Οι έξυπνες πόλεις θα εξοικονομήσουν περίπου $250 δις παγκοσμίως έως το 2028

Οι έξυπνες πόλεις θα εξοικονομήσουν περίπου $250 δις παγκοσμίως έως το 2028

Η πιο «έξυπνη» πόλη στον πλανήτη για το 2023 εξακολουθεί να είναι η Σαγκάη παραμένοντας στην κορυφή της σχετικής λίστας όπου βρισκόταν και το 2022.

Στη δεύτερη θέση του top 5 με τις πιο έξυπνες πόλεις βρίσκεται η Νέα Υόρκη, ενώ ακολουθούν το Τορόντο (στην 3η θέση), η Σεούλ (στην 4η), ενώ η κινεζική Shenzhen συμπληρώνει την πεντάδα των κορυφαίων smart cities για το 2023. Το 2022, η αντίστοιχη πεντάδα περιελάμβανε - εκτός από την κατέχουσα τα πρωτεία Σαγκάη - τη Σεούλ (στη 2η θέση), τη Βαρκελώνη (στην 3η), το Πεκίνο (στην 4η) και τη Νέα Υόρκη (στην 5η θέση).

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η φετινή αξιολόγηση της εταιρείας Juniper Research, η οποία αναδεικνύει τις κορυφαίες έξυπνες πόλεις του κόσμου παγκοσμίως, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια. Οι πέντε πρωταθλήτριες μητροπόλεις για το 2023 διακρίνονται σε μια σειρά από τομείς, όπως οι έξυπνες μεταφορές και υποδομές, τα smart συστήματα ενέργειας και φωτισμού, η έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, η χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών και η αστική συνδεσιμότητα.

Η έρευνα της Juniper Research αποδίδει στη Σαγκάη την πρώτη θέση μεταξύ των πιο έξυπνων πόλεων στον κόσμο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, χάρη στα προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και φύλαξης δεδομένων, που διαθέτει η πόλη. Το δυνατό χαρτί της Σαγκάη, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το Suishenban Citizen Cloud, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1.000 διαφορετικές υπηρεσίες για τους κατοίκους της πόλης, καθώς και την ισχυρή ανάπτυξη του 5G και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δίδυμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι πόλεις που κατακτούν τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, έχουν αναπτύξει υπηρεσίες, που αξιοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα και τη συνδεσιμότητα για να βελτιώσουν τις εμπειρίες των πολιτών. Η Σαγκάη έχει υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση στα δεδομένα, δημιουργώντας όχι μόνο μια ισχυρή και ολοκληρωμένη πλατφόρμα δεδομένων, αλλά και τη συνδεσιμότητα για να υποστηρίξει κάθε πτυχή της.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Εξοικονόμηση κόστους

Οι έξυπνες πόλεις, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους κατοίκους τους, έχουν τεράστια συνεισφορά στις εθνικές τους οικονομίες και μεγάλο αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Juniper Research, η εξοικονόμηση κόστους από την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων προβλέπεται να φτάσει τα $250 δισ. έως το 2028 παγκοσμίως. Η αντίστοιχη επίδοση το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι $96 δισ., που μεταφράζεται σε σωρευτική αύξηση κατά 158% μεταξύ 2023 και 2028. Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από τη μειωμένη χρήση ενέργειας και των εκπομπών από την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων μεταφορών και υποδομών, από την ευφυή διαχείριση της κυκλοφορίας και τον έξυπνο φωτισμό των δρόμων

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER