Τα ΗΑΕ υπογράφουν συμφωνία για την ανάπτυξη ορυχείων στο ανατολικό Κονγκό

Τα ΗΑΕ υπογράφουν συμφωνία για την ανάπτυξη ορυχείων στο ανατολικό Κονγκό

Η συμφωνία επετεύχθη αφού η ΛΔΚ υπέγραψε 25ετές συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2022 με εταιρεία των ΗΑΕ σχετικά με τα δικαιώματα εξαγωγής μεταλλευμάτων που εξορύσσονται χειρωνακτικά.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια κρατική εταιρεία εξόρυξης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) για την ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων ορυχείων στα ανατολικά της διαταραγμένης αφρικανικής χώρας, ανέφερε η προεδρία του Κονγκό.

Το γραφείο του προέδρου Felix Tshisekedi ανακοίνωσε ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία των Εμιράτων υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας στην πρωτεύουσα, Kinshasa, με την κρατική εταιρεία Societe Aurifere du Kivu et du Maniema (Sakima).

Η συμφωνία προβλέπει την «κατασκευή περισσότερων από 4 ορυχείων» στις επαρχίες του South Kivu και της Maniema, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η κρατική εταιρεία Sakima έχει παραχωρήσεις εξόρυξης κασσίτερου, τανταλίου, βολφραμίου και χρυσού σε αυτό το τμήμα της ΛΔΚ.

Η δήλωση δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, ούτε αναφερόταν σε συγκεκριμένους τύπους ορυκτών που θα εξορυχθούν.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η συμφωνία υπογράφηκε αφότου η ΛΔΚ υπέγραψε 25ετές συμβόλαιο τον Δεκέμβριο 2022 με την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Primera Group σχετικά με τα δικαιώματα εξαγωγών για ορισμένα μεταλλεύματα που εξορύσσονται με χειρωνακτικό τρόπο. Πρόκειται για μέταλλα που εξορύσσονται από ανεξάρτητες ομάδες εξόρυξης που δεν απασχολούνται σε εξορυκτικές εταιρείες.

Η σύμβαση ανέθεσε στον όμιλο Primera το πλειοψηφικό μερίδιο σε δύο κοινοπραξίες, την Primera Gold και την Primera Metals.

Η Primera Gold και η Primera Metals έλαβαν προνομιακούς συντελεστές για την εξαγωγή χρυσού, κολουμβίτη - τανταλίτη, κασσιτέρου, τανταλίου και βολφραμίου που εξορύσσονται με βιοτεχνικό τρόπο.

Η ΛΔΚ έχει διαφημίσει την πρωτοβουλία ως έναν τρόπο για να υπονομεύσει τους λαθρέμπορους ορυκτών και να εγγυηθεί ένα καλύτερο βιοπορισμό για τους επωφελούμενους από την βιοτεχνική εξόρυξη.

Είναι γνωστό ότι το αναταλικό Κονγκό λυμαίνονται για δεκαετίες διάφορες ομάδες -περίπου 120 σύμφωνα με καταμέτρηση των Ηνωμένων Εθνών - και εν μέρει υποστηρίζονται οικονομικά από το παράνομο εμπόριο ορυκτών.

Η μακροχρόνια σύγκρουση στην περιοχή συνεχίστηκε παρά την ανάπτυξη μιας περιφερειακής ειρηνευτικής δύναμης και ενός στρατιωτικού σώματος του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό και ένα εκατομμύριο άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασαν οι τελευταίες συγκρούσεις το Μάιο του 2021, σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Η Primera Gold ξεκίνησε τη λειτουργία της στην επαρχία του South Kivu τον Ιανουάριο 2023 και μέχρι τον Μάιο 2023 είχε εξάγει 1 τόνο πιστοποιημένου χρυσού, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της ΛΔΚ.

Με πληροφορίες από aljazeera.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER