Στο μέλλον οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης θα μπορούν να εκτυπώνονται τρισδιάστατα

Η έρευνα για τη δημιουργία μπαταριών στερεάς κατάστασης, οι οποίες θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, εντείνεται όλο και περισσότερο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υπάρχουν παντού: στα smartphones, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε ηλεκτρονικές συσκευές και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Από το ντεμπούτο τους τη δεκαετία του 1990, οι μπαταρίες αυτές θεωρούνται ο ηγέτης στην αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο, έχουν ένα σημαντικό ελάττωμα: την ασφάλεια. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν την τάση να αναφλέγονται, ειδικά όταν η δομή και τα συστατικά τους έχουν αλλοιωθεί ή λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στον αντίποδα, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αντικαθιστούν τον εύφλεκτο υγρό ηλεκτρολύτη των μπαταριών ιόντων λιθίου με έναν ηλεκτρολύτη στερεάς κατάστασης. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης θα μπορούσαν επίσης να διαθέτουν περισσότερη ισχύ, ταχύτερη φόρτιση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επί του παρόντος, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις προσπαθούν να κλιμακώσουν εμπορικά τις ερευνητικές τους προσπάθειες και ελπίζουν να αποδείξουν ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης μπορούν να είναι εμπορικά βιώσιμες.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Sakuú με έδρα την California της οποία η προσέγγιση στο θέμα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη. Η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει μπαταρίες στερεάς κατάστασης με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing).

Η Sakuú ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης που έχει αναπτύξει, επιτρέπει την απόθεση περισσότερων ενεργών στρωμάτων στον ίδιο χώρο εντός της μπαταρίας, ενισχύοντας τη χωρητικότητα των μπαταριών αυτών σε σύγκριση με άλλες μπαταρίες στερεάς κατάστασης που κατασκευάζονται με τις συμβατικές τεχνικές.

Θεωρητικά, οι μπαταρίες θα μπορούσαν επίσης να λάβουν πιο προσαρμοσμένα σχήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται οι μπαταρίες στο σχεδιασμό ενός προϊόντος. Η εταιρεία φιλοδοξεί να εκτυπώσει, σε μελλοντικό χρόνο, μια πλήρη μπαταρία χρησιμοποιώντας τον πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που έχει αναπτύξει.

Με πληροφορίες από theverge.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER