Η αυτοματοποίηση παρέχει λύσεις για βιώσιμη εξόρυξη

Η αυτοματοποίηση παρέχει λύσεις για βιώσιμη εξόρυξη

Η κυρίαρχη πρόκληση για την εξορυκτική βιομηχανία, η οποία έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία πρόσφατα λόγω της μεγαλύτερης εστίασης στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, είναι η διαχείριση των αποβλήτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Από την προστασία των υδάτινων αποδεκτών έως την ασφαλή διαχείριση λιμνών τελμάτων σε τοποθεσίες εξόρυξης, η διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους φυσικούς πόρους, απαιτεί επενδύσεις και συντονισμένες προσπάθειες σε προγράμματα επεξεργασίας νερού. Ενώ τα οφέλη τέτοιων επενδύσεων και προσπαθειών είναι εμφανή στους περισσότερους, οδηγούν σε ένα νέο σύνολο προβλημάτων.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν state-of-the-art τεχνολογίες σε θέματα ενέργειας και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλες οι προβλέψεις του ρυθμιστικού πλαισίου. Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι εξορυκτικές εταιρείες προσπαθούν όχι μόνο να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση τέτοιων φιλόδοξων προγραμμάτων, κάτι που δεν είναι εύκολο σε ένα συντηρητικό κλάδο όπως η εξόρυξη.

Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο οι λύσεις αυτοματοποίησης και ρομποτικής για να βοηθήσουν τη βιομηχανία. Η εισαγωγή της αυτοματοποίησης στις εξορυκτικές δραστηριότητες σε διάφορες εφαρμογές, είτε πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν ή για μια προσαρμοσμένη λύση, οδηγεί σε βελτίωση που μπορεί να μην είναι εμφανής στην αρχή, αλλά η απόδοση της επένδυσης θα είναι δεκαπλάσια σε διάστημα λίγων μηνών. Για να έχουν θετικό και βιώσιμο οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τα εξορυσσόμενα υλικά, τα οποία εξερευνώνται, εξάγονται, μεταφέρονται και επεξεργάζονται ακολουθώντας διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ασφαλών διαδικασιών, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι τα εξορυκτικά απόβλητα που θεωρούνταν παραδοσιακά ως μη χρησιμοποιήσιμα. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η ανάγκη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας, αλλάζουν πλέον αυτή την παραδοσιακή οπτική. Η παραδοσιακή προσέγγιση ήταν η διοχέτευση των τελμάτων σε τεχνητές λίμνες καθίζησης όπου μπορούσε να υπάρξει διαχωρισμός των στερεών από τα υγρά.

Καθώς ο σχεδιασμός των παχυντών έχει βελτιωθεί, το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία αφυδάτωσης όπου η επεξεργασία και η ανάκτηση του νερού είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική. Η μέτρηση του δυναμικού zeta αυτών των συστημάτων επιτρέπει τη χρήση της βέλτιστης ποσότητας προσθέτων στους παχυντές για να μεγιστοποιηθεί ο σχηματισμός συσσωματωμάτων και στη συνέχεια ο διαχωρισμός στερεών και υγρών συστατικών που κατευθύνονται σε κατάλληλα κανάλια για αποθήκευση, επαναχρησιμοποίηση ή επιστροφή στο περιβάλλον (σύμφωνα με τις κανονιστικές πρακτικές).

Ο γρήγορος προσδιορισμός και η ποσοτικοποίηση της φάσης για άμεση απόκριση στις αλλαγές στα επεξεργασμένα προϊόντα για τη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας και τη μείωση της σπατάλης, είναι μια αναγκαιότητα σε αυτήν την περίπτωση. Επιπλέον, ο εντοπισμός ενώσεων που έχουν αξία και μπορούν να ανακτηθούν από τα απόβλητα έχει μεγάλη σημασία. Η αξιολόγηση της κίνησης και της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων με τον ποσοτικό προσδιορισμό του μεγέθους του πορώδους είναι επίσης αναγκαία για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Διατηρώντας μια παραγωγή υψηλής ποιότητας, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο περιβάλλον επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία, ελαχιστοποιώντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας και μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα. Οι αυτοματοποιημένες μετρήσεις επιτρέπουν στο προσωπικό να επικεντρωθεί σε πιο πιεστικές εργασίες που χρειάζονται συνεργασία, ενώ επισπεύδονται οι καθημερινές εργασίες. Μία ανάλογη αυτοματοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε εργαστηριακό περιβάλλον ή σε χώρο παραγωγής.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον καθαρισμό δειγμάτων αποβλήτων, αντί να αφιερώνουμε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό σε μια τόσο χρονοβόρα εργασία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ρομπότ, οπότε η όλη διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικά ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Συγχρόνως, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μειώνουν τυχόν πιθανά ανθρώπινα σφάλματα αφού διαθέτουν εύκολες και εύχρηστες διαδικασίες λειτουργίας. Ο αυτοματισμός επιτρέπει πολύπλοκες διαδικασίες όπως η διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων, με έναν μοναδικό κωδικό μήτρας δεδομένων που επισημαίνεται στο κάτω μέρος των δειγμάτων και επιτρέπει ενσωματωμένους αναγνώστες barcode.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούν να μεταφερθούν απευθείας σε δικτυακό χώρο αποθήκευσης δεδομένων, εξοικονομώντας χρόνο, ενώ παράλληλα αξιόπιστα δεδομένα βοηθούν στον έλεγχο των διεργασιών, οποιαδήποτε σφάλματα που πιθανά οφείλονται στη μη αυτόματη εισαγωγή αποτρέπονται, ενώ παράλληλα διατηρείται η ακεραιότητα των δεδομένων. Η αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας δείγματος αυξάνει επίσης το χρόνο κατά τον οποίο η διαδικασία μπορεί να γίνεται χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη (walkaway time).

Για παράδειγμα, ένας ενσωματωμένος σταθμός pH για τιτλοδότηση και προετοιμασία δείγματος πριν από την ανάλυση, αυξάνει την ικανότητα μέτρησης κατά μέσο όρο από 36 σε 54 δείγματα, παρέχοντας αυξημένο χρόνο μη επιβλεπόμενης λειτουργίας και υψηλότερη απόδοση.

Η βιώσιμη εξόρυξη φυσικών πόρων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας μας. Η εξερεύνηση νέων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και η ανακύκλωση πρώτων υλών πρέπει να γίνονται με υπευθυνότητα, ώστε η εξόρυξη να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα. Μια σωστή επένδυση στην αυτοματοποίηση και τη ρομποτική θα συμβάλει στην ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων στην αλυσίδα παραγωγής για ένα πιο υγιές περιβάλλον και θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας εξερεύνησης ορυκτών πρώτων υλών για τις εξορυκτικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από canadianminingjournal.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER