Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πολυμερών και πλαστικών;

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πολυμερών και πλαστικών;

Τα πολυμερή είναι χημικές ενώσεις στις οποίες τα μόρια συνδέονται μεταξύ τους σε μακρές, επαναλαμβανόμενες αλυσίδες. Τα πλαστικά είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πολυμερούς που αποτελείται από μια μακρά αλυσίδα πολυμερών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τι είναι τα πολυμερή;

Τα πολυμερή είναι μια κατηγορία φυσικών ή συνθετικών ουσιών που αποτελούνται από πολύ μεγάλα μόρια, γνωστά ως μακρομόρια, τα οποία είναι επαναλήψεις απλούστερων χημικών μονάδων που ονομάζονται μονομερή. Η διαδικασία με την οποία τα μονομερή συνδέονται μεταξύ τους σε μια αλυσίδα πολυμερούς είναι γνωστή ως πολυμερισμός.

Τα φυσικά απαντώμενα πολυμερή είναι ευρέως διαδεδομένα, με παραδείγματα όπως το μετάξι, το μαλλί, το DNA, η κυτταρίνη και οι πρωτεΐνες. Είναι επίσης δυνατή η δημιουργία πολυμερών με συνθετικό τρόπο από ορυκτά καύσιμα ή πηγές βιολογικής βάσης. Παραδείγματα συνθετικών πολυμερών περιλαμβάνουν το nylon, το πολυαιθυλένιο, τον πολυεστέρα, το τεφλόν και τις εποξειδικές ενώσεις.

Τι είναι τα πλαστικά;

Τα πλαστικά είναι ένας συγκεκριμένος τύπος συνθετικού ή ημι-συνθετικού πολυμερούς. Κατασκευάζονται από μόρια που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα ή πηγές βιολογικής προέλευσης, τα οποία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν διαφορετικά πολυμερή. Τα πλαστικά είναι γνωστά για την ικανότητα τους να χυτεύονται, να εξωθούνται ή να συμπιέζονται σε στερεά αντικείμενα διαφόρων σχημάτων.

Υπάρχουν επτά κύριοι τύποι πλαστικού, ο καθένας κατάλληλος για ορισμένες εφαρμογές. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι: 

  • Πολυαιθυλένιο (PE), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων όπως σακούλες για ψώνια, μεμβράνες και σφραγίσεις υδραυλικών εγκαταστάσεων. 
  • Πολυπροπυλένιο (PP), το οποίο μπορεί να βρεθεί σε εργαστηριακό εξοπλισμό, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ιατρικές συσκευές.
  • Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), ένα κοινό πλαστικό σε απαντάται σε μεγάλη ποικιλία δομικών υλικών. 

Άλλοι τύποι πλαστικών χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις στο γυαλί, δοχεία τροφίμων, αποσκευές, προστατευτικά κράνη και συσκευές ψύξης.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Γιατί είναι σημαντικά τα πολυμερή και τα πλαστικά;

Τα φυσικώς απαντώμενα πολυμερή περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες και το DNA, τα δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη. Άλλα φυσικά πολυμερή, όπως το μαλλί, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες για αιώνες.

Πιο πρόσφατα, τα συνθετικά πολυμερή έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και προτιμώνται για την τεράστια ευελιξία τους και το χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Για παράδειγμα, μεταξύ 1950 και 2015, παρήχθησαν 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 1.000 κιλά ανά κεφαλή του σημερινού πληθυσμού του πλανήτη, Από αυτή την ποσότητα, το 50% κατασκευάστηκε μετά το 2004.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που συνδέονται με τα πολυμερή και τα πλαστικά;

Τα συνθετικά πολυμερή αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση για δύο βασικούς λόγους. Το πρώτο είναι ότι η τρέχουσα παραγωγή τους εξαρτάται κυρίως από πετροχημικά προϊόντα, η χρήση των οποίων συμβάλλει στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με την απόρριψη τους. Λόγω της αργής τους βιοαποδομησιμότητας, τα συνθετικά πολυμερή (κυρίως τα πλαστικά), συχνά προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση μετά την απόρριψη τους, η οποία μπορεί να βλάψει τα οικοσυστήματα και να απειλήσει την παγκόσμια τροφική αλυσίδα. Η επίλυση αυτού του διπλού ζητήματος εξαρτάται από την εξεύρεση πιο υπεύθυνων τρόπων παραγωγής και απόρριψης των συνθετικών πολυμερών.

Ποιο είναι το μέλλον των πολυμερών και των πλαστικών;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία πολυμερών και πλαστικών επικεντρώνονται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συνθετικών πολυμερών. Για παράδειγμα, τα πολυμερή βιολογικής βάσης, παράγονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, γεγονός που τα καθιστά βιοαποικοδομήσιμα επί της αρχής. Η αγορά αυτών των προϊόντων αναμένεται να φτάσει τα 29,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2026. Με περαιτέρω καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα, τα πολυμερή βιολογικής βάσης θα γίνουν πιο διαδεδομένα στην ιατρική, τη βιομηχανία, τη γεωργία και όχι μόνο. 

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Ocean Cleanup αναπτύσσει και κλιμακώνει τεχνολογίες για την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά απόβλητα, και αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο οργανισμός αποσπά δεσμεύσεις σε ατομικό, εταιρικό και κυβερνητικό επίπεδο με στόχο τη μείωση κατά 90% του πλαστικού που συγκεντρώνεται στους ωκεανούς, ενώ η νέα τεχνολογία System 03 που αναπτύσσει, αναμένεται να συλλέγει τα πλαστικά απόβλητα από τα θαλάσσια περιβάλλοντα έως και 10 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες τεχνολογίες.

Με πληροφορίες από stahl.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER