Η στρατηγική αυτονομία σε ημιαγωγούς μπορεί να είναι δύσκολος στόχος για την ΕΕ

Η στρατηγική αυτονομία σε ημιαγωγούς μπορεί να είναι δύσκολος στόχος για την ΕΕ

Η κυριαρχία της Κίνας σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, αυξάνουν σταθερά της γεωπολιτικές εντάσεις και αυτό δεν βοηθάει καθόλου την ΕΕ στην εύρεση πρώτων υλών για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρονικών και οπτικών microchip. Ο νόμος της ΕΕ για τα microchip (EU Chips Act) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της εστίασης. Φυσικά, είναι υπέροχο να έχουμε μια εταιρεία όπως η ASML η οποία να μας παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες για την παραγωγή microchip, όμως στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εταιρεία.

Αλλά η ASML δεν παράγει microchip, χρειαζόμαστε άλλα εργοστάσια για αυτό. Υπάρχει η NXP στο Nijmegen της Ολλανδίας, αλλά οι μεγάλοι παίκτες είναι στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Έτσι η Ευρώπη επινόησε ένα σχέδιο για να υποστηρίξει την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής microchip.

Η Intel φαίνεται να είναι πρόθυμη να κατασκευάσει ένα τέτοιο εργοστάσιο και ίσως η TSMC. Αλλά ακόμα κι αν κατασκευάσουμε δεκάδες νέα εργοστάσια παραγωγής microchip, πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να φτάσει στην αυτονομία αν οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ημιαγωγών είναι δύσκολο να φτάσουν στην Ευρώπη; Ας δούμε τι χρειάζεται για την παραγωγή ενός microchip, οπτικού ή ηλεκτρονικού.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παραγωγή ενός οπτικού microchip;

Ένα οπτικό chip είναι ένας τύπος microchip που χρησιμοποιεί φως αντί για ηλεκτρισμό για τη μετάδοση και επεξεργασία πληροφοριών. Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή ενός οπτικού microchip μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον εκάστοτε σχεδιασμό και τη διαδικασία παραγωγής, αλλά μερικά από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Πυρίτιο: Ένα άμεσα διαθέσιμο υλικό με χρήσιμες ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν κατάλληλο για χρήση σε ολοκληρωμένα κυκλώματα.
  • Gallium Arsenide (GaAs): Το GaAs χρησιμοποιείται συνήθως στην παραγωγή οπτικών microchip για εφαρμογές που απαιτούν υψηλής ταχύτητας επεξεργασία ή ευαισθησία στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.
  • Indium phosphide (InP): Το InP χρησιμοποιείται στην παραγωγή οπτικών microchip για εφαρμογές που απαιτούν απόκριση υψηλής συχνότητας και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
  • Lithium niobate (LiNbO3): Το LiNbO3 χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους οπτικών microchip, ιδιαίτερα σε αυτά που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τηλεπικοινωνιών.
  • Γερμάνιο: Το γερμάνιο χρησιμοποιείται σε εφαρμογές που απαιτούν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και υψηλής ταχύτητας επεξεργασία.

Άλλα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή οπτικών microchip περιλαμβάνουν διάφορα μέταλλα, οξείδια και άλλους ημιαγωγούς. Τo αν θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα υλικά θα εξαρτηθεί από τις επιθυμητές ιδιότητες του microchip και τη διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιείται.

Ποια από αυτές τις πρώτες ύλες μπορεί να εξορυχθεί στην Ευρώπη;

Το πυρίτιο μπορεί να εξορυχθεί στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πυριτίου στον κόσμο, με μεγάλους παραγωγούς να βρίσκονται σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ισπανία.

Το Gallium arsenide και το Indium phosphide δεν εξορύσσονται στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να συντεθούν από άλλες διαθέσιμες πρώτες ύλες.

Το Lithium niobate δεν είναι πρώτη ύλη που απαντάται στη φύση αλλά παρασκευάζεται από νιόβιο και ενώσεις λιθίου. Το νιόβιο εξορύσσεται κυρίως στη Βραζιλία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ το λίθιο εξορύσσεται κυρίως στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Κίνα.

Το γερμάνιο δεν εξορύσσεται συνήθως στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν ορισμένα γνωστά αποθέματα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας γερμανίου προέρχεται από την Κίνα.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Ποιες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά microchip μπορούν να εξορυχθούν στην Ευρώπη;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά microchip προέρχονται κυρίως από ορυκτά που εξορύσσονται από διάφορες εκμεταλλεύσεις ανά τον κόσμο. Μερικές από τις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά microchip και μπορούν να εξορυχθούν, περιλαμβάνουν:

  • Πυρίτιο: Το πυρίτιο είναι το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά microchip και μπορεί να εξορυχθεί από διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Οι σημαντικότεροι παραγωγοί πυριτίου περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Χαλκός: Ο χαλκός χρησιμοποιείται στην καλωδίωση και τις συνδέσεις ηλεκτρονικών microchip και μπορεί να εξορυχθεί σε πολλές χώρες, όπως η Χιλή, το Περού, η Κίνα και οι ΗΠΑ.
  • Χρυσός: Ο χρυσός χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά microchip, κυρίως για την ηλεκτρική του αγωγιμότητα και την αντοχή του στη διάβρωση. Ο χρυσός μπορεί να εξορυχθεί σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Αλουμίνιο: Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε ορισμένα ηλεκτρονικά microchip για τις θερμικές του ιδιότητες και μπορεί να εξορυχθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
  • Βολφράμιο: Το βολφράμιο χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά microchip για τη σκληρότητα και την αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες. Το βολφράμιο μπορεί να εξορυχθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και του Καναδά.

Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά microchip, όπως το γάλλιο, το ίνδιο και το γερμάνιο, μπορούν επίσης να εξορυχθούν σε διάφορες εκμεταλλεύσεις ανά τον κόσμο. Οι συγκεκριμένες περιοχές και η διαθεσιμότητα αυτών των υλικών μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ορυκτού και τη γεωλογική του κατανομή.

Από τα ανωτέρω είναι εμφανές ότι, ακόμα και αν η ΕΕ μπορέσει να αναπτύξει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υποδομές για την παραγωγή microchip, κάποιες από τις αναγκαίες πρώτες ύλες εξορύσσονται σε τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει δύσκολη την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Με πληροφορίες από innovationorigins.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER