Η Codelco προσβλέπει σε περισσότερη παραγωγή, όχι σε ανταγωνισμό με την BHP

Η Codelco προσβλέπει σε περισσότερη παραγωγή, όχι σε ανταγωνισμό με την BHP

Η Χιλιανή κρατική εξορυκτική εταιρεία Codelco πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της παραγωγής της ακόμη και αν παραχωρήσει τον ρόλο της ως κορυφαίος παραγωγός στη Χιλή στην ανταγωνιστική BHP, δήλωσε η υπουργός εξόρυξης της χώρας, Aurora Williams.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Codelco, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός χαλκού και σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας, στοχεύει φέτος να αντιστρέψει τη διετή πτώση της παραγωγής της σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να ενισχύσει τα κέρδη της, αλλά και να στηρίξει την κυριαρχία της Χιλής στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτό το σχέδιο έχει γίνει πολύπλοκο καθώς οι υπερβάσεις κόστους και οι καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών ατυχημάτων, έχουν επιφέρει εμπόδια στη συντήρηση των έργων αλλά και στην ανάπτυξη νέων.

Ενώ η Codelco πέτυχε το στόχο παραγωγής της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα νούμερα του Απριλίου πιθανότατα θα είναι «λίγο χαμηλά», είπε η Williams, μετά τον θάνατο ενός εργάτη σε ατύχημα στο ορυχείο Radomiro Tomic της εταιρείας, γεγονός που διέκοψε την παραγωγή για λίγες ημέρες.

Η Codelco παρήγαγε 1,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χαλκού το 2023, ενώ τα ορυχεία στη Χιλή που λειτουργούσαν υπό τη διοίκηση της BHP, συμπεριλαμβανομένου του Escondida, του μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού στον κόσμο με συνιδιοκτήτες την Rio Tinto και την ιαπωνική JECO Corp, παρήγαγαν 1,39 εκατομμύρια τόνους. Η Codelco αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής χαλκού της Χιλής.

«Δεν νομίζω ότι μόνο ένα στοιχείο - η παραγωγή - θα μπορούσε κάποια στιγμή να μειώσει το κύρος και την σημαντικότητα της Codelco», είπε η Williams σε συνέντευξη της, όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές συνέπειες της παράδοσης των σκήπτρων στη BHP. «Έξω από τη Χιλή, το να μιλάς για την Codelco σημαίνει να μιλάς για ένα σημείο αναφοράς στην εξόρυξη».

Ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, δήλωσε σε σχεδόν 2.000 παρευρισκόμενους σε ένα μεγάλο συνέδριο της βιομηχανίας χαλκού ότι αναμένει την παραγωγή της Codelco να ανακάμψει φέτος.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η Williams δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της παραγωγής της BHP, σημειώνοντας ότι μόνο το ορυχείο Escondida παράγει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού ένα έτος. «Αυτό είναι απόδειξη της υπεύθυνης παραγωγής και της ανάπτυξης του τομέα της εξόρυξης».

Μαζί με αυτόν τον στόχο, η Χιλή στοχεύει να υποστηρίξει νέα έργα μέσω ταχύτερων διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ παράλληλα θέλει να ενισχύσει την παραγωγή του λιθίου για την παραγωγή μπαταριών, το οποίο αυτή τη στιγμή εξορύσσεται μόνο από δύο εταιρείες στη χώρα.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Σαντιάγο προσέγγισε το υπουργείο εξόρυξης για να υποδεχθεί μια αντιπροσωπεία από τη χώρα της Μέσης Ανατολής αργότερα αυτό το έτος, με σκοπό να διερευνηθούν πιθανές επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα της Χιλής, δήλωσε ο Rodrigo Urquiza, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων του υπουργείου. Η Williams αρνήθηκε να είναι πιο συγκεκριμένη για το ποια μέταλλα θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τη Σαουδική Αραβία.

Νέες τεχνολογίες

Όσον αφορά στο λίθιο, η Williams είπε ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει να επιβάλει έναν συγκεκριμένο τύπο τεχνολογίας άμεσης εξαγωγής λιθίου (Direct Lithium Extraction, DLE) για τις ιδιωτικές εταιρείες που θα εξάγουν λίθιο από τις αλυκές της χώρας.

Ο Boric ανακοίνωσε πέρυσι ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των λιμνών εξάτμισης, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση του μετάλλου από την άλμη, και έθεσε την απαίτηση για τη χρήση τεχνολογιών DLE σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.

«Για εμάς, είναι προαπαιτούμενο ότι η εξόρυξη του λιθίου πρέπει να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες», είπε η Williams.

Με πληροφορίες από miningweekly.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER