοντας ένα βήμα προς την επίσημη υιοθέτηση της Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Οδηγία CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) δημιουργεί νομική ευθύνη για τις εταιρείες που σχετίζονται με παραβιάσεις του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Για να επιτευχθεί συμφωνία, το τελικό κείμενο της Οδηγίας περιορίστηκε πολύ σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, η Οδηγία CSDDD, που ονομάζεται επίσης και CS3D, καθιερώνει ένα πρότυπο δέουσας επιμέλειας σε εταιρικό επίπεδο όσον αφορά σε θέματα βιωσιμότητας για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Ο όρος βιωσιμότητα αφορά κυρίως τις παραβιάσεις περιβαλλοντικών κανόνων, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι νέες απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας ισχύουν όχι μόνο για τις ενέργειες των ίδιων των εταιρειών, αλλά και για τις θυγατρικές τους και τις εταιρείες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, καθώς και εταιρείες εκτός ΕΕ που ασκούν ένα καθορισμένο επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΕΕ, θα μπορούσαν να είναι υπόλογες για τις ενέργειες των προμηθευτών τους.
Το τελικό προσχέδιο της Οδηγίας CSDDD, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου 2024, αρχικά διαφάνηκε ότι θα εγκριθεί σχετικά εύκολα. Ωστόσο, η υποστήριξη προς την Οδηγία περιορίστηκε γρήγορα, γεγονός που οδήγησε σε 45 ημέρες μυστικών διαπραγματεύσεων λόγω των πολιτικών πιέσεων και άλλων παραγόντων που δυσκόλεψαν τους υποστηρικτές μιας πιο αυστηρής Οδηγίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά μια αποδυναμωμένη έκδοση της Οδηγίας στις 15 Μαρτίου.
Αρχικά, η οδηγία CSDDD επηρέαζε εταιρείες με 500 υπαλλήλους και κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατ. ευρώ. Στο τελικό προσχέδιο, αυτοί οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σε 1.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ.
Η οδηγία CSDDD θα εφαρμοστεί σταδιακά σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Εταιρείες με 5.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 1.500 εκατ. ευρώ θα επηρεαστούν από το 2027, εταιρείες με 3.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ θα επηρεαστούν από το 2028, ενώ εταιρείες με 1.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ θα επηρεαστούν από το 2029.
Με πληροφορίες από forbes.com