Καθώς η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να απομακρυνθεί από το γραμμικό μοντέλο για την κατασκευή, πώληση και απόρριψη κινητών συσκευών, η Global System for Mobile Association (GSMA) προωθεί ένα έργο υπό την αιγίδα των εταιρειών Tele2 και Orange, το οποίο έχει θέσει στόχους για τη μείωση των αποβλήτων και την αύξηση της κυκλικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα της κινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα, οι 12 πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο έργο, θα δεσμευτούν για αυξανόμενα προγράμματα ανάκτησης, έτσι ώστε έως το 2030, ο αριθμός των χρησιμοποιημένων φορητών συσκευών που συλλέγονται να ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αριθμού των νέων συσκευών που διανέμονται στο καταναλωτικό κοινό.
Οι συμμετέχοντες πάροχοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την ανάκτηση των κινητών συσκευών και να αποτρέψουν την απόρριψη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης. Μέχρι το 2030, το 100% των χρησιμοποιημένων κινητών συσκευών που συλλέγονται μέσω των προγραμμάτων ανάκτησης αυτών των παρόχων, θα επισκευάζονται και θα επαναχρησιμοποιούνται ή θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Υπολογίζεται ότι πέντε δισεκατομμύρια συσκευές βρίσκονται επί του παρόντος σε αδράνεια παγκοσμίως, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα και οι πρώτες ύλες στο εσωτερικό τους είναι ακόμα κατάλληλα για χρήση.
«Πιστεύουμε στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία για να μειωθεί ο αντίκτυπος της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων στο περιβάλλον. Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η πιο αποτελεσματική και υπεύθυνη χρήση των πρώτων υλών θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να καταστήσει τις συσκευές πιο προσιτές για μη κατόχους», δήλωσε ο John Giusti, επικεφαλής ρυθμιστικός διευθυντής της GSMA, επικροτώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις των 12 παρόχων που συμμετέχουν στο έργο.
Ένα ανακαινισμένο τηλέφωνο μπορεί να έχει 87% χαμηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα από ένα τηλέφωνο που κατασκευάστηκε με πρωτογενείς πρώτες ύλες, σύμφωνα με τη GSMA.
«Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη σημαντική δυναμική που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την ενίσχυση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής», δήλωσε ο Philippe Lucas, EVP συσκευών και συνεργασιών στην Orange.
Η GSMA εκτιμά ότι εάν ανακυκλωθούν σωστά, πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να επιτρέψουν ανάκτηση χρυσού, παλλαδίου, αργύρου, χαλκού, σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών, αξίας 8 δισ. δολαρίων, καθώς και αρκετού κοβαλτίου για 10 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
«Η αυξανόμενη ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, που παράγεται κάθε χρόνο, δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική πρόκληση για τον κλάδο μας, αλλά και μια τεράστια απώλεια δυνητικής οικονομικής αξίας», δήλωσε ο Erik Wottrich, επικεφαλής βιωσιμότητας της Tele2.
Οι 12 πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που συμμετέχουν στο έργο είναι οι BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 και Telefonica.
Με πληροφορίες από capacitymedia.com