Χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για βέρες στην Ιταλία συνδέεται με την αποψίλωση δασών στον Αμαζόνιο

Χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για βέρες στην Ιταλία συνδέεται με την αποψίλωση δασών στον Αμαζόνιο

Ένας κορυφαίος ιταλικός όμιλος που επεξεργάζεται χρυσό για χρήση σε κοσμήματα, πιθανώς προμηθεύεται μέρος του πολύτιμου μετάλλου του από παράνομα ορυχεία που καταστρέφουν περιοχές αυτόχθονων στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, σύμφωνα με έρευνα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η αστυνομία στη Βραζιλία εντόπισε την Chimet SpA με έδρα την Τοσκάνη, μια από τις 50 κορυφαίες εταιρείες στην Ιταλία βάσει εσόδων, ως τελικό αποδέκτη των προϊόντων ενός πολύπλοκου δικτύου παράνομων ανθρακωρύχων και εξαγωγέων.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής του χρυσού είναι η περιοχή αυτόχθονων Kayapó στην πολιτεία Para του Αμαζονίου, όπου η εξόρυξη είναι απαγορευμένη βάσει του Συντάγματος, αλλά συνεχίζεται λόγω έλλειψης δυνάμεων επιβολής του νόμου. Από εκεί, ο χρυσός οδεύει σε εταιρείες που εδρεύουν στις πολιτείες του Sao Paolo, του Goya και του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίες στη συνέχεια τον επεξεργάζονται -πιστοποιώντας παρανόμως ότι προέρχεται από νόμιμη εξόρυξη- στο πλαίσιο προετοιμασίας για εξαγωγή του.

Αυτό το σχέδιο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2021 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Terra Desolata της αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές εξέδωσαν 12 εντάλματα σύλληψης και 62 εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης και πάγωσαν 469 εκατομμύρια ρεάλ (93 εκατομμύρια δολάρια) από τους λογαριασμούς που ερευνήθηκαν. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Chimet ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως βραχίονας της Unoaerre, ενός κατασκευαστή κοσμημάτων που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει το 70% από όλες τις βέρες που πωλούνται στην Ιταλία. Και οι δύο εταιρείες ελέγχονται σήμερα από την οικογένεια Squarcialupi, με έδρα την πόλη Arezzo της Τοσκάνης, που φημίζεται για την χιλιετή παράδοση στην παραγωγή κοσμημάτων. Το 2020, η Chimet κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της: περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) -αύξηση 76% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο ιστότοπος της Chimet περιγράφει την εταιρεία ως «φιλική προς το περιβάλλον» και προβάλλει τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας που αποκτήθηκαν «ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης λειτουργίας της». Η Chimet ισχυρίζεται στο Repórter Brasil ότι αγοράζει πάντα χρυσό με πιστοποιημένα νόμιμη προέλευση.

«Οι εν λόγω αγορές συνοδεύονταν πάντα από έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη νόμιμη προέλευση του χρυσού, όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια των προμηθευτών και τις άδειες εξαγωγής, εκτός από τα τελωνειακά έγγραφα, είτε είναι βραζιλιάνικα ή ιταλικά», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. Ωστόσο, αναγνώρισε «τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με το εμπόριο και τις εξαγωγές ορυκτών από περιοχές υψηλού κινδύνου».

Η «περιοχή υψηλού κινδύνου» σε αυτή την περίπτωση είναι η Βραζιλία, όπου είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν έγγραφα προέλευσης για τον χρυσό και όπου οι ρυθμιστικές αρχές όπως η National Mining Association (ANM) και άλλες υπηρεσίες έχουν επιδείξει εδώ και καιρό αδυναμία εφαρμογής του νόμου. Τα τιμολόγια που δηλώνουν την προέλευση είναι γραμμένα σε χαρτί και συμπληρώνονται από τους πωλητές, οι οποίοι μπορούν εύκολα να πουν ψέματα για την εξόρυξη του μετάλλου.

«Δυστυχώς, ο παράνομος χρυσός είναι μια πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά» αναφέρει ο Nunzio Rago, πρόεδρος της ANTICO, της Ιταλικής Ένωσης για την προστασία του Τομέα Χρυσού. «Οι εταιρείες έχουν δύο πρόσωπα: αγοράζουν χρυσό από παράνομες πηγές για να φτάσουν σε ορισμένα διεθνή πρότυπα ποσότητας παραγωγής».

Στην περίπτωση της Chimet, σύμφωνα με την έρευνα της βραζιλιάνικης αστυνομίας, ο προμηθευτής της στη Βραζιλία είναι μια εταιρεία που ονομάζεται CHM. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η συνεργασία των εταιρειών χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, αλλά η Chimet το αμφισβητεί, λέγοντας ότι συνεργάστηκε με την CHM μόνο για «τέσσερα έως πέντε χρόνια».

Η CHM ιδρύθηκε από τους Ιταλούς Mauro Dogi και τον γιο του Giacomo, οι οποίοι ζουν στη Βραζιλία και ερευνώνται για παράνομη εμπορία χρυσού. Οι ερευνητές τους περιγράφουν ως «τους κύριους αποδέκτες παράνομου χρυσού από εδάφη των ιθαγενών της περιοχής». Ο πρεσβύτερος Ντόγκι εργαζόταν κάποτε στο εργοστάσιο της Chimet στο Αρέτσο. «Το ίδιο το όνομα του CHM είναι σύντομο για το Chimet», σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα που αποκάλυψε η εφημερίδα O Estado de S.Paulo και στην οποία έχει πρόσβαση η Repórter Brasil.

Η αστυνομία στη Βραζιλία εντόπισε την Chimet SpA με έδρα την Τοσκάνη, μια από τις 50 κορυφαίες εταιρείες στην Ιταλία βάσει εσόδων, ως αποδέκτη του παράνομα εξορυσσόμενου χρυσού.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βραζιλίας, η Chimet πλήρωσε στην CHM το ποσό των 317 εκατομμυρίων ευρώ (359 εκατομμύρια δολάρια) για τον χρυσό. Η Chimet λέει ότι η ποσότητα που αγοράστηκε (χωρίς να αναφέρει πόσο ήταν) είναι αμελητέα σε σύγκριση με τον συνολικό όγκο, περίπου 70 μετρικούς τόνους, που επεξεργάζεται ετησίως στα εργοστάσιά της.

Η CHM, με τη σειρά της, αγόρασε τον χρυσό από τον Cooperouri, έναν συνεταιρισμό μεταλλωρύχων μέσα και γύρω από τον δήμο Ourilândia do Norte στην πολιτεία Pará. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του Cooperouri εξορύσσουν τον χρυσό τους μέσα από την κοντινή περιοχή των αυτόχθονων Kayapó. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η CHM έκανε 25 καταθέσεις στον συνεταιρισμό μέσα σε ένα χρόνο (μεταξύ 2019 και 2020), συνολικού ύψους 11,7 εκατομμυρίων ρεάλ (2,3 εκατομμύρια δολάρια).

Εκτός από την παράνομη εξόρυξη, σύμφωνα με την αστυνομία, η Cooperouri αγοράζει χρυσό και από άλλους παράνομους μεταλλωρύχους και μεσάζοντες που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή. Κατέβαλε 246 εκατομμύρια ρεάλ (περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια) σε αυτούς τους προμηθευτές μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2020.

Εξάγοντας το χρυσό με ιδιωτικές πτήσεις

Μόλις εξασφαλίσει προμήθειες παράνομου χρυσού, η CHM τον εξάγει, ισχυρίζεται η αστυνομία, «με ιδιωτικές πτήσεις, χωρίς τη δέουσα γνώση των αρχών, χωρίς να περάσουν από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξωτερικού Εμπορίου (Siscomex)».

Η Υπηρεσία Εσόδων της Βραζιλίας είπε στον Repórter Brasil ότι «αν η εξαγωγική πράξη είναι λαθραία, δεν υπάρχει εγγραφή Siscomex για να μιλήσουμε, καθώς το χαρακτηριστικό της είναι να αποφεύγει τους κυβερνητικούς ελέγχους». Η υπηρεσία είπε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία «για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου χρυσού και του παράνομου εμπορίου».

Μέσω του δικηγόρου της, Roberto Alboni, η Chimet επιβεβαίωσε ότι ο Mauro Dogi ήταν εργάτης σε εργοστάσιο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ιταλία μεταξύ 1990 και 1995, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε βρισκόταν σε καμία ανώτερη διευθυντική θέση. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η σχέση της με την CHM διήρκεσε μόνο «τέσσερα έως πέντε χρόνια» προτού διακοπεί τον περασμένο Οκτώβριο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της αστυνομικής επιχείρησης.

Σε μια δήλωση, η CHM αρνήθηκε ότι αγόρασε χρυσό που εξορύσσεται από περιοχές αυτοχθόνων. Είπε ότι αγόραζε μόνο «από συνεταιρισμούς εξουσιοδοτημένους για εξόρυξη στις αντίστοιχες περιοχές τους, οι οποίοι πάντα παρουσίαζαν τα νομικά απαιτούμενα έγγραφα για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους». Η CHM επιβεβαίωσε ότι εξήγαγε χρυσό και είπε ότι «όλος ο χρυσός που αγοράζεται στην εγχώρια αγορά ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εσόδων και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία κατά τη διαδικασία εξαγωγής». Οι δικηγόροι της εταιρείας αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες της έχουν ανασταλεί προσωρινά.

Θεωρούμενος μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους κρίσης, ο χρυσός είδε τις τιμές του να αυξάνονται κατά περίπου 70% από την αρχή της πανδημίας COVID-19
Θεωρούμενος μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους κρίσης, ο χρυσός είδε τις τιμές του να αυξάνονται κατά περίπου 70% από την αρχή της πανδημίας COVID-19.

Το αφεντικό της Badia al Pino

Ο ιδρυτής της Chimet, Sergio Squarcialupi, πρώην πρόεδρος του κατασκευαστή κοσμημάτων Unoaerre, έχει περιγράφει από τον Τύπο της Τοσκάνης ως «il patron di Badia al Pino» -το αφεντικό της Badia al Pino, της περιοχής στο Αρέτσο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Η κόρη του, Maria Cristina Squarcialupi, είναι η σημερινή πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Η οικογένεια Squarcialupi, και συγκεκριμένα ο πατριάρχης Sergio, διερευνήθηκε από τους εισαγγελείς του Arezzo το 2008 για καταγγελίες για "περίεργες" περιβαλλοντικές άδειες. Ο Sergio Squarcialupi καταδικάστηκε για πολλά εγκλήματα, όπως περιβαλλοντική ζημιά, συνωμοσία για παράνομη διακίνηση απορριμμάτων και παραποίηση, αλλά οι αποφάσεις ανατράπηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2017.

Όσοι έχουν αντιταχθεί εναντίον της ομάδας, μεταξύ άλλων στο δικαστήριο, λένε ότι ο όμιλος είναι πολύ ισχυρός. Για όσους υπερασπίζονται την οικογένεια, όπως ο δικηγόρος Roberto Alboni, αυτό που συνέβη ήταν δικαστική παρενόχληση που χαρακτηρίστηκε από λάθη. «Ήταν μια επίπονη διαδικασία. Ο Sergio Squarcialupi έχασε ακόμη και την υγεία του εξαιτίας αυτού, αλλά η εταιρεία είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι τίποτα δεν ήταν λάθος», είπε.

Τα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας κοσμημάτων Unoaerre, η οποία αγοράζει χρυσό από την Chimet και ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει το 70% από τις βέρες που πωλούνται στην Ιταλία
Τα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας κοσμημάτων Unoaerre, η οποία αγοράζει χρυσό από την Chimet και ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει το 70% από τις βέρες που πωλούνται στην Ιταλία.

Όταν της ζητήθηκε σχετικό σχόλιο, η Unoaerre είπε ότι δεν είχε αγοράσει ποτέ χρυσό απευθείας από τη Βραζιλία. Ωστόσο, η έκθεση της για τη βιωσιμότητα για το 2020 αναφέρει ότι πραγματοποιεί τις περισσότερες από τις εξαγορές της, καθώς και την επεξεργασία χρυσού, με τον συνεργάτη της Chimet, που περιγράφεται στο ίδιο έγγραφο ως εταιρεία που πληροί τα κριτήρια για την επαλήθευση του «νόμιμου» και του «χωρίς συγκρούσεις» προέλευσης χρυσού.

Και επειδή είναι αδελφές εταιρείες, ο χρυσός που εξάγεται παράνομα από την περιοχή των αυτοχθόνων Kayapó και επεξεργάζεται από την Chimet, είναι πιθανό να καταλήξει στα χέρια των Ιταλών νυφών και γαμπρών.

Η Guardia di Finanza, ο βραχίονας της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με χρηματοοικονομικά και οικονομικά εγκλήματα, είπε στον Repórter Brasil ότι δραστηριότητες όπως αυτές που περιγράφει η βραζιλιάνικη αστυνομία -παράνομο ξέπλυμα χρυσού στη Βραζιλία και εξαγωγή σε ιταλική εταιρεία- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορισμένες έρευνες από τις ιταλικές αρχές. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί προς το παρόν, όπως τόνισε το γραφείο Τύπου της Guardia.

Ένα από τα εμπόδια για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης όπως αυτή είναι το γεγονός ότι ο χρυσός γίνεται «νόμιμος» στη Βραζιλία προτού εξαχθεί. Και δεδομένου ότι υπάρχουν έγγραφα που το πιστοποιούν ως νόμιμο, το πρόβλημα γίνεται ευθύνη των αρχών της Βραζιλίας.

Τόσο η Chimet όσο και η Unoaerre διαθέτουν πιστοποιητικά καλής πρακτικής από οργανισμούς όπως το Responsible Jewellery Council με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία για να διατηρεί τις παράνομες εξορύξεις του χρυσού και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και οι δύο εταιρείες υπόκεινται επίσης σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2017 που επιβάλλει υποχρεωτικό έλεγχο στις πηγές πολύτιμων μετάλλων που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και αγοράζονται από εταιρείες που εδρεύουν στο μπλοκ.

Με πληροφορίες από mongabay.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER