Το Μεξικό κρατικοποιεί τα κοιτάσματα λιθίου της χώρας

Το Μεξικό κρατικοποιεί τα κοιτάσματα λιθίου της χώρας

Ο πρόεδρος του Μεξικό Andrés Manuel López Obrador υπέγραψε διάταγμα για την κρατικοποίηση του λιθίου που εξορύσσεται στη χώρα. Το υλικό ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί πλέον να εξορύσσεται και να πωλείται μόνο από κρατικούς φορείς.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τον Αύγουστο του 2022, η μεξικανική κυβέρνηση ίδρυσε τη Litio para México, μία κρατική εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας λιθίου. Η Litio para Mexico, που μεταφράζεται ως «Λίθιο για το Μεξικό», πρόκειται να λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπουργείο Ενέργειας και με την υπογραφή του διατάγματος μπορεί να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να κρατικοποιήσουμε το λίθιο έτσι ώστε να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν άλλες χώρες μέσω τρίτων εταιρειών», είπε ο πρόεδρος Obrador σε εκδήλωση στη Sonora όπου υπέγραψε το διάταγμα που δίνει εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να ξεκινήσει τη διαδικασία της κρατικοποίησης.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η Sonora είναι μια ομοσπονδιακή πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό, η οποία συνορεύει με τις ΗΠΑ. Το διάταγμα καθορίζει μία έκταση 2.349 τετραγωνικών χιλιομέτρων (907 τετραγωνικά μίλια) ως ζώνη εξόρυξης με το όνομα Li-MX 1. Άλλες δώδεκα ξένες εταιρείες έχουν επί του παρόντος ενεργές παραχωρήσεις με την πρόθεση να αναπτύξουν πιθανά κοιτάσματα λιθίου στο Μεξικό, αν και ακόμα δεν έχει εξορυχθεί λίθιο από οπουδήποτε. Ο πρόεδρος Obrador υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι παραχωρήσεις θα επανεξεταστούν.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της χώρας δημοσίευσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων εξόρυξης που βρίσκονται σε ισχύ εντός της ζώνης εξόρυξης λιθίου παραμένουν ασφαλή», αλλά και ότι «καμία εξορυκτική δραστηριότητα που σχετίζεται με το λίθιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επί του παρόντος εντός της ζώνης εξόρυξης λιθίου», χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Μεξικό είναι να διασφαλίσει ότι θα έχει πλειοψηφικό μερίδιο σε οποιαδήποτε μελλοντική κοινοπραξία. Ο Pablio Taddei, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας παραγωγής λιθίου είπε στο Reuters ότι ενώ το Μεξικό παραμένει δεκτικό σε συνεργασίες, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη διατήρηση του πλειοψηφικού μεριδίου σε οποιαδήποτε μελλοντική κοινοπραξία.

Για τη βιομηχανία μπαταριών και τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η εξόρυξη λιθίου στο Μεξικό θα ήταν δυνητικά πολύ σημαντική στο πλαίσιο των νέων κανονισμών των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι το Μεξικό, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ συνδέονται μέσω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA, οι πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών που εξορύσσονται στο Μεξικό και τον Καναδά θα πληρούν τις νέες απαιτήσεις των ΗΠΑ για τις φοροαπαλλαγές που μπορούν να λάβουν τα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούν αυτές τις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Elon Musk επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Obrador την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο του ότι η Tesla θα επιβεβαιώσει σύντομα την εγκατάσταση νέου εργοστασίου της στο Μεξικό.

Με πληροφορίες από electrive.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER