Μήπως διανύουμε τη χρυσή εποχή των μετάλλων;

Μήπως διανύουμε τη χρυσή εποχή των μετάλλων;

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να σπάσουν το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών το 2023 και οι προοπτικές κυριολεκτικά για «κάθε μέταλλο στον περιοδικό πίνακα» είναι απίστευτα ανοδικές, κάτι που θα μπορούσε να είναι πολύ καλό για τον τομέα των νέων εξερευνήσεων. Αυτές ήταν μερικές από τις προβλέψεις που ακούστηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2023 στο Resource Investment Conference στο Vancouver, το οποίο ακολούθησε το συνέδριο της Association of Mineral Exploration (AME) μια εβδομάδα πριν, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 6.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πολλές βασικές πρώτες ύλες, ειδικά τα κρίσιμα ορυκτά και τα μέταλλα μπαταριών, πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ ο χρυσός θα μπορούσε να λάβει νέα ώθηση από τις οικονομικές αναταράξεις και την προκύπτουσα αβεβαιότητα, καθώς και λόγω του χαμηλού επιπέδου επενδύσεων παγκοσμίως σε νέα έργα εξόρυξης χρυσού.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε πιο ενδιαφέρουσα περίοδος από την παρούσα για την εξόρυξη γενικά, και για την εξόρυξη μετάλλων ειδικότερα, σε ολόκληρη την καριέρα μου», δήλωσε ο Ross Beaty, ιδρυτής της Equinox Gold όσο και της Pan American Silver.

«Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ανόδου των τιμών για σχεδόν όλα τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων μετάλλων, των βασικών μετάλλων, των σιδηρούχων μετάλλων, των μη σιδηρούχων μετάλλων και των στοιχείων σπάνιων γαιών. Σχεδόν κάθε μέταλλο στον περιοδικό πίνακα βρίσκεται σε καλή θέση αυτή τη στιγμή, με μία αυξανόμενη ζήτηση και μία σταθερή προσφορά, σε γενικές γραμμές».

Γενικά, τα τελευταία χρόνια υπήρξε παγκοσμίως ένα κλίμα υποεπένδυσης όσον αφορά στην ανάπτυξη νέας παραγωγικής ικανότητας για μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, και αυξημένη ζήτηση, μεταξύ άλλων από ορισμένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αγόραζαν μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού.

«Η έλλειψη ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων και η ανάγκη των εταιρειών εξόρυξης να αντικαταστήσουν τα αποθέματά τους είναι πραγματική και νομίζω ότι θα δούμε μια γενικά πολύ καλή χρονιά», δήλωσε ο Brent Cook, αναλυτής για την Exploration Insights.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

«Συμφωνώ ότι διανύουμε μια πολύ καλή περίοδο. Υπάρχουν κάποια μέταλλα που κινούνται καλύτερα από κάποια άλλα. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετική τη δυναμική του χαλκού και του αργύρου, τον οποίο θεωρώ βασικό μέταλλο, όπως επίσης και του χρυσού», δήλωσε η Gwen Preston, εκδότης του Resource Maven.

Το 1980, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν πάνω από τα 800 δολάρια ανά ουγγιά ως απάντηση σε μια σειρά μακροοικονομικών συνθηκών που φαίνονται ιδιαίτερα γνώριμες σήμερα: ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων και ύφεση.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, οι τιμές του χρυσού δεν σημείωσαν το ράλι που αναμενόταν το 2022. Ο Lobo Tiggre, Διευθύνων Σύμβουλος του ερευνητικού ενημερωτικού δελτίου Louis James LLC, είπε ότι οι επενδυτές γενικά φαινόταν να έχουν εμπιστοσύνη στο Federal Reserve System των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει θέματα όπως ο πληθωρισμός. Καθώς αυτή η εμπιστοσύνη μειώνεται, οι επενδυτές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο παλιό ασφαλές καταφύγιο που αντιπροσωπεύει ο χρυσός, ανεβάζοντας την τιμή του.

«Νομίζω ότι θα δούμε μία πολύ απότομη μεταβολή. Η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια μεγάλη ώθηση για τον χρυσό φέτος», ανέφερε ο Tiggre. «Θα δούμε υψηλότερες τιμές χρυσού φέτος, σημαντικά υψηλότερες. Κατά την προσωπική μου άποψη, ένα νέο ιστορικό υψηλό είναι εύκολο να επιστευχθεί».

Ο Rick Rule της Rule Investment Media σημείωσε ότι το τρέχον μερίδιο αγοράς του χρυσού σε σχέση με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι κάτω από το 0,5%, ενώ ο μέσος όρος τεσσάρων δεκαετιών ήταν στο 2%. «Πιστεύω ότι ο χρυσός θα επανέλθει στην ιστορικά μέσα επίπεδά του ως περιουσιακό στοιχείο, κάτι που θα οδηγήσει σε τετραπλασιασμό του μεριδίου αγοράς και αύξηση της ζήτησης», είπε. «Δεν νομίζω ότι το World Gold Council θα χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα για αυτό. Νομίζω ότι θα γίνει από μόνο του».

Όσο για το πώς οι απλοί επενδυτές μπορούν να κατέχουν χρυσό, τα ETFs είναι μονόδρομος, αν και ο Rule είπε ότι ο ίδιος κατέχει φυσικό χρυσό και έχει επενδύσει σε εταιρείες εξερεύνησης και εξόρυξης χρυσού. «Νομίζω ότι όποιος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της αγοραστικής του δύναμης πρέπει να έχει στην κατοχή του το πραγματικό μέταλλο», είπε. «Αν κάποιος είναι κερδοσκόπος και μπορεί να αντέξει τα οικονομικά και ψυχολογικά ρίσκα, τότε ως κίνηση κερδοσκοπίας – και όχι εξασφάλισης– μπορεί να αγοράσει μετοχές μικρών εξορυκτικών εταιρειών χρυσού».

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER