Στη Γαλλία το γιγαεργοστάσιο μπαταριών της ProLogium

Στη Γαλλία το γιγαεργοστάσιο μπαταριών της ProLogium

Η Γαλλία υπερίσχυσε της Γερμανίας και της Ολλανδίας ως χώρα εγκατάστασης του γιγαεργοστασίου μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα της ProLogium, χάρη στις ενέργειες του προέδρου Emmanuel Macron που παρείχε επενδυτικά προνόμια και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, δήλωσαν στελέχη της ταϊβανέζικης εταιρείας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αφού μείωσε τη λίστα των πιθανών χωρών εγκατάστασης του εργοστασίου από 13 σε τρεις, η ProLogium είπε ότι επέλεξε το λιμάνι της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία για το δεύτερο γιγαεργοστάσιο της το οποίο θα κατασκευάζει μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα.

Με την παραγωγή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2026, το γιγαεργοστάσιο θα είναι το τέταρτο ανάλογο στη βόρεια Γαλλία, αποτελώντας μία επιπλέον προσθήκη σε ένα αναδυόμενο βιομηχανικό σύμπλεγμα παραγωγής μπαταριών με κεντρικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Ασία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέχουν διάφορα κίνητρα για να αναπτύξουν τη εγχώρια βιομηχανία παραγωγής μπαταριών.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν πιο επιτακτικές από όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν το νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές επιδοτήσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση για λύσεις καθαρής ενέργειας.

Ο Macron, ο οποίος συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ProLogium Vincent Yang κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής του σημείου κατασκευής της μονάδας παραγωγής, ανακοίνωσε την επένδυση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2023 στη Δουνκέρκη. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο κινεζικός όμιλος XTC New Energy Materials σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε ένα εργοστάσιο στη Δουνκέρκη για την κατασκευή υλικών που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες μέσω μιας κοινοπραξίας με τη γαλλική εταιρεία Orano.

Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ασία για την προμήθεια και την επεξεργασία πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο. «Χτίσαμε μια βιομηχανική πολιτική για να είμαστε ανταγωνιστικοί με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε στη Δουνκέρκη και σε ολόκληρη τη Γαλλία δεν είναι τυχαία», δήλωσε ο Macron.

Ο Gilles Normand, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ProLogium, είπε ότι μετά την προσέγγιση του Yang από τον Macron πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προώθησε την υπόθεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή επενδυτικών κινήτρων που θα έκαναν την επένδυση δυνατή. «Υπήρξε τότε η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πιθανότητες», ανέφερε ο Normand.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας

Ο Macron είπε ότι η ΕΕ συνειδητοποίησε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία, αφού η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέθεσαν τα τρωτά σημεία των εφοδιαστικών αλυσίδων. «Χωρίς να διακυβεύσουμε τις ευρωπαϊκές μας αρχές, ενεργούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας και την ανεξαρτησία μας και να διεκδικήσουμε το ευρωπαϊκό μας οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο», έγραψε ο Macron σε άρθρο στους Financial Times.

Η περίπτωση της ProLogium έφερε επίσης στην επιφάνεια τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για ξένες επενδύσεις. Η συγκυρία της επιλογής της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι ιδιαίτερα θετική για τον Macron, ο οποίος θέλει να γυρίσει σελίδα μετά από μήνες απεργιών και διαμαρτυριών για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και να δείξει στους σκεπτικιστές ψηφοφόρους ότι η στάση του υπέρ των επιχειρήσεων, αποδίδει καρπούς.

Η ProLogium αναμένει ότι το έργο θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις άμεσες εργασίας άμεσα και τέσσερις φορές περισσότερες έμμεσες, ένα όφελος σε μια περιοχή όπου τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά πολιτικά κόμματα σημειώνουν υψηλές επιδόσεις μεταξύ των ψηφοφόρων μετά από χρόνια βιομηχανικής παρακμής.

Η ανάδειξη ενός βιομηχανικού συμπλέγματος που περιλαμβάνει τα τρία εργοστάσια μπαταριών που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία ήταν από μόνη της θελκτική, προσφέροντας μια κρίσιμη μάζα προμηθευτών υλικών και ειδικευμένων εργαζομένων, είπε ο Normand.

Υπέρ της Γαλλίας ήταν επίσης η ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η οποία παράγεται από έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, αλλά και από όλο και περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Ο Normand πρόσθεσε ότι η Γαλλική κυβέρνηση ενίσχυσε τη συμφωνία με ένα πακέτο κινήτρων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, ενώ περαιτέρω επιδοτήσεις ήταν υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση του Macron είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για να προσφέρει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες επιδοτήσεις, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.

Η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει νέα έκπτωση φόρου αξίας έως και 40% της επένδυσης κεφαλαίου μιας εταιρείας σε έργα αιολικής, ηλιακής ενέργειας, αντλιών θερμότητας και μπαταριών.

Η Γαλλία ελπίζει να ενισχύσει τη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής, παρέχοντας κίνητρο 5.000 ευρώ σε μετρητά για οχήματα που πληρούν απαιτητικά πρότυπα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην παραγωγή τους, αποκλείοντας ουσιαστικά τα μη ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER