Σημαντικό κοίτασμα σπανίων γαιών ανακαλύφθηκε στη Φινλανδική Λαπωνία

Σημαντικό κοίτασμα σπανίων γαιών ανακαλύφθηκε στη Φινλανδική Λαπωνία

Το κοίτασμα Sokli στην περιοχή Savukoski της Ανατολικής Λαπωνίας πιθανότατα περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μετάλλων σπανίων γαιών από προηγούμενες εκτιμήσεις. Η Finnish Minerals Group, η κρατική εταιρεία που κατέχει το κοίτασμα, αποκάλυψε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 ότι η σχετική μελέτη σκοπιμότητας κατέδειξε ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον το 10% όλων των μετάλλων σπανίων γαιών που απαιτούνται ετησίως για την παραγωγή μόνιμων μαγνητών στην Ευρώπη. 

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι μόνιμοι μαγνήτες είναι απαραίτητοι για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανεμογεννήτριες, τους ηλιακούς συλλέκτες, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και την αμυντική βιομηχανία, μεταξύ άλλων. «Η Ευρώπη στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 και τα μέταλλα σπανίων γαιών είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτής της «πράσινης» μετάβασης», σχολίασε ο Jani Kiuru, υψηλόβαθμο στέλεχος της Finnish Minerals Group. «Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέες εκμεταλλεύσεις».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Συγχρόνως, το κοίτασμα Sokli θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το 20% της ζήτησης για φωσφορικά άλατα, μια πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή λιπασμάτων. Ενώ το κοίτασμα ήταν γνωστό ότι περιείχε υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων, κανένας από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του δεν είχε μελετήσει την ικανότητά του να παράγει μέταλλα σπάνιων γαιών μέχρις ότοθ η Finnish Minerals Group ανέθεσε τη μελέτη σκοπιμότητας το 2021. Η κρατική εταιρεία απέκτησε το κοίτασμα από τη Νορβηγική Yara το 2020.

«Το Sokli μας εξέπληξε με την ποικιλομορφία του. Είναι ένα παγκοσμίως σημαντικό κοίτασμα μετάλλων σπάνιων γαιών. Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες στον κόσμο που είναι παρόμοια γεωλογικά, αλλά είναι πολύ μικρότερου μεγέθους. Το Sokli διαθέτει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες διαφορετικών μετάλλων», δήλωσε ο Pasi Heino, υπεύθυνος για το έργο στη Finnish Minerals Group.

Η κρατική εταιρεία πιστεύει ότι το κοίτασμα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για σπάνιες γαίες ακόμη και από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Kiruna της Σουηδικής Λαπωνίας. Εκτός από σίδηρο, φωσφορικά άλατα και μέταλλα σπάνιων γαιών, το κοίτασμα περιέχει νιόβιο, άφνιο, ταντάλιο, μαγγάνιο, βερμικουλίτη, ζιρκόνιο, χαλκό, άργυρο και ουράνιο.

O Matti Hietanen, διευθύνων σύμβουλος της Finnish Minerals Group, επισήμανε ότι η μελέτη σκοπιμότητας αποσκοπεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: είναι οικονομικά εφικτές και περιβαλλοντικά βιώσιμες οι εξορυκτικές δραστηριότητες στο Sokli; «Και οι δύο στόχοι είναι επιτεύξιμοι με βάση τη μελέτη», καταλήγει.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης  θα απαιτούσε επένδυση της τάξης του 1 έως 1,5 δισ. ευρώ. Η κατασκευή της εξορυκτικής υποδομής θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμπεράσματα της μελέτης σκοπιμότητας επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες και ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Με πληροφορίες από helsinkitimes.fi

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER