Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και οι ανθεκτικές πόλεις

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και οι ανθεκτικές πόλεις

Με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, το 3ο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) που διεξήχθη κατά το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2024, διαμήνυσε ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τον Υμηττό προκειμένου να γίνει το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» στην Ελλάδα.

Στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση, την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση των φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στον χαιρετισμό του.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ΣΠΑΥ ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και σε δύο σημαντικά έργα που αυτό περιλαμβάνει, το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης και το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Ο υπουργός επισήμανε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει βγει σε διαγωνιστική διαδικασία όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, διαγωνισμοί που αφορούν μεταξύ άλλων «καναντέρ, ελικόπτερα μεσαίου τύπου, σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε πυροσβεστικά οχήματα, αμφίβια αεροσκάφη, search and rescue ελικόπτερα, drones και ό,τι hardware μπορεί να βοηθήσει».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, που θα υπογράψουν 83 Δήμοι της χώρας. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην κρίσιμη εποχή που ζει η Αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και με υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο Forum του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την κυβέρνηση».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Αμέσως μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της NOVAICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, προχώρησε στην παρουσίαση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης «προκειμένου να προλαμβάνεται το κακό εν τη γενέσει του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε αρχικά πως η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλο το Δίκτυο των Δήμων όλο το 24ωρο. «Γιατί οφείλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά το έργο σας. Νομίζω ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό: την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη δική μας ταπεινή, φυσική και ανθρώπινη νοημοσύνη, με σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη και προσπάθεια, τότε έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Και η ενέργεια έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πώς θα έχουμε ανθεκτικές, βιώσιμες και αειφόρες πόλεις. Νομίζω ότι είναι από τα πιο προνομιακά πεδία συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης το κομμάτι της ενέργειας. Και οι δύο πλευρές οραματιζόμαστε μια πόλη που πρασινίζει, που στρέφεται δηλαδή προς πιο καθαρές και ανανεώσιμες λύσεις για τους ενεργειακούς πόρους που καταναλώνει».

Στη σημασία της ανθεκτικότητας των πόλεων και των περιοχών όλης της χώρας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας της οποίας η μορφολογία εμπεριέχει πολυμορφία και κατ’ επέκταση υψηλή επικινδυνότητα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, εστίασε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο Φάνης Σπανός επισήμανε ότι μας αφορά όλους όχι μόνο με την πολιτική διάσταση αλλά και με τη γεωγραφική «γιατί πραγματικά δεν υπάρχει νομίζω γωνιά της πατρίδας μας που με τον ένα τον άλλο τρόπο να μην βίωσε κάποιες συνέπειες». Παρατήρησε ότι στη Στ. Ελλάδα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα να τα «βιώνουμε όλα αφού η μορφολογία της μας καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους». Πρόσθεσε ότι ως Περιφέρεια «προσπαθήσαμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αναφορικά με την πολύ μεγάλη πρόκληση της ανθεκτικότητας», σχεδιάζοντας μια στρατηγική διαχείριση με την συνεργασία και την τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα ειδικό λογισμικό και μία σειρά από τεχνολογίες για την υποστήριξη της διαχείριση των φαινομένων όχι μόνο στην πρόληψη αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια τους.

Ολοκληρώνοντας ο Φάνης Σπανός έκανε λόγο για τα τεράστια οφέλη της τεχνολογίας και την αισιοδοξία που αυτή προσδίδει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ εξήρε το ρόλο των εθελοντών αλλά και τη ανάγκη της περαιτέρω υποστήριξης τους με γνώσεις, εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER