Μια startup κατασκευάζει ανθεκτικά δομικά panel από γρασίδι

Μια startup κατασκευάζει ανθεκτικά δομικά panel από γρασίδι

Το θέμα έλλειψης στέγης θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που αναζητούν άμεσα επίλυση στη σύγχρονη εποχή. Συνεπώς, πρέπει να βρεθούν πιο βιώσιμοι και πιο οικονομικότεροι τρόποι κατασκευής. Οι κατασκευές είναι ένας σημαντικός παράγοντας εκπομπών άνθρακα. Μόνο η παραγωγή τσιμέντου ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να σταματήσει να χτίζει.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι εταιρείες εργάζονται πάνω σε διάφορες λύσεις στο χώρο των βιώσιμων κατασκευών, από τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια έως σκυρόδεμα αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα. Ωστόσο, μια νεοφυής επιχείρηση έχει μία νέα ιδέα σε αυτό το πεδίο.

Η PlantD είναι μια startup που κατασκευάζει δομικά υλικά από γρασίδι, και μάλιστα, το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο πολυετές γρασίδι στη Γη, σύμφωνα με την εταιρεία. Με έδρα στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, η PlantD έλαβε χρηματοδότηση Σταδίου Α (Series A), ύψους 10 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2023. Δύο από τους τρεις συνιδρυτές της είναι πρώην μηχανικοί της SpaceX.

Το πλεονέκτημα του γρασιδιού

Όπως τα δέντρα, το γρασίδι δεσμεύει και αποθηκεύει άνθρακα καθώς αναπτύσσεται, και ορισμένες ποικιλίες μπορούν ακόμη και να δεσμεύσουν περισσότερο άνθρακα από τα δέντρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα ανάπτυξής τους. Σκεφτείτε ότι ένα δέντρο χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια - αν όχι 20 ή περισσότερα - για να φτάσει σε μια μάζα αρκετά μεγάλη ώστε να χρησιμοποιηθεί για ξυλεία, ενώ το γρασίδι μπορεί να συγκομιστεί πολλές φορές μέσα σε μια εποχή.

Αφού δοκίμασε πολλούς διαφορετικούς τύπους γρασιδιού και άλλων πρώτων υλών, η PlantD κατέληξε σε ένα πολυετές (αναπτύσσεται ξανά κάθε χρόνο και δε χρειάζεται επαναφύτευση) γρασίδι, που μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος 6 έως 10 μέτρα σε ένα χρόνο.

Αν και το γρασίδι είναι προφανώς πιο μαλακό από το ξύλο, περιέχει μια παρόμοια ίνα κυτταρίνης που μπορεί να διασπαστεί και στη συνέχεια να ανασυσταθεί και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό προϊόν να είναι ακόμα πιο δυνατό από το ξύλο. Στο ακόλουθο video ένα κανονικό panel από ξύλο και ένα panel της PlantD υποβάλλονται σε δοκιμή κρούσης και μόνο ένα από τα δύο αντέχει στη δοκιμή.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η PlantD κατασκευάζει δομικά panel για επένδυση τοίχων, οροφές και υποδάπεδα, και ισχυρίζεται ότι το προϊόν της ανταγωνίζεται το ξύλο σε κάθε τομέα. Είναι ισχυρότερο, φθηνότερο, ελαφρύτερο, πιο ανθεκτικό στην υγρασία και δεσμεύει περισσότερο άνθρακα, όλα με το ίδιο κόστος με τα αντίστοιχα ξύλινα panels. Τα panels προορίζονται να αντικαταστήσουν ένα υλικό που μοιάζει με κόντρα πλακέ που ονομάζεται OSB. Τα ειδικά κατασκευασμένα μηχανήματα χρησιμοποιούν θερμότητα και πίεση για να συμπιέσουν το τεμαχισμένο γρασίδι σε μορφή panel, με ένα τυπικό panel 1,2 επί 2,4 μέτρων να χρησιμοποιεί περίπου 50 κιλά γρασίδι.

Η διαφορά με τα ξύλινα panels

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της PlantD, Josh Dorfman, λέει ότι τα panels θα επιτρέψουν στους εργολάβους να χτίσουν σπίτια χρησιμοποιώντας λιγότερα υλικά. «Τα panels μας είναι αρκετά ισχυρά για να διατηρήσουν τη δομική ακεραιότητα μίας κατασκευής σε σύγκριση με τα συμβατικά ξύλινα panels που χρησιμοποιούνται σήμερα», είπε. «Αντί να χρησιμοποιεί δύο ξύλινα panels κατά την κατασκευή ενός τοίχου, ένας κατασκευαστής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο ένα. Αυτό οδηγεί σε σαφή εξοικονόμηση κόστους και λιγότερα panels σημαίνουν λιγότερα θερμικά κενά στο περίβλημα ενός κτιρίου από όπου μπορεί να διαφύγει ο αέρας». Αυτό σημαίνει καλύτερη ενεργειακή απόδοση και, τελικά, χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τους ιδιοκτήτες της οικίας.

Η PlantD συνεργάζεται με έναν αγρότη κοντά στο Durham για την καλλιέργεια αρκετών στρεμμάτων με την επιλεγμένη ποικιλία γρασιδιού. Ο Dorfman αναμένει ότι η κλιμάκωση των καλλιεργειών μέσω της εμπλοκής περισσότερων αγροτών δε θα είναι δύσκολη, επειδή πολλοί αγρότες στη Βόρεια Καρολίνα που ιστορικά καλλιεργούν καπνό, προσπαθούν να τον αντικαταστήσουν με μια πιο βιώσιμη, καλύτερα αμειβόμενη καλλιέργεια.

Για την επεξεργασία του γρασιδιού και τη μετατροπή του σε panels, η PlantD αναπτύσσει την τεχνολογία παραγωγής της εσωτερικά και λέει ότι θα είναι αυτοματοποιημένη, αρθρωτή, ηλεκτρική και χαμηλών εκπομπών, με το 80% του άνθρακα που εισέρχεται στο εργοστάσιό της με τη μορφή του γρασιδιού, να εξέρχεται δεσμευμένο στα παραγόμενα δομικά προϊόντα. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορούν να παράγουν την ίδια ποσότητα προϊόντων panels που παράγονται με ξύλο με χρήση εννέα φορές λιγότερης έκτασης (15.000 στρέμματα έναντι 140.000 στρεμμάτων).

Τα σχέδια για το μέλλον

Ο Dorfman πήρε την ιδέα για την εταιρεία του προσπαθώντας να οικοδομήσει μια βιώσιμη επιχείρηση επίπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού κατέρρευσαν, το κόστος των οικοδομικών υλικών αυξήθηκε ακόμη και όταν η ποιότητά τους μειώθηκε. «Αυτή η απογοήτευση οδήγησε στο ενδιαφέρον μου να ξεκινήσω μια εταιρεία δομικών υλικών που θα χρησιμοποιεί βιομάζα, όχι όμως ξυλεία» είπε ο Dorfman, ο οποίος είναι συνιδρυτής της PlantD την άνοιξη του 2021.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση Σταδίου Α για να δημιουργήσει μία αλυσίδα εφοδιασμού της πρώτης ύλης μέσω τοπικών καλλιεργητών και να κατασκευάσει τα πρώτα κομμάτια του εξοπλισμού παραγωγής της. Ελπίζουν να κάνουν τα panels τους πρότυπο στη βιομηχανία και το απόλυτο όραμά τους είναι να χτίσουν το «εργοστάσιο του μέλλοντος» για να επιτύχουν τη μαζική υιοθέτηση του προϊόντος. Το επιχειρηματικό τοπίο είναι ιδανικό για μία ανάλογη λύση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αγορά των ΗΠΑ για δομικά panels ανέρχεται στα 26 δισ. δολάρια και η παγκόσμια αγορά προϊόντων δομικής ξυλείας προσεγγίζει τα 280 δισ. δολάρια.

«Τα προϊόντα μας είναι οικονομικά προσιτά, ανθεκτικά και βιώσιμα», δήλωσε ο Dorfman. «Με την PlantD, ο τρόπος για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή είναι να οικοδομήσουμε περισσότερο, όχι λιγότερο, γιατί κάθε νέο σπίτι και κτίριο είναι μια ευκαιρία να δεσμευτεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα».

Με πληροφορίες από singularityhub.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER