Τι είναι το μεταλλουργικό κωκ;

Τι είναι το μεταλλουργικό κωκ;

Το μεταλλουργικό κωκ είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν που παράγεται από ένα ειδικό είδος άνθρακα. Σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ο άνθρακας μπορεί να μετατραπεί σε μεταλλουργικό κωκ, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στις διαδικασίες παραγωγής σιδήρου και χάλυβα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Άνθρακας μεταλλουργικής ποιότητας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη διαδικασία παραγωγής μεταλλουργικού κωκ είναι η επιλογή της κατάλληλης ποιότητας άνθρακα που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη. Ο άνθρακας μεταλλουργικής ποιότητας είναι κατάλληλος για την παραγωγή μεταλλουργικού κωκ.

Ειδικότερα, ο σκληρός άνθρακας και ο ημίσκληρος άνθρακας προτιμώνται ως πρώτες ύλες επειδή τήκονται, διογκώνονται και στερεοποιούνται ξανά ενώ διαθέτουν επίσης χαμηλά επίπεδα ακαθαρσιών. Ένας τρίτος τύπος άνθρακα μεταλλουργικής ποιότητας είναι ο άνθρακας PCI (pulverised coal injection) ο οποίος χρησιμοποιείται μερικές φορές στην παραγωγή χάλυβα ή σιδήρου για να αντικαταστήσει το, ακριβότερο, κωκ.

Παραγωγή μεταλλουργικού κωκ

Το μεταλλουργικό κωκ παράγεται μέσω θέρμανσης άνθρακα μεταλλουργικής ποιότητας σε θερμοκρασία περίπου 1.100oC. Η διαδικασία μετατροπής σε κωκ απαιτεί από 12 έως 36 ώρες στον κλίβανο για να ολοκληρωθεί. Αφού αφαιρεθεί από τον κλίβανο, το κωκ ψύχεται με νερό ή αέρα προκειμένου να αποθηκευτεί ή χρησιμοποιείται κατευθείαν στην υψικάμινο. Το τελικό προϊόν είναι περίπου τα δύο τρίτα του βάρους της αρχικής πρώτης ύλης.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του μεταλλουργικού κωκ

Το κωκ υψηλής ποιότητας παρασκευάζεται συνήθως από υψηλής ποιότητας άνθρακα. Οι παραγωγοί μεταλλουργικού κωκ χρησιμοποιούν συχνά ένα μείγμα άνθρακα για να βελτιώσουν την ποιότητα του κωκ που παράγουν. Ένας ποιοτικός άνθρακας δεν πρέπει να δημιουργεί υψηλή πίεση στο τοίχωμα του κλιβάνου και θα πρέπει να συρρικνώνεται αρκετά ώστε να επιτρέπει την εύκολη αφαίρεση του από τον κλίβανο. Οι ιδιότητες του κωκ και η απόδοσή του στη διαδικασία επηρεάζονται κυρίως από την περιεκτικότητα σε υγρασία και την πυκνότητα αλλά και αρκετούς άλλους παράγοντες.

Χρήσεις μεταλλουργικού κωκ

Το μεταλλουργικό κωκ χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή σιδήρου, ο οποίος, με τη σειρά του, χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό για την παραγωγή χάλυβα. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής διαδικασίας παραγωγής σιδήρου, το σιδηρομετάλλευμα, το μεταλλουργικό κωκ και κατάλληλη ποσότητα συλλιπασμάτων τροφοδοτούνται σε υψικάμινο. Στη συνέχεια, στην υψικάμινο διοχετεύεται υπερθερμασμένος αέρας, προκαλώντας την καύση του κωκ. Η καύση παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αντιδρά με το σιδηρομετάλλευμα, και ανάγει τα περιεχόμενα οξείδια του σιδήρου προς παραγωγή χυτοσιδήρου.

Με πληροφορίες από sciencing.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER