Ρύπανση πλαστικών: 227 εκατ. τόνοι εγκαταλελειμμένων σκουπιδιών έως το 2040

Ρύπανση πλαστικών: 227 εκατ. τόνοι εγκαταλελειμμένων σκουπιδιών έως το 2040

Ο κόσμος πρέπει να υποδιπλασιάσει τα πλαστικά μίας χρήσης και να υιοθετήσει μαζικά το τρίπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και διαφοροποίηση» για να σταματήσει η καλπάζουσα ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα χωρίς να θέτει, πάντως, παγκόσμιο στόχο μείωσης της παραγωγής των πλαστικών αυτών προϊόντων.

Ο οδικός χάρτης που ονομάζεται «Να κλείσει η βρύση» δημοσιεύεται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον λίγο πριν το δεύτερο γύρο των διεθνών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν σε μία δεσμευτική διεθνή συνθήκη μέχρι το τέλος του 2024 για τον τερματισμό της μαζικής ρύπανσης από τα πλαστικά που απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Το 2019, 253 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παρήχθησαν στον κόσμο, το 22% κατέληξαν εγκαταλελειμμένα, δηλαδή σε παράνομες χωματερές ή κάηκαν στην ύπαιθρο ή απλώς διασκορπίστηκαν παντού. Και επί του συνόλου του όγκου των σκουπιδιών που διπλασιάσθηκε από το 2000, περίπου το 65% είναι πλαστικά με μικρό χρόνο ζωής. Στην έκθεση του ΟΗΕ προτείνεται κατά προτεραιότητα η κατάργηση των προβληματικών και άχρηστων πλαστικών, κυρίως μέσω της μείωσης κατά 50% της παραγωγής πλαστικών μίας χρήσης.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Πέραν της κατηγορίας αυτής των εφήμερων πλαστικών προϊόντων, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη μείωση της παραγωγής των πλαστικών πάσης φύσεως, η οποία πιθανόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Ο ΟΗΕ προβλέπει έκρηξη μέχρι το 2040 του όγκου των εγκαταλελειμμένων σκουπιδιών, αν συνεχισθεί η εφαρμογή αυτού του οικονομικού μοντέλου.

Κατά συνέπεια, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον πιέζει τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα «σενάριο συστημικής αλλαγής» που θα στηρίζεται «σε τρεις μεταβολές της αγοράς: επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και διαφοροποίηση».

Η επανάσταση αυτή θα μπορούσε να μειώσει κατά 80% τους 227 εκατομμύρια τόνους εγκαταλελειμμένων σκουπιδιών που προβλέπεται να υπάρχουν μέχρι το 2040. Αλλά, ακόμη και με την λήψη αυτών των μέτρων, 100 Mt πλαστικών μίας χρήσεως και εφήμερης ζωής θα πρέπει να υφίστανται επεξεργασία κάθε χρόνο μέχρι το 2040, χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια κληρονομιά της υπάρχουσας ρύπανσης με πλαστικά, υπενθυμίζει η έκθεση.

Για τον Χιτοτάκα Κόιτε, υπεύθυνο της Greenpeace και παρατηρητή των συνομιλιών, «η έκθεση βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους αναγκαίους στόχους, διότι δεν κάνει λόγο για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Προσπάθησαν να αλλάξουν έναν σωλήνα, να αντικαταστήσουν τις βάνες, αλλά δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κλείσουν την βρύση». Από την πλευρά του το Ιδρυμα Surfrider χαιρετίζει, αντίθετα, «μία πραγματική αλλαγή οικονομικού μοντέλου, αξιόπιστη, που δε στηρίζεται σε υποθετικές τεχνολογικές λύσεις»

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER