Η εξορυκτική εταιρεία BHP δήλωσε ότι ελπίζει να εξασφαλίσει διακανονισμό ύψους 25,7 δισ. δολαρίων για την κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στο μεταλλείο της Samarco το 2015, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 νεκρούς, 700 άστεγους και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα ποτάμια και σε χερσαίες τοποθεσίες της Βραζιλίας.
Η BHP είπε ότι η οικονομική αυτή προσφορά γίνεται σε συμφωνία με την εξορυκτική εταιρεία Vale, η οποία αποτελεί εταίρο της στην τοπική θυγατρική Samarco.
Το φράγμα τελμάτων Fundão, ιδιοκτησία της Samarco, κατέρρευσε στις 5 Νοεμβρίου του 2015, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες εξορυκτικών τελμάτων πλησίον της πόλης Μαριάνα, στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα μια μακρά σειρά νομικών αξιώσεων εναντίον της BHP, η οποία πραγματοποιούσε την εισαγωγή της στην κύρια χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εκείνη την εποχή.
Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο είπε ότι αυτή και η Vale έχουν υποβάλει μια πρόταση διακανονισμού, συνολικής αξίας 127 δισ. ρεάλ Βραζιλίας (19,9 δισ. λίρες), αν και μέρος αυτού του ποσού έχει ήδη καταβληθεί.
Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, οι δύο εταιρείες θα συμφωνούσαν να πληρώσουν 14,4 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, σε εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας. Θα χρηματοδοτήσουν επίσης άλλα 3,6 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις και προσπάθειες καθαρισμού μέσω του Ιδρύματος Renova, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή.
Το υπόλοιπο του διακανονισμού, 7,7 δισ. δολάρια, έχει ήδη δαπανηθεί μέσω του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισ. δολαρίων που έχουν πάει απευθείας σε περίπου 430.000 πληγέντες.
Η πρόταση της BHP και της Vale συνδυάζει υφιστάμενες συμφωνίες με τις αρχές της Βραζιλίας με εκκρεμείς αξιώσεις από διάφορους κυβερνητικούς φορείς, σε έναν ενιαίο διακανονισμό.
Η BHP ανακοίνωσε την πρόταση της για διακανονισμό στους επενδυτές μετά από σχετικές αναφορές στον τύπο της Βραζιλίας. Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία σημείωσε ότι, «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία για το ποσό ή τους όρους διακανονισμού».
Με πληροφορίες από theguardian.com