Το Πακιστάν μπορεί να γίνει σημαντικός παίκτης στην αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών παγκοσμίως

Το Πακιστάν μπορεί να γίνει σημαντικός παίκτης στην αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών παγκοσμίως

«Το Πακιστάν έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών», δήλωσε ο Michal Čepelka του Association for International Affairs, στην πρόσφατη Στρογγυλή Τράπεζα Πολιτικής της δεξαμενής σκέψης Tabadlab με τίτλο «Παγκόσμια Ενεργειακή Μετάβαση: Η αναζήτηση πόρων για την ΕΕ και οι προοπτικές για το Πακιστάν» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2023.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η στρογγυλή τράπεζα φιλοξενήθηκε από την Tabadlab και τον ΑΙΑ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η Tabadlab φιλοξένησε αυτή τη εκδήλωση ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της για την ενεργειακή μετάβαση και τις προτεραιότητες για την κλιματική αλλαγή για το Πακιστάν. Η στρογγυλή τράπεζα συγκέντρωσε ειδικούς στους τομείς των εξορυκτικών προϊόντων, της φορολογίας και των δασμών, της γεωπολιτικής και της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και νομικής επιστήμης.

Καθώς η ΕΕ εισάγει νομοθεσία για τη διασφάλιση των προμηθειών της σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και το Πακιστάν στοχεύει να επεκτείνει τη βιομηχανία του, η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτές τις πρώτες ύλες, αποτελεί προτεραιότητα και για τα δύο μέρη, αν και οι μηχανισμοί και οι θεμελιώδεις λόγοι διαφέρουν για το κάθε μέρος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Michal Čepelka τόνισε την αυξανόμενη ζήτηση και τον ανταγωνισμό για αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες, διεθνώς. Την παρουσίαση του ακολούθησε μια συζήτηση στο πλαίσιο ενός πάνελ με διακεκριμένους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Δασμολογίων Dr. Robina Ather, της δημοσιογράφου και κοινωνιολόγου, Mavra Bari, και της Marium Khalid του WiE-Pakistan.

Η συζήτηση κάλυψε τις προβλεπόμενες ελλείψεις σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Κίνα, τις επιπτώσεις της νομοθεσίας του 2023 της ΕΕ για τους εμπορικούς εταίρους όπως το Πακιστάν, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην πρόσβαση στις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις νομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και υποστηρικτικών δημοσιονομικών πολιτικων για την προώθηση των επενδύσεων σε ορυκτές κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η Mavra Bari τόνισε ότι οι λύσεις που είναι συμβατές με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, η εξόρυξη ορυκτών στις περιοχές του Khyber Pakhtunkhwa και του Balochistan θα μπορούσε να προκαλέσει οικολογική ζημιά. Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί διαφοροποιημένες λύσεις που εξισορροπούν την καινοτομία και τη βιωσιμότητα με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε περαιτέρω ότι για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων του, το Πακιστάν πρέπει να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της κλιματικής δικαιοσύνης.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Μιλώντας από τη σκοπιά του εμπορίου και του ρυθμιστικού πλαισίου, η Dr. Ather ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να ενθαρρύνουν τη μεταφορά τεχνολογίας για την εξόρυξη και επεξεργασία των πρώτων υλών. Ωστόσο, οι πολιτικές σε αυτόν τον τομέα ενδέχεται να μην είναι προς το συμφέρον του Πακιστάν αυτή τη στιγμή.

Επανέλαβε την άποψη του Čepelka ότι η νομοθεσία της ΕΕ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για χώρες όπως το Πακιστάν να αναπτύξουν την εγχώρια εξορυκτική αγορά και η συνεργασία με την ΕE θα μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα, καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε το Πακιστάν να καταστεί ένας ασφαλής εταίρος εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών για την Ευρώπη.

Επιπλέον, η Khalid τόνισε την έλλειψη συνολικής πολιτικής για την εξορυκτική βιομηχανία στο Πακιστάν και τόνισε ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση των αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών του Πακιστάν μέσω των ποικίλων εφαρμογών τους. Επίσης υπερθεμάτισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των οφελών από την εξόρυξη για να εξασφαλιστεί η αποδοχή των τοπικών κοινοτήτων.

Καθώς το Πακιστάν προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική οικονομική και βιομηχανική του ανάπτυξη, ενώ διαχειρίζεται τις πολλές προκλήσεις που προκαλούνται από το κλίμα, τα φόρουμ συνεργασίας όπως αυτή η στρογγυλή τράπεζα πολιτικής είναι το κλειδί για την ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και του Πακιστάν, ώστε και τα δύο μέρη να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Η εξασφάλιση αξιόπιστης πρόσβασης σε αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες μέσω εμπορικών συνεργασιών και ανταγωνιστικών πολιτικών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Πακιστάν.

Με πληροφορίες από thefridaytimes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER