Έργο ανακύκλωσης στη Γερμανία εστιάζει στους ηλεκτρολύτες μπαταριών

Έργο ανακύκλωσης στη Γερμανία εστιάζει στους ηλεκτρολύτες μπαταριών

Στη Γερμανία, η βιομηχανία μπαταριών και ερευνητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συνεργάζονται για τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος των μπαταριών ιόντων λιθίου στο έργο SWELL. Το έργο συντονίζεται από την εταιρεία ηλεκτρολυτών μπαταριών Elyte Innovations, ενώ συμμετέχουν μια ομάδα από το Technical University Dresden και η εταιρεία λιπαντικών αυτοκινήτων, Fuchs Smierstoffe. Το έργο χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το έργο SWELL («Ανακύκλωση αγώγιμων αλάτων και διαλυτών ηλεκτρολυτών») αφορά στην ανάκτηση μη μεταλλικών πρώτων υλών από μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως άλατα λιθίου, διαλύτες και πρόσθετα ηλεκτρολυτών. Οι εταίροι του έργου επισημαίνουν ότι το έργο έχει διαφορετική εστίαση και προσέγγιση από τα περισσότερα ερευνητικά έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ανακύκλωσης μετάλλων μπαταριών. 

«Σε μεγάλο βαθμό, σε προηγούμενες διεργασίες, οι ηλεκτρολύτες χάνονται με τη μορφή θερμικής ανακύκλωσης ή υποβαθμιστικής ανακύκλωσης (downcycling)», εξηγεί το μέλος της ομάδας Δρ. Kai Schwedtmann από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. «Ωστόσο, τα συστατικά του ηλεκτρολύτη έχουν σημαντική αξία και περιέχουν κρίσιμους, περιβαλλοντικά σημαντικούς πόρους, όπως λίθιο, φθόριο και φώσφορο. Επομένως, η ανάκτηση τους και η αποτελεσματική επανεπεξεργασία τους με στόχο την άμεση επαναχρησιμοποίηση τους σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της βιωσιμότητας της παραγωγής στοιχείων μπαταρίας».

Για να αυξηθούν τα ποσοστά ανάκτησης πρώτων υλών κατά την ανακύκλωση των ηλεκτρολυτών, η ομάδα του έργου εργάζεται πάνω σε αποδοτικές μεθόδους διαχωρισμού των υγρών και των στερεών συστατικών του ηλεκτρολύτη. Με την ανάπτυξη και την αξιολόγηση μιας τέτοιας καινοτόμου διεργασίας, το έργο στοχεύει να αυξήσει την ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να επανεισαχθούν στους κύκλους παραγωγής μπαταριών χωρίς την ανάγκη για πρωτογενώς εξορυσσόμενες πρώτες ύλες.

Ο καθηγητής Jan Weigand σημειώνει: «Αναπτύσσοντας και αξιολογώντας μια τέτοια μέθοδο, στοχεύουμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες μπαταριών στην Ευρώπη και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μπαταριών ιόντων λιθίου. Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους παρέχοντας δευτερογενείς πρώτες ύλες από οικονομικά αποδοτικές διεργασίες στο μέλλον, μειώνοντας έτσι τις εξαρτήσεις από μη ευρωπαίους προμηθευτές κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας των μπαταριών».

Με πληροφορίες από electrive.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER