Παραγωγή τσιμέντου με ηλιακή ενέργεια από τη Cemex και τη Synhelion

Παραγωγή τσιμέντου με ηλιακή ενέργεια από τη Cemex και τη Synhelion

Η Cemex και η Synhelion ανακοίνωσαν ένα σημαντικό ορόσημο στην κοινή τους προσπάθεια για παραγωγή τσιμέντου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κλιμακώνοντας την τεχνολογία τους σε βιομηχανικά βιώσιμα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες πέτυχαν τη συνεχή παραγωγή κλίνκερ, του πιο ενεργοβόρου τμήματος της παραγωγής τσιμέντου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στις αρχές του 2022, οι εταιρείες ανακοίνωσαν την πρώτη επιτυχημένη παραγωγή κλίνκερ, αποκλειστικά με χρήση ηλιακής ενέργειας, σε μια μικρής κλίμακας πιλοτική δοκιμή. Ακολούθως οι δύο εταιρείες εφάρμοσαν τη διαδικασία σε ημι-βιομηχανική κλίμακα και επιβεβαίωσαν τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας να εφαρμοστεί ακόμη και σε πλήρη βιομηχανική κλίμακα. Επί του παρόντος, η Cemex και η Synhelion κατασκευάζουν μια πιλοτική μονάδα βιομηχανικής πλέον κλίμακας για την παραγωγή τσιμέντου με ηλιακή ενέργεια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την παραγωγή τσιμέντου και σκυροδέματος χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Fernando A. González, διευθύνων σύμβουλος της Cemex. «Η σταθερή πρόοδος που βλέπω εδώ αποδεικνύει ότι το τσιμέντο που παράγεται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργειας δεν είναι απλώς ένα όνειρο αλλά είναι απόλυτα εφικτό μέσω συνεχούς συνεργασίας και υποστηρίζεται από αυστηρή έρευνα και δοκιμές».

Ο Gianluca Ambrosetti, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Synhelion πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, που επιτεύχθηκε μέσω της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των ομάδων της Cemex και της Synhelion. Η τεχνολογία μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση της παραγωγής τσιμέντου από τον άνθρακα και προσβλέπουμε σε περισσότερα επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα».

Παραδοασιακά, το κλίνκερ παράγεται σε περιστροφικό κλίβανο σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 1.500°C. Για τη θέρμανση του κλιβάνου χρησιμοποιούνται κυρίως ορυκτά καύσιμα τα οποία ευθύνονται για περίπου το 40% των άμεσων εκπομπών CO2. Η πρωτοποριακή τεχνολογία της Synhelion παρέχει αρκετή θερμότητα για την παραγωγή κλίνκερ χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ηλιακή ενέργεια είναι μια τρομερή επιτυχία στην προσπάθεια της Cemex να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Επιπλέον, η τεχνολογία δημιουργεί τις προϋποθέσεις δέσμευσης του υπολειπόμενου CO₂ από την πύρωση σε συμπυκνωμένη μορφή χωρίς πρόσθετη προσπάθεια.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η συνεργασία μεταξύ Cemex και Synhelion έχει λάβει σημαντική αναγνώριση διεθνώς. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ βράβευσε με ποσό 3,2 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ το έργο Solar MEAD, ένα κοινό έργο μεταξύ Cemex, Sandia National Laboratories και Synhelion για τη μελέτη των συνθηκών για τη μεγιστοποίηση της μεταφοράς θερμότητας στο μείγμα ακατέργαστου τσιμέντου. Η συνεργασία έλαβε επίσης τιμητική διάκριση στην κατηγορία Eco-Innovator των βραβείων Corporate Citizenship Innovation Awards που χορηγούνται από το Boston College Center for Corporate Citizenship – έναν οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση του έργου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας.

Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος Future in Action της Cemex, το οποίο εστιάζει στην επίτευξη αριστείας στη βιωσιμότητα και την αειφορία μέσω της δράσης για το κλίμα, της κυκλικότητας και της διαχείρισης φυσικών πόρων ώστε μια εταιρεία να κατακτήσει το στόχο των μηδενικών εκπομπών CO₂ έως το 2050. Δύο βασικά στοιχεία επιτυχίας του έργου είναι η συνεργασία ανάμεσα στη Cemex Ventures και στο Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Cemex στην Ελβετία. Μέσω αυτών, η Cemex διεξάγει έρευνα αλλά ταυτόχρονα επενδύει και σε εταιρείες που παρέχουν τις δοκιμασμένες, επεκτάσιμες τεχνολογίες για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

Με πληροφορίες από Aggregates Business

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER