Η Thyssenkrupp ανοίγει το δρόμο για τη μαζική παραγωγή πράσινου χάλυβα

Η Thyssenkrupp ανοίγει το δρόμο για τη μαζική παραγωγή πράσινου χάλυβα

Η εταιρεία Thyssenkrupp, ο γερμανικός κολοσσός παραγωγής χάλυβα, επενδύει 1,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε μια διεργασία άμεσης αναγωγής που χρησιμοποιεί υδρογόνο και μπορεί να παράξει χάλυβα υψηλής ποιότητας χωρίς να απαιτείται σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας όπως στις περισσότερες διεργασίες «πράσινου» χάλυβα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Κάθε τόνος συμβατικά παραγόμενου χάλυβα εκλύει σχεδόν δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η παραγωγή του χάλυβα συνεισφέρει κάπου μεταξύ 7 έως 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο. Μια σημαντική μείωση αυτών των εκπομπών μέχρι το 2050, είναι συνεπώς, επιτακτική, αλλά παράλληλα, και μεγάλη πρόκληση.

Η τεχνολογία για την παραγωγή «πράσινου» χάλυβα είναι καλά κατανοητή και χρησιμοποιείται ήδη. Ουσιαστικά, η παραγωγή του «πράσινου» χάλυβα δεν απαιτεί τη λειτουργία υψικαμίνων με τη χρήση ορυκτών καυσίμων ούτε τη χρήση κωκ ως αναγωγικού μέσου για την προσθήκη του μικρού ποσοστού άνθρακα που πρέπει να περιέχει ο χάλυβας. Αντίθετα, η παραγωγή του «πράσινου» χάλυβα, χρησιμοποιεί «πράσινο» υδρογόνο σε μια διαδικασία άμεσης αναγωγής. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται τόσο ως αναγωγικό μέσο, όσο και την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια των καμίνων ηλεκτρικού τόξου με σκοπό την παροχή θερμότητας. Αντί για τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αυτή η διαδικασία εκπέμπει απλά νερό.

Η σουηδική εταιρεία H2 Green Steel έχει προς το παρόν το προβάδισμα στην αγορά «πράσινου» χάλυβα. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, μια επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να παράγουν περίπου 5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα υψηλής ποιότητας και μηδενικών εκπομπών ετησίως έως το 2030. Αλλά οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής χάλυβα δεν μένουν ανενεργές. Η ArcelorMittal, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, θα παράγει 1,6 εκατομμύρια τόνους «πράσινου» χάλυβα ετησίως έως το 2025 σε ένα νέο εργοστάσιο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην Ισπανία.

Πρόσφατα, η γερμανική Thyssenkrupp έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια για να αντικαταστήσει μια από τις γιγάντιες υψικάμινους στο Duisburg με ένα σύστημα άμεσης αναγωγής, το οποίο θα αρχίσει να παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα «χαμηλού CO2» από το 2026.

Παρόλο που η νέα μονάδα άμεσης αναγωγής δε θα παράγει αποκλειστικά «πράσινο» χάλυβα, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία του χάλυβα
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Αν και ο παραγόμενος χάλυβας δε θα είναι εντελώς «πράσινος» -η Thyssenkrupp σχεδιάζει να τροφοδοτήσει τον σίδηρο που παράγεται στην εγκατάσταση άμεσης αναγωγής σε μονάδες τήξης και να προωθήσει τον τηγμένο σίδηρο πίσω, μέσω της υπάρχουσας δομής του εργοστασίου της- αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να είναι τεράστιας σημασίας για την ευρύτερη βιομηχανία χάλυβα, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να παράγει χάλυβα υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας σίδηρο χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με άλλες διαδικασίες άμεσης αναγωγής, όπως επισημαίνει η Renew Economy.

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, και όχι μόνο επειδή το σιδηρομετάλλευμα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας (>67% Fe) που απαιτείται από τις περισσότερες καμίνους ηλεκτρικού τόξου είναι πιο ακριβό από το μετάλλευμα χαμηλότερης ποιότητας, αυξάνοντας την τιμή. Το πιο σημαντικό είναι ότι μόνο το 4% περίπου της σημερινής παγκόσμιας προσφοράς σιδηρομεταλλεύματος ανταποκρίνεται σε αυτό το όριο, επομένως οι πρώτες ύλες δεν είναι διαθέσιμες για να απελευθερώσουν ολόκληρο τον τομέα της χαλυβουργίας από τον άνθρακα.

Η διαδικασία της Thyssenkrupp της επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί σίδηρος ποιότητας υψικαμίνου, σύμφωνα με το Institute of Energy Economics and Financial Analysis, εξαλείφοντας την πιθανότητα έλλειψης σιδηρομεταλλεύματος ως πρώτης ύλης και ανοίγοντας το δρόμο για μια πολύ πιο γρήγορη στροφή προς την «πράσινη» -ή τουλάχιστον χαμηλών εκπομπών άνθρακα- χαλυβουργεία.

Με πληροφορίες από newatlas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER