Το μεταλλουργικό κωκ ως βασική ύλη στη χαλυβουργία αποκτά σημαντική αξία

Το μεταλλουργικό κωκ ως βασική ύλη στη χαλυβουργία αποκτά σημαντική αξία

Για την παραγωγή χάλυβα, το σιδηρομετάλλευμα είναι η βασική πρώτη ύλη συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη προσοχή δεδομένης της ισχυρής σχέσης του με την απόδοση της οικονομίας της Κίνας. Ωστόσο, ένα άλλο απαραίτητο υλικό για τη χαλυβουργία, το μεταλλουργικό κωκ, παρουσιάζει υψηλές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες στο χώρο των ενεργειακών εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν σταματήσει να περνούν απαρατήρητες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το μεταλλουργικό κωκ (metallurgical coal ή coking coal) είναι ένα σημαντικό προϊόν της Αυστραλίας η οποία κυριαρχεί στην αγορά του θαλάσσια μεταφερόμενου μεταλλουργικού κωκ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των παγκοσμίως διακινούμενων ποσοτήτων. Οι ποσότητες που εξάγει η Αυστραλία είναι τριπλάσιες σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, που είναι ο δεύτερος σε σειρά παραγωγός στον κόσμο.

Η τιμή του αυστραλιανού μεταλλουργικού κωκ στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έφτασε τα 315 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα μέσα Φεβρουαρίου 2024. Ενώ η τιμή είναι πολύ κάτω από το ρεκόρ των 635 δολαρίων ανά μετρικό τόνο που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022 εν μέσω φόβων για τα παγκόσμια επίπεδα προμηθειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο εκείνου του έτους, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από την περιοχή των 100 έως 250 δολαρίων, στην οποία βρισκόταν από το 2018 έως τα μέσα του 2021.

Σε αντίθεση με το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο κυριαρχείται από την Κίνα που καταναλώνει περισσότερο από το 70% των θαλάσσια μεταφερόμενων ποσοτήτων παγκοσμίως, το μεταλλουργικό κωκ είναι μια πιο ομοιόμορφη αγορά με κέντρα ζήτησης τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ασίας όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Νότιας Ασίας.

Είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών του μεταλλουργικού κωκ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την Ινδία, η οποία είδε τις εισαγωγές της να αυξάνονται από 53,32 εκατ. τόνους το 2020 σε 70,49 εκατ. τόνους το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους αναλυτές εμπορευμάτων Kpler.

Η Αυστραλία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας, με τις εισαγωγές το 2023 να ανέρχονται σε 41,0 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς μειωμένες από 43,22 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία έχει στραφεί στο ρωσικό μεταλλουργικό κωκ μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, προμηθευόμενη φορτία με έκπτωση που δεν μπορούν πλέον να πάνε στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι εισαγωγές ρωσικού κωκ από την Ινδία αυξήθηκαν σε 11,76 εκατομμύρια τόνους το 2023, σχεδόν διπλάσιες από τα 6,07 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος και τετραπλάσιες από τα 2,63 εκατομμύρια το 2021. Οι εισαγωγές της Κίνας για θαλάσσια μεταφερόμενο κωκ αυξήθηκαν επίσης το 2023, φθάνοντας τους 36,8 εκατομμύρια τόνους από 27,05 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή του αυστραλιανού μεταλλουργικού κωκ στην Κίνα μετά την άρση της άτυπης απαγόρευσης του από το Πεκίνο, που επιβλήθηκε το 2020 εν μέσω μιας σειράς πολιτικών διαφωνιών με την Καμπέρα.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
Εισαγωγές μεταλλουργικού κωκ στην Ασία σε σχέση με τις διακυμάνσεις στην τιμή του

Ρεκόρ εξαγωγών από την Αυστραλία

Οι εξαγωγές μεταλλουργικού κωκ της Αυστραλίας κινούνται χαμηλότερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα των διαταραχών του εφοδιασμού που προκαλούνται από τις κακές καιρικές συνθήκες στην κύρια πολιτεία παραγωγής του, το Queensland.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ανάκαμψη το Φεβρουάριο 2024, με τα στοιχεία της Kpler να δείχνουν αποστολές 17,86 εκατομμυρίων τόνων, τη δεύτερη υψηλότερη ποσότητα στην ιστορία πίσω από τα 18,65 εκατομμύρια του Ιουνίου του 2019. Η ανάκαμψη στις εξαγωγές της Αυστραλίας δεν προήλθε από την Κίνα ή της Ινδία, αλλά από την Ιαπωνία που ηγήθηκε της αύξησης των εισαγωγών τον Φεβρουάριο, με την Kpler να εκτιμά τις ποσότητες σε 4,56 εκατομμυρίων τόνους, εκ των οποίων η Αυστραλία παρείχε τους 3,86 εκατομμύρια τόνους.

Η Νότια Κορέα σημείωσε επίσης υψηλότερες εισαγωγές τον Φεβρουάριο, με ποσότητες 3,45 εκατομμυρίων τόνων, τις περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με την Kpler.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο διαφοροποιημένες, δεδομένων των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα του χάλυβα.

Η BHP Group, ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταλλουργικού κωκ στον κόσμο, πιστεύει ότι η αγορά έχει δεκαετίες ζωής, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις στη χρήση άνθρακα για την παραγωγή χάλυβα είτε δεν είναι ανταγωνιστικές στη βάση του κόστους ή είναι απίθανο να είναι διαθέσιμες σε κλίμακα για δεκαετίες.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε επίσης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της το Φεβρουάριο ότι οι επενδύσεις σε νέα ορυχεία είναι λιγότερο ελκυστικές, ειδικά στο Queensland, όπου η πολιτειακή κυβέρνηση επέβαλε σημαντικά υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης τον Ιούλιο του 2022.

Αν και είναι αναμενόμενο ότι μια εταιρεία θα αντισταθεί σε υψηλότερους φόρους, το κλειδί για την BHP είναι να επενδύσει για να διατηρήσει την παραγωγή αρκετά υψηλή για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά αρκετά χαμηλή για να διατηρήσει επίσης τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η χαμηλή παραγωγή επισύρει απειλές από την κυβέρνηση της πολιτείας του Queensland να αφαιρέσει την άδεια εκμετάλλευσης από την BHP σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε επαρκείς επενδύσεις.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER