Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη Nuward, τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), ώστε να δοκιμάσει την τεχνολογία της, ενώ αναμένεται να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη έως το 2030.
Οι SMR εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς ποικίλλουν σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από 2 έως 300 MW και μπορούν να καλύψουν από πολύ τοπική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας σε απομονωμένες κοινότητες ή σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή ακόμη και να αντικαταστήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση άνθρακα ή/και φυσικού αερίου.
Με τον υπό ανάπτυξη SMR των 300 MW, η θυγατρική της EDF, Nuward, θέλει να παίξει ρόλο στην αντικατάσταση των εναπομεινάντων ευρωπαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η εταιρεία στοχεύει στην έναρξη της κατασκευής το 2030 και τη θέση σε λειτουργία πριν από το 2035, χρονοδιάγραμμα που λίγο-πολύ συνάδει με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέσω της οικονομικής αυτής ενίσχυσης, η Nuward εισέρχεται στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης, σε σύνολο πέντε σταδίων, όπου η βασική εστίαση είναι στην έρευνα και την ανάπτυξη. Το στάδιο αυτό, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2027, περιλαμβάνει «την εμβάθυνση στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού όλου του εξοπλισμού, όλων των εξαρτημάτων (…) και την κατασκευή ενός πλήρους μοντέλου του σταθμού παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε ότι το συνολικό σύστημα είναι συνεκτικό και ότι, αφού συναρμολογηθούν όλα τα εξαρτήματα, θα εγγυώνται τη σωστή λειτουργία με τις αναμενόμενες επιδόσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία.
Στόχος δηλαδή του σταδίου ανάπτυξης είναι η δοκιμή όλων των μονάδων και εξαρτημάτων των SMR, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να παραχθούν σε βιομηχανική κλίμακα. Η επιχορήγηση αποσκοπεί επιπλέον στην προετοιμασία των επιδείξεων ασφαλείας που απαιτούνται για την έγκριση του έργου από τις εθνικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας.
Η Nuward είχε ήδη λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022 προκειμένου να υποστηριχθεί το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης. Η συνολική δημόσια ενίσχυση για την πρωτοβουλία αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι SMR θα ξεκλειδώσουν σημαντικές μειώσεις κόστους στην πυρηνική ενέργεια και ότι υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρώπης για την ηγετική θέση σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Συγχρόνως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγάγει τους SMR σε βασική συνιστώσα των προσπαθειών της για την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050 και υποστηρίζει τη βιομηχανική συμμαχία SMR, η οποία ξεκίνησε επίσημα τον Φεβρουάριο 2024.
Η συμμαχία θα συγκεντρώσει βασικούς κλαδικούς φορείς, όπως φορείς χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, όπως ακριβώς έχει γίνει και για την ανάπτυξη ηλεκτρικών μπαταριών, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου.
Με πληροφορίες από euractiv.fr