Ο κατασκευαστής εξορυκτικού εξοπλισμού Epiroc προβλέπει υψηλή βραχυπρόθεσμη ζήτηση

Ο κατασκευαστής εξορυκτικού εξοπλισμού Epiroc προβλέπει υψηλή βραχυπρόθεσμη ζήτηση

Ο κατασκευαστής εξορυκτικού εξοπλισμού Epiroc αναμένει υψηλή ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν, ανέφερε η εταιρεία μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του 2023, κατά το οποίο καταγράφηκε αυξημένη κερδοφορία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του σουηδικού ομίλου έφτασαν τα 3,19 δισ. κορώνες (308 εκατ. δολάρια) από 2,59 δισ. κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα, ελαφρώς υψηλότερα από τα 3,09 δισ. κορώνες που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Refinitiv. «Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε ότι η υποκείμενη ζήτηση, τόσο για εξοπλισμό όσο και για aftermarket υπηρεσίες, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε η CEO της Epiroc, Helena Hedblom, σε σχετική δήλωση, αν και πρόσθεσε ότι «οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να εγείρουν περιορισμούς».

Οι χαμηλότερες τιμές των μετάλλων προκαλούν ανησυχίες ότι η εξορυκτική βιομηχανία θα αναγκαζόταν να μειώσει τις επενδύσεις. Ωστόσο η Epiroc και ο εγχώριος ανταγωνιστής της, η Sandvik, κατέγραψαν παραγγελίες ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2023, οπότε το ύψος των παραγγελιών αυξήθηκε κατά 10% στα 15,1 δισ. κορώνες.

«Λαβαμε πολλές μεγάλες παραγγελίες, γεγονός που υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη υψηλή επενδυτική προθυμία μεταξύ των εξορυκτικών εταιρειών», δήλωσε η Hedblom. Πρόσθεσε δε, ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αφορούσαν κυρίως τη διακίνηση μετά την παραγωγή, αφού δηλαδή ο εξοπλισμός είχε παραχθεί στα εργοστάσια της εταιρείας.

«Η πρόκληση αυτή τη στιγμή προκύπτει από την πλευρά των μεταφορών και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της χωρητικότητας στις θαλάσσιες μεταφορές», είπε η Hedblom, προσθέτοντας ότι το ύψος των πρώτων υλών που εισέρχονταν στα εργοστάσια της εταιρείας αυξήθηκαν, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων των αποθεμάτων.

«Έχουμε υψηλή παραγωγή στα εργοστάσια μας αυτή τη στιγμή, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό. Αλλά φυσικά, τα μηχανήματα που παράγουμε πρέπει να φτάσουν στις τελικές αγορές τους σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε η Hedblom.

Σε συνέντευξη της σε οικονομικούς αναλυτές, η Hedblom είπε ότι προβλέπει μείωση των χρόνων παράδοσης και μια σχετική χαλάρωση των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού -όσον αφορά στις μεταφορές- κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER