Ρωσία και Κίνα επενδύουν στη Βολιβία για λίθιο

CRMs race lithium

Εν μέσω παγκόσμιου αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση κοιτασμάτων λιθίου για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα ηλεκτρονικά, η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν σε εξορύξεις στη Βολιβία. Η εταιρεία Uranium One Group (θυγατρική της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom) και η Citic Guoan (Κίνα) θα δαπανήσουν 1,4 δισ. δολάρια για να οικοδομηθούν δυο εργοστάσια λιθίου στο Potosi της Βολιβίας.

Τη σύναψη των συμφωνιών ανακοίνωσε η βολιβιανή δημόσια επιχείρηση Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) στις αρχές Ιουλίου 2023. Σκοπός είναι να παράγονται τουλάχιστον 45.000 τόνοι λιθίου/έτος στο Potosi.

Η ραγδαία αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για μπαταρίες, που με τη σειρά της πυροδοτεί παγκόσμια κούρσα την εξασφάλιση λιθίου, απολύτως απαραίτητου συστατικού τους. Κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν αποθέματα στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.

Ως το 2025, ειδικοί προβλέπουν πως η Κίνα ενδέχεται να ελέγχει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς. «Αυτές οι δύο συμφωνίες θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη διαδικασία εκβιομηχάνισης μαζί με δυο πολύ μεγάλες διεθνείς εταιρείες», ανέφερε ο πρόεδρος της YLB, Carlos Ramos. Η γερμανική εταιρεία ACI Systems ήθελε επίσης να εξορύξει λίθιο από το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο απόθεμα στον κόσμο, το Salar de Uyuni, και είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη YLB.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Evo Morales, τότε πρόεδρος της Βολιβίας, ακύρωσε τη συμφωνία εξαιτίας διαδηλώσεων στο Potosi το 2018, λίγο καιρό προτού εξαναγκαστεί –έπειτα από εξέγερση οπαδών της δεξιάς εναντίον του, πιεζόμενος ασφυκτικά από το στρατό και την αστυνομία– να παραιτηθεί.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER