Γιατί προχωρά σε οργανωτικό λίφτινγκ και «μεταγραφές» διεθνώς καταξιωμένων στελεχών.
Οργανωτική δομή που της προσδίδει ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα τεχνολογικής εταιρείας απέκτησε η Sunlight, προχωρώντας στη δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στρατηγικού της στόχου να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στον κλάδο των μπαταριών μολύβδου και λιθίου. Έτσι, οι οργανωτικές αλλαγές γίνονται «όχημα» για τα επόμενα βήματα δυναμικής ανάπτυξης που έχει χαράξει η εταιρεία, «τρέχοντας» ένα επενδυτικό πλάνο 560 εκατ. ευρώ.
«Στο κάδρο» των βιομηχανικών μπαταριών που αναπτύσσει η Sunlight βρίσκονται κυρίως οι εφαρμογές έλξης (traction) και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Όσον αφορά τις εφαρμογές έλξης με μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η εταιρεία αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως, με παρουσία σε 100 αγορές των προϊόντων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη ή στις μονάδες συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Β. Καρολίνα των ΗΠA. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μερίδια και τις πωλήσεις της.
Εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια (αν όχι ακόμη πιο φιλόδοξα) έχει για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τα πλέον σύγχρονα περονοφόρα οχήματα. Μάλιστα, όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου, τα επόμενα βήματα του στρατηγικού πλάνου δεν προβλέπουν μόνο την αύξηση της παραγωγής στο εργοστάσιο στην Ξάνθη. Κι αυτό γιατί στόχος της Sunlight είναι να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής, κατασκευάζοντας η ίδια και τα στοιχεία των μπαταριών που θα αναπτύξει με πατενταρισμένη τεχνολογία. Κάτι που αυτή τη στιγμή κάνουν παγκοσμίως μόνον κινεζικές εταιρείες.
Συμβολή στην τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Επομένως, σε μία εποχή όπου η τεχνολογική αυτονομία της «Γηραιάς Ηπείρου» τίθεται ως σημαντική προτεραιότητα, ζώντας στη δεδομένη συγκυρία τις παρενέργειες από το «κενό» πολιτικών για την ενεργειακή αυτονομία της, η σημασία του πρότζεκτ αναδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Ένα πρότζεκτ που προβλέπει όχι μόνο την ανάπτυξη των πρωτότυπων στοιχείων, αλλά και την κατασκευή της πρώτης πιλοτικής μονάδας για την κατασκευή τους.
Πίσω όμως από τον χαρακτήρα της τεχνολογικής εταιρείας, δεν βρίσκεται μόνο η ανάπτυξη στοιχείων για τις μπαταρίες λιθίου, αλλά και οι καινοτόμες και προηγμένες εφαρμογές στην παραγωγή των προϊόντων της Sunlight. Τέτοιες εφαρμογές υλοποιούνται, για παράδειγμα, μέσω της επένδυσης για την αύξηση της παραγωγής δυναμικότητας μπαταριών μολύβδου-οξέος στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ώστε η δυναμικότητά του να φτάσει στα 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023, ήτοι 8GWh. Έτσι, το εργοστάσιο θα γίνει ένα πραγματικό giga–factory στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο της επέκτασης των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, η Sunlight «τρέχει» ήδη επενδύσεις για επέκταση των μονάδων συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου οξέος στη Βερόνα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπως και του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων λιθίου στην Ξάνθη. Μάλιστα, οι μπαταρίες λιθίου της Sunlight ξεχωρίζουν ήδη για την «ευφυΐα» τους, καθώς η σειρά Li.ON FORCE είναι εξοπλισμένη με καινοτόμο Ενεργό Σύστημα Διαχείρισης της μπαταρίας (BMS), που επιτρέπει απομακρυσμένη διαχείριση. Μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογιών για ακόμη πιο «έξυπνες» μπαταρίες, με την αξιοποίηση Big Data, τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εργαλείων μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning).
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η νέα οργανωτική Δομή προβλέπει Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Εμπορικής και Προϊοντικής Ανάπτυξης, και Γενική Διεύθυνση Παραγωγής. Επίσης, για την ακόμη πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες των διεθνών αγορών, δημιουργούνται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (CFO) και Εφοδιαστικής Αλυσίδας και η Γενική Διεύθυνση δραστηριοτήτων Αμερικής, οι οποίες συμπληρώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης και τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Παράδειγμα «brain regain»
Την ίδια στιγμή, ο στόχος της Sunlight για υψηλό επίπεδο καινοτομίας «αποτυπώνεται» και στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης να αποτελεί ένα απτό παράδειγμα «brain regain» επιστημόνων, με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό, σε εταιρείες που πρωτοπορούν στους συναφείς κλάδους. «Ειδικό βάρος» έχουν οι δύο πρόσφατες «μεταγραφές» στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης, των Dimitri Ottaviano, Διευθυντή Engineering and Product Development και Carlo Novarese, Διευθυντή Engineering for Lithium Cells Manufacturing.
Πριν την ένταξή του στην ομάδα της Sunlight, ο Dimitri Ottaviano εργαζόταν στη σουηδική εταιρεία Northvolt, όπου ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Παλαιότερα ακόμη κατείχε το ρόλο του Senior Application Engineer στη Samsung SDI πάνω σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Θα συμβάλει καθοριστικά στη διεύθυνση του τμήματος ανάπτυξης έξυπνων συστημάτων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο Carlo Novarese προέρχεται από την Comau p.a., εταιρεία με ηγετικό ρόλο στην παροχή λύσεων βιομηχανικής παραγωγής και αυτοματοποίησης, όπου ήταν επικεφαλής του Lithium Cell Manufacturing Global Center of Competence. Ο Carlo έχει στόχο να αναπτύξει το R&D τμήμα στο επίπεδο των στοιχείων λιθίου και της ανακύκλωσής τους, δραστηριότητες όπου η Sunlight αναμένεται να πρωτοστατήσει στα επόμενα χρόνια.
Ανάλογα καταξιωμένα διευθυντικά στελέχη περιλαμβάνονται στο πρόσφατο «κύμα» νέων εντάξεων στην εταιρεία, όπως ο κ. Carlo Crosetto που ανέλαβε τη θέση του CFO και ο κ. Asier Merelas, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του Διευθυντή Πληροφορικής και Ψηφιοποίησης.
Ο κ. Crosetto ξεκίνησε τη διακεκριμένη σταδιοδρομία του στην Mercedes-Benz το 1993 όπου και εργάστηκε σε διάφορες ηγετικές θέσεις για 17 χρόνια σε Γερμάνια, Κίνα, Ταϊλάνδη και Αμερική. Πριν την ένταξή του στη Sunlight διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής της Wienerberger AG, CFO στον Όμιλο της Dürr AG και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της RMA Group.
Αντίστοιχα, ο κ. Merelase έχει εργαστεί για την Siemens Gamesa Renewable Energy, για τον όμιλο Valliant, και για την Bridgestone, όπου διηύθυνε την υλοποίηση έργων Βιομηχανίας 4.0, ψηφιοποίησης και «έξυπνων» εργοστασίων.
Με πληροφορίες από energypress.gr