Η Tesla υποστηρίζει ότι οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων θα αργήσουν να σταθεροποιηθούν

Η Tesla υποστηρίζει ότι οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων θα αργήσουν να σταθεροποιηθούν

Η Tesla ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να σταθεροποιήσει τις τιμές των δημοφιλών ηλεκτρικών οχημάτων της παρά το γεγονός ότι οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις τιμών οδηγούν σε μείωση των κερδών της.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία με επικεφαλής τον Elon Musk βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά και του υψηλότερου κόστους δανεισμού για τους υποψήφιους πελάτες της. Ως αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων, οι τιμές των αυτοκινήτων της Tesla μειώθηκαν αρκετές φορές εντός του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η τιμολόγηση των αυτοκινήτων θα συνεχίσει να «εξελίσσεται, προς τα πάνω ή προς τα κάτω».

«Δεν ξεκινάμε πόλεμο τιμών, απλώς μειώνουμε τις τιμές για να επιτρέψουμε την οικονομική προσιτότητα σε κλίμακα», έγραψε ο Musk στο Twitter, στις αρχές Απριλίου 2023.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι τα συνολικά της έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έφτασαν τα 23,3 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το 2022, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν. Ωστόσο, τα κέρδη την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 2,5 δισ. δολάρια, επηρεαζόμενα από τις περικοπές των τιμών και το υψηλότερο κόστος για τις πρώτες ύλες και άλλα εμπορεύματα.

Σε τηλεδιάσκεψη για να συζητηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Musk είπε ότι η επιδίωξη για αυξημένες πωλήσεις, με χαμηλότερα κέρδη, ήταν η «σωστή επιλογή» για την Tesla, η οποία διακρίνεται μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την κερδοφορία της.

Ο Musk είπε στους επενδυτές ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα κέρδη θα παραμείνουν σημαντικά, σημειώνοντας ότι τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την πώληση αυτοκινήτων που θα διαθέτουν συνδρομητικές υπηρεσίες όπως γρήγορη φόρτιση, αυτόνομη οδήγηση και άλλες. «Πιστεύουμε ότι θέτουμε σωστή βάση στις πωλήσεις μας. Είναι καλύτερα να πουλάμε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων με χαμηλότερο περιθώριο και μελλοντικά να αυξάνουμε αυτό το περιθώριο μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών» τόνισε ο Musk.

Επιπλέον είπε ότι θεωρεί πως τα κέρδη της Tesla θα παραμείνουν από τα υψηλότερα στον κλάδο. Η Tesla αποσόβησε μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων πέρυσι, βοηθούμενη από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά οχήματα. Αλλά το μερίδιο αγοράς της έχει δείξει σημάδια επηρρεασμού καθώς οι ανταγωνιστές λανσάρουν τα δικά τους ηλεκτρικά οχήματα.

Εν τω μεταξύ, η Tesla έχει αυξήσει την παραγωγή της η οποία πλέον είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, δίνοντας βάση στις εικασίες ότι η ζήτηση μπορεί να είναι πιο αδύναμη από ό,τι ήλπιζε. Ωστόσο η εταιρεία απέδωσε την αναντιστοιχία στις καθυστερήσεις παράδοσης, οι οποίες συνεχίστηκαν και φέτος. Η εταιρεία παρέδωσε σχεδόν 423.000 αυτοκίνητα έως τον Μάρτιο του 2023. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 36% από πέρυσι, αλλά μόνο 4% περισσότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Musk είπε ότι οι μειώσεις τιμών θα βοηθήσουν την προσέλκυση νέων πελατών, αν και η εταιρεία κινδυνεύει να «εξοργίσει» παλαιότερους πελάτες που έχουν πληρώσει περισσότερα, όπως έχει γίνει εμφανές από σχετικές αναφορές.

Με πληροφορίες από bbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER