Νέο ιστορικό ρεκόρ και προβληματισμός για την τιμή του χρυσού

Νέο ιστορικό ρεκόρ και προβληματισμός για την τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023 ήταν στα 2.000 δολάρια η ουγκιά και κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για περίπου ολόκληρο το 2023. Τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε στα 2.035 και ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή άγγιξε τα επίπεδα των 2.350 δολαρίων, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Στις αγορές ωστόσο επικρατεί προβληματισμός.

Μέρος των κερδών τροφοδοτείται από την αισιοδοξία ότι η Fed πλησίαζε στη μείωση των επιτοκίων. Η μείωση του κόστους δανεισμού γενικά ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος δεν προσφέρει τόκο και πιέζεται όταν τα επιτόκια της Fed βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η άνοδος του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως η εκτίμηση ότι δύσκολα θα υπάρξει άμεση και επαρκής αποκλιμάκωση του βοηθάει στην έντονη άνοδο της τιμής του χρυσού. Επίσης και η όξυνση των γεωπολιτικών εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αυξάνει τη ζήτηση για το μέταλλο.

Η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για τον χρυσό προβληματίζει μερίδα αναλυτών, καθώς θεωρούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μία τόσο μεγάλη άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε περισσότερο από 18% από τον Φεβρουάριο 2024 παρόλο που οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημειώνουν και εκείνες αύξηση άρα θα έπρεπε να θεωρούνται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές εκείναι τα στοιχεία ενεργητικού που δίνουν τόκο και όχι ο χρυσός.

Αναλυτές της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, εκτιμούν ότι «οι εξελίξεις στην αγορά χρυσού έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ορθολογικής φούσκας». Επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των θεμελιωδών μεγεθών, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό.

Οι αναλυτές της JP Morgan «βλέπουν» την τιμή του χρυσού στα 2.500 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ οι αναλυτές της Citi εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και τοποθετούν την τιμή του χρυσού στα 3.000 δολάρια η ουγκιά τους επομένους 12 με 18 μήνες.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ζήτηση από κεντρικές τράπεζες

Η αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να αιτιολογήσει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο της τιμής του χρυσού. Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα τους και να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους.

Στην πρώτη θέση αγοράς ράβδων βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, για δύο συνεχόμενα έτη ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναφέρει αύξηση των αποθεμάτων χρυσού για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Από τις αρχές του 2024 έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό στους 2.260 τόνους από 2.070 τόνους το 2023, ενώ σημαντική αύξηση αποθεμάτων, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφεται και από την Ινδία και την Πολωνία.

Πρώτη σε αποθέματα χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2023, ήταν οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους, συνολικής αξίας 489 δισ. δολάρια, και δεύτερη η Γερμανία με 3.352 τόνους, αξίας 201 δισ. δολάρια. Ακολουθούσαν οι Ιταλία με 2.451 τόνους, αξίας 147 δισ. δολάρια, η Γαλλία με 2.436, αξίας 146 δισ. δολάρια, η Ρωσία 2.332 με 140 δισ. δολάρια και η Κίνα με 2.191, αξίας 131 δισ. δολάρια. Η Τουρκία διέθετε στο τέλος του γ΄ τριμήνου 478 τόνους, αξίας 28 δισ. δολάρια, η Ελλάδα 114 τόνους, αξίας 6,87 δισ. δολάρια και η Κύπρος 13,9 τόνους, αξίας 836 εκ. δολάρια.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER