Σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αμοργό

Σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αμοργό

Η Αμοργός ανήκει πλέον στα 18 νησιά που έχουν εγκαταστήσει σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων του περιβαλλοντικού οργανισμού Aegean Rebreath. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ως συνέχεια της προσχώρησης του δήμου Αμοργού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών πρόληψης του νησιού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εγκατάσταση του σταθμού στηρίχθηκε στην ευρεία διαβούλευση των δημοτικών αρχών, της αλιευτικής κοινότητας και εκπροσώπων του περιβαλλοντικού οργανισμού όπως και στην υποστήριξη της Attica Group. Ο σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και ως σημείο αναφοράς για την υλοποίηση ευρύτερων δράσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Περιλαμβάνει τη συλλογή αλιευτικών εργαλείων όπως και ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) σε κάδους με ειδική σήμανση που θα επιτρέπουν την καταμέτρηση των υλικών που θα συλλέγονται.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε «Με ευθύνη απέναντι στο πλούτο και τη ζωή μας, που είναι η θάλασσα υιοθετούμε καινοτόμες πρακτικές και συμμετέχουμε στο Δίκτυο «Μπλε Δήμων», αντιμετωπίζοντας το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον μέσα από το Δίκτυο συμμετέχουμε στην ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών και στην υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να οδηγούμε την Αμοργό στη νέα εποχή».

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Ο επικεφαλής του οργανισμού Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος σημείωσε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. «Η Αμοργός έχοντας ήδη ενθαρρύνει άλλες πρακτικές, προχωρά με αποφασιστικότητα και σε άλλα ουσιαστικά εγχειρήματα. Τόσο με την προσχώρηση στο Δίκτυο Μπλε Δήμων όσο και με τη δημιουργία σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, η Αμοργός εντάσσεται σε συμπράξεις δήμων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και στοχεύουν σε οριζόντιες λύσεις».

Η εγκατάσταση του σταθμού έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου όλα τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξημένες τουριστικές ροές όπως και να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η εγκατάσταση του σταθμού θα συνοδευτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και από διευρυμένες δράσεις της Aegean Rebreath για το θαλάσσιο περιβάλλον σε διαφορετικά σημεία της Αμοργού.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER