Η Appian θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια στη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων

Η Appian θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια στη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων

Μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Appian Capital Advisory LLP, η οποία ιδρύθηκε το 2012, εντείνει τις επενδύσεις της σε εξορυκτικές και συναφείς εταιρείες. Με 3,6 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, η Appian σχεδιάζει να γίνει ένας από τους πιο ενεργούς επενδυτές στη βιομηχανία μετάλλων και εξόρυξης, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Η Appian ανακοίνωσε τον Ιούνιο 2023 τη στρατηγική της επένδυση για την απόκτηση του 89,96% της Trevali Mining Corporation, η οποία υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τον Αύγουστο του 2022 και έχει στην ιδιοκτησία της το ορυχείο ψευδαργύρου Rosh Pinah στη νοτιοδυτική Ναμίμπια.

Αυτή η πρόσφατη εξαγορά έρχεται σε συνέχεια δύο άλλων εξαγορών τον Απρίλιο του 2023 στην «ιδιαίτερα ελκυστική» αγορά ψευδαργύρου, όπου η Appian εξαγόρασε 20.153.164 κοινές μετοχές της Osisko Metals για περίπου 3,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης μια εξαετή συμφωνία χρηματοδότησης δανειακής διευκόλυνσης με την Western Potash Corporation για την ολοκλήρωση του έργου MOP για την εξόρυξη ποτάσας στο Saskatchewan.

Ο Michael Scherb, Διευθύνων Σύμβουλος της Appian, υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες που κάνει η εταιρεία του στοχεύουν σε εμπορεύματα ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μεσομακροπρόθεσμα, και τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικές ελλείψεις. Αυτά τα εμπορεύματα ποικίλλουν και «αυτό ισχύει για οτιδήποτε, από τον κασσίτερο, ο οποίος είναι συγκολλητικός παράγοντας στα microchip, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή, μέχρι και την ποτάσα, όπου η Ρωσία ελέγχει το 43% του παγκόσμιου εφοδιασμού», εξηγεί ο Scherb.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ελλείψεις κεφαλαίων στην εξόρυξη

Η εξόρυξη έχει βιώσει μεγάλη εκροή κεφαλαίων από τότε που τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equities) άρχισαν να ενδιαφέρονται για τον τομέα, πριν από περίπου μια δεκαετία. Μετά από εκείνο τον αρχικό ενθουσιασμό, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων προχώρησαν σε αποεπενδύσεις από τον κλάδο, επιλέγοντας αντ' αυτού να επενδύσουν σε βιομηχανίες με λιγότερα επενδυτικά εμπόδια, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Αν κάνετε μία σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου έχουν επενδύσει εκατοντάδες ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, η εξόρυξη απλώς δεν τυγχάνει σχεδόν καμίας εισροής κεφαλαίων από αυτή την ομάδα θεσμικών επενδυτών», σημείωσε ο Scherb. «Τα εμπόδια εισόδου είναι πολύ υψηλά. Επομένως, η επένδυση στην εξόρυξη χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό επίπεδο κινδύνου».

Οι ανησυχίες στο πλαίσιο του ESG παραμένουν επίσης σημαντικές και αυτό αποτελεί ακόμα έναν λόγο για τον οποίο τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την εξόρυξη. Ο Scherb δηλώνει ότι πολλοί επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, που διαφορετικά θα είχαν επενδύσει την εξόρυξη, έχουν κάνει πολλά λάθη αναφορικά με την ανάλυση των εγγενών κινδύνων που χαρακτηρίζουν τη βιομηχανία, και σχετίζονται κυρίως με παράγοντες γεωπολιτικής, υποδομών και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η νέα στρατηγική της Appian για τον εξορυκτικό τομέα

Η Appian κλίνει σταδιακά μακριά από επενδύσεις σε μειοψηφικά μερίδια εξορυκτικών εταιρειών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων που είχε ως αποτέλεσμα η επένδυσή της στη Harte Gold. Αφού η Appian απέκτησε 71.794.871 κοινές μετοχές της Harte Gold Corporation τον Δεκέμβριο του 2016 έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 16,8% των συνολικών κοινών μετοχών της Harte, η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές το Δεκέμβριο του 2021.

Η Appian αποεπένδυσε από τη Harte Gold, λαμβάνοντας 22 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με την μορφή μετοχών της Silver Lake Resources, της εταιρείας που εξαγόρασε τη Harte Gold, αλλά οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων δεν ήταν βέλτιστες.

«Πιστεύω ότι το βασικό μάθημα που αντλήθηκε από την περίπτωση της Harte Gold είναι ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια απλώς δεν είναι ο καλύτερος επενδυτής για να αποκτήσουν μετοχές σε μια εταιρεία που βρίσκεται σε καθεστώς δημόσιας διαπραγμάτευσης», λέει ο Scherb. «Είναι καλύτερα να επενδύεις σε ιδιωτικές εταιρείες σε επίπεδο ενεργητικού». Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος επιβεβαιώνει ότι η Appian επιθυμεί να κάνει περισσότερες συμφωνίες όπως η κοινοπραξία Pine Point με την Osisko.

Με πληροφορίες από miningdigital.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER