Η ΕΕ προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με τη Χιλή για ορυκτές πρώτες ύλες. Αν και η λέξη «λίθιο» δεν εμφανίζεται στη συνοδευτική ανακοίνωση της ΕΕ, από πλευράς ευρωπαϊκής προοπτικής, η συμφωνία είναι πιθανό να αφορά κυρίως τη διασφάλιση της προμήθειας λιθίου.
Σύμφωνα με την επίσημη διατύπωση, και οι δύο πλευρές θέλουν «να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα των βιώσιμων αξιακών αλυσίδων ορυκτών πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τις εφαρμογές καθαρής ενέργειας και την ψηφιακή μετάβαση και των δύο εταίρων». Η συμφωνία στοχεύει επίσης στη δημιουργία βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας πρώτων υλών. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Thierry Breton και τον υπουργό Εξωτερικών της Χιλής Alberto van Klaveren Stork.
Η νέα συμφωνία εστιάζει συγκεκριμένα σε πέντε τομείς: (1) την ενοποίηση των βιώσιμων αξιακών αλυσίδων ορυκτών πρώτων υλών (περιλαμβάνοντας συμπράξεις για νέα έργα, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και προώθηση και διευκόλυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων), (2) τη συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία (για παράδειγμα, για τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από τους ορυκτούς πόρους και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος), (3) την ενίσχυση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG), (4) την ανάπτυξη υποδομών υποστήριξης για τα σχεδιαζόμενα έργα, και, τέλος, την (5) εφαρμογή των διεθνών προτύπων εργασίας.
Δειτε ακομη
Ως επόμενο βήμα, η ΕΕ και η Χιλή θα αναπτύξουν έναν «επιχειρησιακό οδικό χάρτη» για τον συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ «ενδιαφερομένων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Χιλή». Αυτές οι συνεργασίες θα υποστηριχθούν από την Global Gateway Investment Agenda της ΕΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά για μένα να παρακολουθώ την υπογραφή αυτής της συμφωνίας για την ανάπτυξη βιώσιμων αξιακών αλυσίδων ορυκτών πρώτων υλών μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής. Το πλαίσιο Global Gateway θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της εξελισσόμενης συνεργασίας μας. Είμαστε ομοϊδεάτες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και είμαστε προτιμώμενοι εταίροι, γεγονός που θα μας βοηθήσει να γίνουμε βασικοί παγκόσμιοι παίκτες στην καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση».
Με τη συμφωνία, η ΕΕ πιθανότατα θα εξασφαλίσει πρόσβαση στα αποθέματα λιθίου της Χιλής. Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο και ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας παραγωγής βρίσκονται στην αλυκή Salar de Atacama της Χιλής. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες λίμνες άλμης στην συνοριακή περιοχή μεταξύ Αργεντινής, Βολιβίας και Χιλής, οι οποίες, μαζί με το Salar de Atacama, διαθέτουν περίπου τα μισά από τα διαθέσιμα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.
Η ΕΕ διαφοροποιεί την εξάρτησή της από χώρες πλούσιες σε ορυκτούς πόρους και καθιστά τους δικούς της πόρους προσβάσιμους. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή της ΕΕ δημοσίευσε ένα προσχέδιο του «νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών» τον Μάρτιο του 2023. Το σχέδιο προτείνει ότι έως το 2030, το 10% της ζήτησης της ΕΕ για κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες θα πρέπει να καλύπτεται από την εγχώρια εξόρυξη, το 40% από τοπικά επεξεργασμένα προϊόντα και το 15% από την ανακύκλωση εντός της ΕΕ.
Ωστόσο, οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, υπέγραψε επίσης στρατηγικές συμφωνίες για τις ορυκτές πρώτες ύλες με τον Καναδά (Ιούνιος 2021), την Ουκρανία (Ιούλιος 2021), το Καζακστάν, τη Ναμίμπια (Νοέμβριος 2022) και την Αργεντινή (Ιούνιος 2023).
Με πληροφορίες από electrive.com