Η MYTILINEOS συμμετέχει σε εμβληματικό έργο στη Βρετανία

Η MYTILINEOS συμμετέχει σε εμβληματικό έργο στη Βρετανία

Η MYTILINEOS, η οποία πρωτοστατεί διεθνώς σε έργα ενεργειακής μετάβασης, θα συμμετάσχει στην υλοποίηση ενός από τα πλέον πολύπλοκα και εμβληματικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η Mytilineos Energy & Metals και η θυγατρική τής General Electric, GE Vernova, αναδείχθηκαν προτιμητέοι προμηθευτές για την κατασκευή των δύο μετατροπέων της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκωτίας - Αγγλίας.

Προτιμητέος προμηθευτής στη διασύνδεση Σκωτίας - Αγγλίας

Η ηλεκτρική λεωφόρος Eastern Green Link 1, μήκους 190 χλμ. και προϋπολογισμού 2,5 δισ. λιρών, θα συνδέει το East Lothian της Σκωτίας με την κομητεία Durham στην Αγγλία και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαχειριστές μεταφοράς της Αγγλίας (National Grid) και της Σκωτίας (SP Energy Networks) ανακήρυξαν την κοινοπραξία της GE Vernova - MYTILINEOS ως προτιμητέους προμηθευτές για τους δύο σταθμούς μετατροπέων HVDC, έναν σε κάθε άκρο του καλωδίου. Η επιλογή του προτιμητέου προμηθευτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των διαχειριστών, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το έργο, καθώς προχωράει προς τη φάση κατασκευής του, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Η GE Vernova συνεργάζεται με τη MYTILINEOS για την παροχή των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC που αποτελούν τους ακροδέκτες για το καλώδιο και μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται στο χερσαίο δίκτυο μεταφοράς. Οι πλήρεις συμβάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα φέτος και οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024, ενώ η έναρξη λειτουργίας του προβλέπεται το 2029. Η MYTILINEOS θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή των δύο μετατροπέων. Αποκλειστικός προτιμητέος επενδυτής του υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 525 kV και ισχύος 2 GW HVDC είχε αναδειχθεί νωρίτερα η Prysmian.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Το έργο αποτελεί μία από τις εμβληματικές νέες υποδομές δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετάβαση του στην οικονομία των μηδενικών ρύπων, ενώ κρίσιμος είναι ο ρόλος του και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς θα περιορίσει την έκθεσή της στις τιμές και στις ασταθείς παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Αγγλίας, το έργο θα δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2050.

Τη σημασία του έργου για το Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Πυρηνικών και Δικτύων, Andrew Bowie, με δηλώσεις του. «Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται κατά 500% από το 2010, πρέπει να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε την ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται. Έργα όπως αυτό θα κάνουν ακριβώς αυτό και θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τους λογαριασμούς, να επιτύχουμε καθαρό μηδέν και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η επιχείρηση Grid Solutions της GE Vernova και η MYTILINEOS ως προτιμώμενοι προμηθευτές είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην παροχή της υποδομής που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου και των καθαρών μηδενικών στόχων», δήλωσε ο διευθυντής Έργου του EGL 1, Peter Roper.

«Αυτή είναι η αναγνώριση της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας HVDC στην παροχή μιας καινοτόμου λύσης και της τεχνογνωσίας της MYTILINEOS στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι του εθνικού δικτύου για μηδενική ενέργεια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GE Vernova, Philippe Piron.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER