Η ΕΕ ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας στη σύνοδο COP28 για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Η ΕΕ ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας στη σύνοδο COP28 για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής της Δράσης για το Κλίμα στο Dubai COP28, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αναφέρθηκε στην παγκόσμια δέσμευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση μέσω της οποίας έχει δημιουργηθεί ένας ευρύς και ισχυρός συνασπισμός χωρών που είναι αφοσιωμένες στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προτάθηκε για πρώτη φορά από την πρόεδρο της Επιτροπής στο φόρουμ Major Economies τον Απρίλιο 2023 και θέτει παγκόσμιους στόχους για τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11TW και για διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο, από περίπου 2% σε 4% σε όρους ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης, έως το 2030. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα υποστηρίξει τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα και θα συμβάλει στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Με αυτήν την Παγκόσμια Δέσμευση, έχουμε δημιουργήσει έναν ευρύ και ισχυρό συνασπισμό χωρών που είναι αφοσιωμένες στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Μεγάλες και μικρές, βόρειες και νότιες, με μεγάλες εκπομπές ρύπων, αναπτυσσόμενα έθνη και μικρά νησιωτικά κράτη. Μας ενώνει η κοινή μας πεποίθηση ότι για να σεβαστούμε το στόχο των 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Το κάνουμε αυτό επιταχύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, μέσω του τριπλασιασμού της ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του διπλασιασμού του ρυθμού αύξησης της ενεργειακής απόδοσης. Τα επόμενα δύο χρόνια, θα επενδύσουμε 2,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δέσμευση και αυτή η οικονομική στήριξη θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλες επενδύσεις σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Και, φυσικά, θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, κάτι που αποτελεί τον κύριο στόχο της συνόδου COP28».

Η Παγκόσμια Δέσμευση αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προεδρίας του COP28, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Η δέσμευση εγκρίθηκε τις πρώτες ημέρες της COP28 με σκοπό να συμβάλλει στην οικοδόμηση της δυναμικής προς την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος μέσα από τις διαπραγματεύσεις της φετινής διάσκεψης. Η ΕΕ ζητά συγκεκριμένες ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε όλα τα ενεργειακά συστήματα παγκοσμίως, ιδίως του άνθρακα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ για την πρωτοβουλία

Για να υποστηρίξει την επιτυχία της Παγκόσμιας Δέσμευσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια, η ΕΕ θα επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ θα αξιοποιήσει επίσης το εμβληματικό της πρόγραμμα Global Gateway για να συνεχίσει να υποστηρίζει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Επιτροπή καλεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να προχωρήσουν γρήγορα την εφαρμογή της Παγκόσμιας Δέσμευσης.

Επόμενα βήματα

Η Παγκόσμια Δέσμευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διεθνή κοινότητα ώστε να μετρήσει την πρόοδο και να διατηρήσει την πορεία της για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Με την υποστήριξη της IEA και της IRENA, μια ετήσια ανασκόπηση των παγκόσμιων εξελίξεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων των 11TW και του 4% στην ετήσια βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, θα δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν από τη σύνοδο COP. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για να εκπληρώσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις που συνδέονται με την πρωτοβουλία.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία για τον καθορισμό παγκόσμιων στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση ανακοινώθηκε αρχικώς από την Ursula von der Leyen στο Major Economies Forum στις 20 Απριλίου 2023. Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η ΕΕ αύξησε πρόσφατα τους εγχώριους στόχους της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, πρωτοστατώντας παγκοσμίως στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Έως το 2030 η ΕΕ θα φτάσει τουλάχιστον το 42,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, ένα ποσοστό που πιθανώς θα φτάσει και το 45%. Επίσης αυτή τη δεκαετία, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση κατά 11,7%.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος της COP28, Dr. Sultan Al-Jaber, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να συνεργαστούν σε διάφορες κοινές πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Δέσμευσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση.

Με πληροφορίες από eureporter.co

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER