Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στον Αδάμαντα, το επίνειο του νησιού. Το Μουσείο είναι μια εξαιρετική προσπάθεια προβολής της πλούσιας γεωλογικής και μεταλλευτικής ιστορίας της Μήλου και όσων εργάστηκαν για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική και πολιτισμική ευημερία του νησιού στη μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική του πορεία.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την υποστήριξη της Ιmerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό στις 23 Μαϊου 1998. Με στόχο την πληροφόρηση και την εκπαίδευση του κοινού, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, επισκέψεις σε βιομηχανικούς χώρους, ορυχεία και περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος, ενώ αναλαμβάνει και εκδόσεις βιβλίων με θέματα συναφή με τον ορυκτό πλούτο και τη μεταλλεία.

Η μεταλλευτική ιστορία της Μήλου

Η μεταλλευτική ιστορία της Μήλου

Δυο πράγματα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας της Μήλου. Ο ορυκτός πλούτος της και η πλεονεκτική της θέση στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων στην μέση της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα για την Κρήτη.
Δείτε το video

Στους χώρους του Μουσείου, αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες παρουσιάζουν την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγούνται με τον τρόπο τους τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, αποτίοντας, παράλληλα, έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη της μεταλλείας στο νησί, και συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα. 

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ενδημική χλωρίδα, ώστε να εκτιμήσουν την αξία των φυτών του τόπου τους και την ανάγκη προστασίας τους αλλά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER