Eramet και SUEZ κατασκευάζουν εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Γαλλία

Eramet και SUEZ κατασκευάζουν εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Γαλλία

Η Eramet, ο ευρωπαϊκός ηγέτης στην εξόρυξη και τη μεταλλουργία, και η SUEZ, παγκόσμιος ηγέτης στις κυκλικές λύσεις για το νερό και τα απόβλητα, ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βιομηχανικό συγκρότημα ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου από ηλεκτρικά οχήματα στη Δουνκέρκη της Βόρειας Γαλλίας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος κλειστού βρόχου για την ανακύκλωση κρίσιμων μετάλλων που βρίσκονται σε μπαταρίες και η ανάκτηση τους θα συμβάλλει στον ασφαλή εφοδιασμό με μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Η Eramet και η SUEZ επέλεξαν το Grand Port Maritime de Dunkerque στη Βόρεια Γαλλία ως χώρο εγκατάστασης του έργου. Αυτή η επιλογή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της καινοτόμου διαδικασίας που διαθέτουν για την ανακύκλωση μπαταριών, η έρευνα για την οποία ξεκίνησε το 2019. Η Δουνκέρκη βρίσκεται στην καρδιά της «κοιλάδας των μπαταριών». Αρκετά γιγα-εργοστάσια παραγωγής μπαταριών πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ένα πιλοτικό εργοστάσιο σχεδιασμένο για δοκιμές προβιομηχανικής κλίμακας και επίδειξη της αποδοτικότητας της διαδικασίας συνεχούς επεξεργασίας, βρίσκεται ήδη σε φάση εκκίνησης στο Trappes της Γαλλίας, στο ερευνητικό κέντρο της Eramet.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ανάντη και κατάντη εγκαταστάσεις

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο βασικών εγκαταστάσεων:

  • Μια «ανάντη» (upstream) μονάδα αποσυναρμολόγησης μπαταριών, ικανή να επεξεργάζεται 50.000 τόνους μονάδων μπαταριών ετησίως, που ισοδυναμούν με περίπου 200.000 μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Μια «κατάντη» (downstream) υδρομεταλλουργική εγκατάσταση για την εξαγωγή και τον καθαρισμό κρίσιμων μετάλλων από τη μαύρη μάζα (νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο), επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίησή τους στην παραγωγή νέων μπαταριών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, και οι δύο εταίροι αξιοποιούν την αντίστοιχη τεχνογνωσία τους. Η SUEZ θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή, τη διαλογή, την προετοιμασία, την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωση υλικών από χρησιμοποιημένες μπαταρίες, ενώ η Eramet θα χρησιμοποιήσει την υδρομεταλλουργική της τεχνολογία για την ανάκτηση των κρίσιμων μετάλλων που περιέχονται στη μαύρη μάζα.

Πρεμιέρα το 2025

Η τελική επενδυτική απόφαση για την ανάντη εγκατάσταση αναμένεται στα τέλη του 2023, με την εγκατάσταση να ξεκινά τη λειτουργία της το 2025. Για την κατάντη εγκατάσταση, η απόφαση αναμένεται στα τέλη του 2024, με τις εργασίες να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2027.

Η Eramet έχει εξασφαλίσει συνολική επιχορήγηση 80 εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τράπεζα BPI (Banque Publique d'Investissement). Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν τις προβιομηχανικές μελέτες, την κατασκευή των εργοστασίων και το λειτουργικό κόστος για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας. Αυτή η οικονομική υποστήριξη υπογραμμίζει τη σημασία του έργου για την προώθηση της βιώσιμης ανακύκλωσης μπαταριών και την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Με πληροφορίες από emag.directindustry.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER