Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας

Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας

Ο πλανήτης προχωρά στην υιοθέτηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, που βασίζονται σε ορυκτές πρώτες ύλες, πλέον σε μεγάλη κλίμακα. Από το αλουμίνιο και το χρώμιο έως τις σπάνιες γαίες και το κοβάλτιο, η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί τεράστια ζήτηση για μια σειρά πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων και ο χαλκός, λόγω του κρίσιμου ρόλου του στην κατασκευή τόσο των ίδιων των τεχνολογικών προϊόντων όσο και των σχετικών υποδομών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 
ο ρόλος του χαλκού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο χαλκός διαθέτει εξαιρετικές τιμές θερμικής και ηλεκτρικής αγωγιμότητας, με αποτέλεσμα να είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο σε εφαρμογές σχετικές με την ενέργεια και τις υποδομές. Οι ποσότητες χαλκού που απαιτούνται σε αιολικά και ηλιακά πάρκα ανά μεγαβάτ δίδονται στον παρακάτω πίνακα με στοιχεία της Navigant Research.

ιδιότητες του χαλκού

Τα φωτοβολταϊκά (PV) βασίζονται κυρίως στο χαλκό για την κατασκευή των καλωδίων και την ανταλλαγή θερμότητας λόγω της αποτελεσματικότητάς του στη μεταφορά θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεχνολογίες που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια χρησιμοποιούν τον χαλκό στις τουρμπίνες, τα καλώδια και τους μετασχηματιστές τους. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνήθως χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες του μετάλλου επειδή συνδέονται με την ξηρά μέσω μακριών υποθαλάσσιων καλωδίων που είναι κατασκευασμένα από χαλκό.

Επιπλέον, ο χαλκός είναι επίσης βασικό μέρος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στα σπίτια μας. Με την αυξανόμενη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency, IRENA), οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας πρέπει να κλιμακωθούν σημαντικά προκειμένου να ακολουθηθεί το σενάριο REmap και να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Οι ποσότητες χαλκού που απαιτούνται για εγκαταστάσεις αξιοποίησης ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2020 (πραγματική) και το 2050 (πρόβλεψη) δίδονται στον παρακάτω πίνακα βάσει στοιχείων της Navigant Research και του IRENΑ.

χρησεις χαλκού σε διάφορες τεχνολογίες
Must Reads

Θα καταφέρει η προσφορά χαλκού να καλύψει τη ζήτηση;

Σύμφωνα με τη Citigroup, η παγκόσμια αγορά χαλκού είναι σε έλλειμμα της τάξης των 521.000 τόνων το 2021 - και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια. Ενώ η ζήτηση για χαλκό προέρχεται από μια σειρά βιομηχανιών, η πλειονότητα της προσφοράς προέρχεται από λίγες περιοχές, γεγονός που καθιστά την αλυσίδα εφοδιασμού επιρρεπή σε προβλήματα. Η παύση λειτουργίας ορυχείων χαλκού το 2020, για παράδειγμα, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής χαλκού κατά περίπου 500.000 τόνους.

Επιπλέον, οι μέσες ποιότητες μεταλλεύματος στη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού, έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 15 χρόνια, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξόρυξη χαλκού. Αν και ο χαλκός είναι διαθέσιμος σε αφθονία, η συμπίεση της παραγωγής του προκαλεί ανησυχία, ειδικά καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Ως εκ τούτου, οι νέες πηγές χαλκού θα είναι πολύτιμες για την κάλυψη των αυξανόμενων υλικών αναγκών της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. 

Με πληροφορίες από visualcapitalist.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER