Περί Ανθρωπόκαινου ο λόγος

Περί Ανθρωπόκαινου ο λόγος

Από το 2016, η Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας υπέβαλε πρόταση για την ονομασία μιας νέας γεωλογικής εποχής που θα αποκαλείται «Ανθρωπόκαινος Εποχή» ή «Ανθρωπόκαινο». Με πιο απλά λόγια, η Εποχή του Ανθρώπου. Είναι ακριβής αυτός ο χαρακτηρισμός; Στο κείμενο του, ο Δρ. Δημήτριος Κ. Κωνσταντινίδης, Οικονομικός Γεωλόγος, αμφισβητεί την επίδραση του Homo Sapiens στη φύση και εξηγεί ότι ο σωστός όρος χαρακτηρισμού της εποχής θα ήταν ίσως «Ανθρωπογενής».

Η ανεπίσημη ονομασία του «Ανθρωπόκαινου» χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές και στο παρελθόν ως εναλλακτική για το «Ολόκαινο». Το Ολόκαινο αποτελεί μια περίοδο του Καινοζωικού Μέγα-αιώνα (Εικόνα 1). 

Το Γεωλογικό Χρονοδιάγραμμα

Εικόνα 1: Το Γεωλογικό Χρονοδιάγραμμα [1]

Οι υποστηρικτές της έννοιας πιστεύουν ότι σήμερα η κυρίαρχος κινητήρια δύναμη των αλλαγών στα οικοσυστήματα της Γης είναι ο άνθρωπος, εξού και το πρώτο συνθετικό μέρος του προτεινόμενου όρου «ανθρωπο-». Ανάμεσα στις σημαντικές ανθρώπινες επιδράσεις στη γήινη εξέλιξη συμπεριλαμβάνουν βέβαια και τη λεγόμενη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Το «πρόβλημα» της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο πολύπλοκο που δεν χωράει στη στήλη Expert Talks. Σε αυτό τον περιορισμένο χώρο, θα ήθελα απλά να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις, που δεν απασχολούν μόνο τους γεωλόγους, αλλά λογικά και κάθε σκεπτόμενο άτομο.

Πρώτα απ’ όλα, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε σωστά τις έννοιες των όρων στην ελληνική γλώσσα. To National Geographic, όπως και άλλοι επίσημοι παγκόσμιοι φορείς, αποκαλούν την Εποχή Ανθρωπόκαινο. Το δεύτερο συνθετικό μέρος της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη καινός που σημαίνει καινούργιος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αν θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ανθρώπινη επιρροή στη φύση, περισσότερο θα ταίριαζε η κατάληξη «-γενές». Αυτό δηλαδή που δημιουργείται από τον άνθρωπο. Θα κατέληγα, με άλλα λόγια, στη λέξη Ανθρωπογενής και όχι Ανθρωπόκαινος Εποχή.

Δεύτερο, όση επιρροή και αν αποκτήσει ο Homo sapiens πάνω στη φύση, δε νομίζω ότι θα μπορεί να κυριαρχήσει σε αυτή ή να την επηρεάσει σε βαθμό που οι δικές του δυνάμεις θα επικρατήσουν εκείνων του φυσικού κόσμου. Εκτός ασφαλώς αν ο πολεμοχαρής Βλαδίμηρος ή ο αρτηριοσκληρωτικός Τζο ή ο χοντροκαμωμένος Κιμ πατήσουν τα «κουμπιά του διαβόλου». Τότε όμως δε θα υπάρχει στον πλανήτη το Ανθρωπόκαινο, αλλά το Ανθρωπόκενο. Ένας χώρος δηλαδή χωρίς ανθρώπους, κάτι σαν το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Εικόνα 2).

Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος

Εικόνα 2: Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος [2]

Τρίτον, άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ισχυρίζεται ότι η ΤΝ μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές, εξατομικευμένες/φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί, επίσης, να διευκολύνει την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.

Υπάρχει ωστόσο και μια σειρά από απειλές και προκλήσεις της ΤΝ. Η πιο επικίνδυνη απειλή φαντάζομαι ότι θα είναι η χρήση όπλων εξοπλισμένων με συστήματα ΤΝ, η οποία ίσως κάποια στιγμή να μην μπορεί να ελεγχθεί, με ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια. Όσοι ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες μπορούν να καταφύγουν σε σχετικό σύνδεσμο του Ευρωκοινοβουλίου [3].

Το ζητούμενο

Εν πάση περιπτώσει το τελικό ζητούμενο δεν είναι πώς θα λέγεται μια νέα Περίοδος ή Εποχή που θα καταλάβει θέση στο Γεωλογικό Χρονοδιάγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο λεγόμενος «Άνθρωπος ο Σοφός» (Homo sapiens) να συμπεριφερθεί σαν τέτοιος. Έχω τις απόψεις μου για τι σημαίνει να συμπεριφερθεί σοφά. Αλλά πρώτα θα χαρώ πολύ να ακούσω τις δικές σας.

Εύχομαι σε όλους Καλή Συνέχεια.

Πηγές

[1] https://www.diaxroniko.eu/2020/12/geologikos-xronos-ta-petromata-afigountai-tin-istoria-tis-gis.html

[2] https://commons.wikimedia.org

[3] https://www.europarl.europa.eu/topics/el/article/20200918STO87404/techniti-noimosuni-eukairies-kai-apeiles

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER