Πλαστικά απόβλητα ανακυκλώνονται σε δομικά υλικά για την κατασκευή πέτρινων πάγκων

Πλαστικά απόβλητα ανακυκλώνονται σε δομικά υλικά για την κατασκευή πέτρινων πάγκων

Ο Nguyễn Văn Xuân, ένας περιβαλλοντολόγος στην πόλη Nha Trang του Βιετνάμ, κατασκευάζει πέτρινους πάγκους και πλάκες πεζοδρομίου από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα. Οι πέτρινοι πάγκοι, οι οποίοι ζυγίζουν περίπου 300 κιλά ο καθένας, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και η διάρκεια ζωής τους εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 50 έτη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Xuân, ο οποίος είναι διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας Resa, ανέμειξε υπολείμματα πλαστικού και nylon με τσιμέντο και άλλα πρόσθετα για να προκύψει ένα νέο μίγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως δομικό υλικό.

Οι πέτρινοι πάγκοι, που ζυγίζουν περίπου 300 κιλά ο καθένας, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής τους θα είναι μεγαλύτερη από 50 χρόνια. Οι πάγκοι έχουν τοποθετηθεί στο παραλιακό πάρκο της Nha Trang, ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης των κατοίκων και των επισκεπτών να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Ο Xuân είπε ότι το σκυρόδεμα είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν, ενώ τα πλαστικά απόβλητα υπάρχουν παντού. «Εάν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, μπορούμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος».

Μετά από μελέτη πολλών μεθόδων όπου συμπεριλαμβάνονταν η πυρόλυση και η πλαστικοποίηση, ο Xuân κατέληξε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν η μέθοδος δέσμευσης πλαστικού σε σκυρόδεμα. Ο Xuân θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η κατασκευή σκυροδέματος από πλαστικά απόβλητα δε μολύνει το περιβάλλον εφόσον τα πλαστικά απόβλητα υποβάλλονται σε ψυχρή επεξεργασία. Επίσης ο τεμαχιστής μπορεί να χειριστεί όλους τους τύπους πλαστικών αποβλήτων και δεν απαιτεί διαλογή τους όπως άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

«Με χαμηλό κόστος επένδυσης, τα καινοτόμα αυτά προϊόντα μπορούν να ανταγωνιστούν με παραδοσιακά δομικά προϊόντα του ίδιου τύπου. Ανάλογα με τη λειτουργία χρήσης, τα προϊόντα πλαστικού σκυροδέματος μπορούν να καλύψουν τις κατασκευαστικές ανάγκες για πληθώρα σύγχρονων εφαρμογών».

«Το σκυρόδεμα με τη χρήση πλαστικών αποβλήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έπιπλα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, επίστρωση οδών χαμηλής κυκλοφορίας και αρδευτικά κανάλια».

Η φόρμουλα του Xuân είναι στη βάση της απλή: συνδυάζει πλαστικά σωματίδια με σκυρόδεμα αποτελούμενο από τσιμέντο, άμμο, πέτρα, αδρανή και νερό. Ωστόσο, η προσκόλληση του πλαστικού στο σκυρόδεμα είναι δύσκολη και για το λόγο αυτό προστίθενται συγκεκριμένα πρόσθετα. «Τα πρόσθετα έχουν μελετηθεί και οι λόγοι ανάμιξης τους εχουν ερευνηθεί αναλυτικά», αναφέρει ο Xuân.

Ο Xuân συνέλεξε πλαστικό για ανακύκλωση από τη δική του οικογένεια, γείτονες και συλλέκτες scrap. Ένας πέτρινος πάγκος βάρους 150 κιλών χρειάζεται 50 κιλά πλαστικό. Η τιμή πώλησης του είναι περίπου 60€. Σε σύγκριση με τους πάγκους από σκυρόδεμα, οι ανακυκλωμένοι πάγκοι είναι 20 και 30% φθηνότεροι. Ωστόσο, δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον, είπε, αναφέροντας ως κύριο λόγο το υψηλό κόστος που δαπανάται για την ταξινόμηση των αποβλήτων. «Δεν έχουμε συγκεκριμένη πολιτική κινήτρων για τη χρήση ανακυκλωμένων προϊόντων, ενώ οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν προϊόντα που παράγονται από απόβλητα».

Παρά τις προκλήσεις, η ομάδα του Xuân τελικά μπόρεσε να προωθήσει δείγματα προϊόντων και να τα εφαρμόσει στην πράξη. Ο Xuân ευελπιστεί περισσότερα άτομα και οργανώσεις να συμμετέχουν στην ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων. Αυτός και η ομάδα του είναι έτοιμοι να μοιραστούν και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία δωρεάν ή να συνεργαστούν για την υλοποίηση επενδύσεων με σκοπό τη διάθεση αυτών των προϊόντων εμπορικά.

«Παρά τις πολλές δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε σταθεροί στο δρόμο που επιλέξαμε», είπε. «Θέλουμε να πάμε μακριά σε αυτό το μονοπάτι για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε επειγόντως τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στη διαλογή των πλαστικών αποβλήτων».

Πολλοί επισκέπτες δείχνουν τον ενθουσιασμό τους καθισμένοι σε παγκάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα απόβλητα στην παραλία Nha Trang. Ο Nguyễn Thị Hải, 45 ετών, τουρίστας από το Hà Nội, εξεπλάγη όταν έμαθε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πάγκων.

«Ο πάγκος είναι σταθερός και ασφαλής, δε διαφέρει πολύ από άλλους πάγκους από σκυρόδεμα», είπε, προσθέτοντας ότι προϊόντα όπως αυτά θα συμβάλλουν σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Trần Anh Tuấn, γραμματέας του σωματείου νεολαίας της επαρχίας Khánh Hòa, είπε ότι το σωματείο θα συνεργαστεί με τον Xuân για να κάνει πιο φιλικά προς το περιβάλλον έργα, όπως η κατασκευή οδικών τμημάτων από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα αναμεμειγμένα με σκυρόδεμα.

Με πληροφορίες από vietnamnews.vn

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER