Η αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης BHP προτίθεται να προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνιστικής εταιρείας Anglo American με ποσό της τάξης των 31 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η εξαγορά της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνο Anglo American, εφόσον τελεσφορήσει, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία και έρχεται καθώς οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά χαλκού, ο οποίος έχει υψηλή ζήτηση στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Η BHP, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 229 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (119 δισ. λίρες). σε δήλωση της προς τους επενδυτές, είπε ότι η συμφωνία θα αυξήσει την «έκθεση της σε εμπορεύματα με ισχυρές μελλοντικές προοπτικές μέσω των παγκοσμίου κλάσης περιουσιακών στοιχείων χαλκού της Anglo American», τα οποία περιλαμβάνουν ορυχεία στο Περού και τη Χιλή.
«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον χαλκό», δήλωσε ο Ben Cleary, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tribeca Investment Partners, η οποία κατέχει μετοχές της BHP και της Anglo American.
Ο χαλκός θεωρείται βασική πρώτη ύλη για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, επειδή είναι απαραίτητος για την κατασκευή εξαρτημάτων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα. Η ζήτηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 20% παγκοσμίως έως το 2035.
«Νομίζω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την BHP», δήλωσε ο Cleary για την προτεινόμενη εξαγορά. «Η Anglo American κατέχει προφανώς πλεονεκτική θέση επί του παρόντος και πιθανώς και άλλες εξορυκτικές εταιρείες να θελήσουν να την αποκτήσουν».
Η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στη Hargreaves Lansdown, είπε ότι η προσφορά θα «δημιουργήσει αναστάτωση στο City του Λονδίνου». Μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο FTSE, συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής εταιρείας Shell, έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδου υπέρ μιας εισαγωγής σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Η Streeter πρόσθεσε: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου και περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είναι κοινό μυστικό ότι εταιρείες, όπως η Shell και η Ocado, είναι κοντά στο να εγκαταλείψουν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κατασκευαστή microchip Arm που επέλεξε το Nasdaq έναντι του FTSE 100».
Η BHP απέσυρε το αίτημα της για διπλή εισαγωγή στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αυστραλίας, αφού οι μέτοχοι της υπερψήφισαν συντριπτικά υπέρ της πρότασης πριν από δύο χρόνια. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η εντύπωση ότι μια αποκλειστική εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ θα απλοποιούσε τη διαδικασία πραγματοποίησης μεγάλων εξαγορών.
Η προσφορά της BHP κοστολογεί κάθε μετοχή της Anglo στα 25,08 £, αποτιμώντας τον ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας διαμαντιών στον κόσμο, De Beers, στα επίπεδα των 31 δισ. λιρών. Η πρόταση οδήγησε την τιμή της μετοχής της Anglo σε κέρδη της τάξης του 13%, στις 24,89 £.
Η Anglo American έχει δει την χρηματιστηριακή της αξία να πέφτει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την εξορυκτική εταιρεία ιδανικό στόχο εξαγοράς από μεγαλύτερους ανταγωνιστές, σύμφωνα με τον Dan Coatsworth, επενδυτικό αναλυτή στην AJ Bell.
«Η εταιρεία είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να συρρικνώνεται κατά 39% το 2023 λόγω λειτουργικών πιέσεων, χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και υποβαθμισμένων προβλέψεων σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε έναν μεγαλύτερο ανταγωνιστή να προβεί σε κινήσεις επιθετικής εξαγοράς, έχοντας ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ότι τα περιουσιακά του στοιχεία της Anglo American έχουν σημαντική αξία και ότι τυχόν βραχυπρόθεσμα λειτουργικά ζητήματα μπορούν να διορθωθούν. Η BHP άρπαξε αυτή την ευκαιρία».
Σύμφωνα με τους κανόνες εξαγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, η BHP έχει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου 2024 για να υποβάλει μια δεσμευτική προσφορά. Η Anglo American είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο επανεξετάζει την πρόταση, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επέλθει μία δεσμευτική προσφορά και με ποιους όρους, εν τέλει, αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Με πληροφορίες από theguardian.com