Η πρώτη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη, διώροφη, κατοικία κατασκευάζεται στο Χιούστον

Η πρώτη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη, διώροφη, κατοικία κατασκευάζεται στο Χιούστον

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανεβάζει τον πήχη των κατασκευών κτιρίων σε νέα ύψη. Στο Χιούστον, ένας γιγάντιος εκτυπωτής κατασκευάζει αυτό που οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι είναι «η πρώτη 3D-εκτυπωμένη διώροφη κατοικία στις ΗΠΑ».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο εκτυπωτής αδειάζει ένα μείγμα σκυροδέματος μέσω ενός ακροφυσίου, ένα στρώμα τη φορά, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (είτε ζέστη ή κρύο), με την παρουσία μικρού αριθμού εργατικού δυναμικού για να κατασκευάσει ένα σπίτι έκτασης 4.000 τετραγωνικών ποδιών.

«Ενώ η τρισδιάστατη εκτύπωση κατασκευών υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η τεχνολογία άρχισε να αναπτύσσεται στην αγορά της οικοδομής στις ΗΠΑ μόλις τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Leslie Lok, αρχιτέκτονας, υπεύθυνη για το έργο. Αρκετά τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια έχουν ήδη κατασκευαστεί ή βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών σε μερικές πολιτείες. Η Lok, η οποία συνίδρυσε την εταιρεία σχεδιασμού Hannah, υποστηρίζει ότι η ομάδα της στοχεύει να κλιμακώσει τα σχέδια της ώστε να είναι σε θέση να εκτυπώνει αποτελεσματικά 3D πολυκατοικίες. «Η κατοικία στο Χιούστον είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη μονοκατοικία» τονίζει η Hannah. 

Image

Η μονοκατοικία των τριών υπνοδωματίων είναι έργο που προέκυψε από τη διετή συνεργασία μεταξύ της Hannah, της Peri 3D Construction με έδρα τη Γερμανία και της Cive, μιας εταιρείας μηχανικών και κατασκευών στο Χιούστον.

Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας λένε ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά από κατασκευαστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της κατασκευής πιο ανθεκτικών κατοικιών ενόψει φυσικών καταστροφών. Μέσω του έργου στο Χιούστον, η ομάδα ωθεί τον βιομηχανικό εκτυπωτή στα όρια του για να κατανοήσει πώς μπορεί να εξορθολογίσει την τεχνολογία, στην προσπάθεια να χτίσει γρήγορα και οικονομικά, σπίτια υψηλών απαιτήσεων.

«Στο μέλλον, ο σχεδιασμός των κτιρίων πρέπει να είναι γρήγορος και απλός ώστε να συμβαδίζει με το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης άλλων κτιριακών τεχνολογιών», δήλωσε ο Hikmat Zerbe της Cive. Τούτου λεχθέντος, ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους κατασκευαστές της κατοικίας στο Χιούστον. Ο Zerbe αποκαλεί το διώροφο σπίτι «μεγάλο εργαστήριο» όπου η ομάδα κατασκευής θα μελετήσει τις δυνατότητες της 3D τεχνολογίας στην κατασκευή σπιτιών. «Δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε το ρολόι. Είναι μια μελέτη περίπτωσης. Ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες του εκτυπωτή, μαθαίνουμε την αντίδραση του υλικού κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Μαθαίνουμε επίσης πώς να βελτιστοποιούμε την ταχύτητα της εκτύπωσης. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον», τονίζει ο Zerbe.

Μετά την έναρξη της κατασκευής τον Ιούλιο του 2022, η διαδικασία εκτύπωσης είναι σχεδόν στη μέση. Το σκυρόδεμα μπορεί να αντέξει καλύτερα τους δυνατούς ανέμους και τις καταιγίδες, αλλά είναι πιο ακριβό οικοδομικό υλικό σε σύγκριση, ας πούμε, με το ξύλο. «Ενώ μακροπρόθεσμα το ανθεκτικό και χαμηλής συντήρησης υλικό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, η προετοιμασία και η τοποθέτηση του είναι έργασία δαπανηρή και σχετικά δύσκολη. Αλλά μόλις βελτιωθεί η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι κατασκευαστές μπορεί να φτάσουν στο σημείο όπου μια τέτοια κατασκευή θα είναι φθηνότερη από τη μη τυπωμένη κατοικία», λέει ο Zerbe,

Από την πλευρά του σχεδιασμού, η Lok βλέπει την ευκαιρία να είναι σε θέση, στο άμεσο μέλλον, να προσφέρει προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά κτιρίων σε μαζική κλίμακα, χωρίς υπερβολικό κόστος εργασίας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσει μοναδικά, ενσωματωμένα ράφια στους διάφορους χώρους διαβίωσης στο σπίτι του Χιούστον. «Ο εκτυπωτής δεν ενδιαφέρεται αν εκτυπώσεις την ίδια καρέκλα 100 φορές ή αν τυπώσεις 100 διαφορετικές καρέκλες», είπε. «Αυτό μας δίνει την προοπτική να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να προσφέρουμε προσαρμοσμένο σχέδιο στους χρήστες, είτε πρόκειται για μονοκατοικία ή για πολυκατοικία ή διαμέρισμα».

Με πληροφορίες από wlrn.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER