Η CATL ανακοίνωσε μια μπαταρία υπερυψηλής ενεργειακής πυκνότητας για επιβατικά αεροσκάφη

Η CATL ανακοίνωσε μια μπαταρία υπερυψηλής ενεργειακής πυκνότητας για επιβατικά αεροσκάφη

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη φήμη του πρωτοπόρου στον τομέα των μπαταριών. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Σαγκάης 2023, η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία που παρέχει την κατάλληλη ασφάλεια και ενεργειακή πυκνότητα για να επιτρέψει τη χρήση της σε ηλεκτροκίνητα επιβατικά αεροσκάφη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Παρόλο που αυτή η τεχνολογία ακούγεται σαν κάτι που είναι αρκετά χρόνια μακριά, η CATL το διαψεύδει και δηλώνει ότι η παραγωγή των μπαταριών θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα. Η CATL είναι ο κυρίαρχος στην ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, όχι μόνο στην Κίνα, όπου έχει την έδρα της, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο 2023, η εταιρεία αναδείχθηκε και πάλι ως ο κάτοχος του μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά των μπαταριών στον πλανήτη για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Η παρουσίαση της νέας μπαταρίας είναι απλώς η πιο πρόσφατη ανακάλυψη σε έναν οδικό χάρτη τεχνολογιών μπαταριών που είναι εκτενέστερος από οποιουδήποτε άλλου ανταγωνιστή της CATL σήμερα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2021, η CATL αποκάλυψε τη μπαταρία ιόντων νατρίου πρώτης γενιάς, παρέχοντας ενεργειακή πυκνότητα 160 Wh/kg. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία προωθούσε τα στοιχεία μπαταριών M3P με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, ακολουθούμενα από τις μπαταρίες της σειράς Qilin, οι οποίες πρόσφατα εισήλθαν σε πλήρη παραγωγή και ενσωματώνονται σε μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων, όπως το ZEEKR 009.

Έχοντας ήδη αφήσει το αποτύπωμα της στον τομέα των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και σε τεχνολογίες εναλλαγής μπαταριών που θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά οχήματα να αντικαθιστούν τη μπαταρία τους με μία φορτισμένη, η CATL στοχεύει τώρα τις αεροπορικές μεταφορές και υποστηρίζει ότι θα κατασκευάσει μια μπαταρία υπερυψηλής ενεργειακής πυκνότητας που θα μπορεί να υποστηρίξει ηλεκτρικά αεροσκάφη.

Μπαταρία υπερυψηλής ενεργειακής πυκνότητας από την CATL για ηλεκτροκινούμενα αεροσκάφη
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η CATL αναμένει να παράγει μαζικά μπαταρίες για ηλεκτρικά αεροσκάφη το 2023

Η CATL αποκάλυψε λεπτομέρειες της νέας μπαταρίας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης, ισχυριζόμενη ότι μια κυψέλη μπορεί να προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως και 500 Wh/kg.

Για λόγους σύγκρισης, οι προαναφερθείσες κυψέλες Qilin φέρουν ενεργειακές πυκνότητες έως και 255 Wh/kg, επομένως η CATL έχει σχεδόν διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες ευκαιρίες, όπως οι τεχνολογίες πρόωσης των ηλεκτρικών αεροσκαφών. Η CATL ανέφερε για τη νέα τεχνολογία:

Για την αντιμετώπιση των αλλοιώσεων στα υλικά εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, οι οποίες προκύπτουν λόγω των ηλεκτροχημικών αντιδράσεων, η νέα μπαταρία της CATL αξιοποιεί βιομιμητικούς ηλεκτρολύτες σε συμπυκνωμένη κατάσταση, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλή αγωγιμότητα, για να κατασκευάσει μια αυτοπροσαρμοζόμενη δικτυωτή δομή σε επίπεδο μm, η οποία μπορεί να ρυθμίσει τις αλληλεπιδρώσες δυνάμεις, βελτιώνοντας έτσι την αγώγιμη απόδοση των κελιών και, κατά συνέπεια, την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς ιόντων λιθίου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σταθερότητα της μικροδομής. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μπαταρία ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, όπως υλικά καθόδων εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, καινοτόμων υλικών ανόδου, διαχωριστών και διαδικασιών κατασκευής, προσφέροντας εξαιρετική απόδοση φόρτισης και εκφόρτισης καθώς και ικανοποιητικό βαθμό ασφάλειας.

Η CATL δηλώνει ότι η τεχνολογία που αναπτύσσει παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας με μικρότερο βάρος μπαταρίας, επιτρέποντας ένα εντελώς νέο σενάριο ηλεκτροκίνησης, με ιδιαίτερη στόχευση στα ηλεκτροκινούμενα αεροσκάφη. Η CATL ανέφερε ότι ήδη συνεργάζεται με εταίρους για την ανάπτυξη ηλεκτροκινούμενων αεροσκαφών ώστε να εντρυφήσει και να εφαρμόσει πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και δοκιμών που απαιτούνται σε επίπεδο αεροπορικών μεταφορών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει μαζική παραγωγή της νέας μπαταρίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτού ενσωματωθεί η νέα τεχνολογία σε ηλεκτρικά αεροσκάφη, η CATL λέει ότι θα λανσάρει μια έκδοση για αυτοκίνητα, η οποία αναμένεται να φτάσει σε μαζική παραγωγή εντός του 2023.

Εάν η νέα τεχνολογία μπαταριών στην έκδοση για ηλεκτρικά οχήματα προσεγγίσει τα 500 Wh/kg ενεργειακής πυκνότητας, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τα πλήρως ηλεκτροκινούμενα οχήματα, τα οποία αναμένουν εδώ και καιρό τη βιώσιμη παραγωγή της πολλά υποσχόμενης μπαταρίας στερεάς κατάστασης σε κλίμακα για να επιλυθούν τα θέματα αυτονομίας.

Με πληροφορίες από electrek.co

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER