Σε κρίσιμη καμπή η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας

Σε κρίσιμη καμπή η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας

Πρόσφατη έκθεση της Allianz Research έδειξε ότι οι οκτώ μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο γνώρισαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολική απομείωση 3 δισ. δολαρίων σε στοιχεία ενεργητικού καθώς «Ολόκληρος ο κλάδος παλεύει με αυξανόμενα κόστη κατασκευής και χρηματοδότησης, προβλήματα ποιοτικού ελέγχου και συνεχιζόμενα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, δήλωσε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής και πως, με την πάροδο του χρόνου, η αγορά θα αναδείξει «νικητές και ηττημένους».

Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διέρχονται περίοδο με υψηλές προκλήσεις, καθώς οι προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού, τα κατασκευαστικά προβλήματα και τοαυξανόμενο κόστος παραγωγής ροκανίζουν τα κέρδη. «Ορισμένα έργα στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν εάν οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν στήριξη. Καθώς αυτά τα έργα ξεκίνησαν πριν από την ενεργειακή κρίση, με εγγυημένα χαμηλά κόστη, αντιμετωπίζουν τώρα όλο και πιο ασύμφορες συνθήκες, ειδικά μετά την εκτίναξη των επιτοκίων», επισημαίνει στην έκθεση της η Allianz.

Αν και οι ισολογισμοί παραμένουν σταθεροί, τα στοιχεία ενεργητικού των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάνουν αξία και οι προοπτικές κερδοφορίας τους περιορίζονται. Η δανέζικη εταιρεία Ørsted ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ακυρώνει την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων έργων στις ΗΠΑ, με τις σχετικές απομειώσεις να φθάνουν στα 5,6 δισ. δολάρια. Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα για την επίσης δανέζικη Vestas.

Η Vestas ανακοίνωσε κέρδη προ τόκων και φόρων για το τρίτο τρίμηνο ύψους 70 εκατ. ευρώ, κινούμενη πολύ πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο προειδοποίησε και εκείνη ότι εξωγενείς παράγοντες επηρρεάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της, γεγονός που την οδήγησε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα ετήσιες επενδύσεις και τα περιθώρια κέρδους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ørsted, Henrik Andersen, δήλωσε στο CNBC ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν και να γίνουν πιο σαφείς οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση σε κάθε περιοχή. Ο ίδιος ανέδειξε τη μακροοικονομική αβεβαιότητα ως πηγή αστάθειας για το σύνολο της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Jacob Pedersen, αναλυτής στη Sydbank, λέει από την πλευρά του ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς φορείς πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, όπως και το εάν η μετάβαση στο καθαρό μηδενικό αποτύπωμα ήταν εξαρχής ρεαλιστικός στόχος. «Γνωρίζουμε», λέει, «ότι πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος σχετίζεται με τα έργα που κερδήθηκαν την περίοδο 2019/20 σε χαμηλές τιμές. Από τότε ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, έχει γίνει πολύ πιο δαπανηρή η υλοποίηση αυτών των έργων, και αυτό έχει αφήσει μια αλυσίδα παραγγελιών και συμβολαίων γεμάτη ελλείμματα».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER