Η MYTILINEOS και η Saint-Gobain υπέγραψαν 10ετές PPA στην Ιταλία

Η MYTILINEOS και η Saint-Gobain υπέγραψαν 10ετές PPA στην Ιταλία

Η MYTILINEOS Energy & Metals και η Saint-Gobain, μία διεθνής εταιρεία με ηγετική θέση στις βιώσιμες υποδομές, υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής, με την ενέργεια να παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,9 MW στην Ιταλία.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου της Saint-Gobain στο Vidalengo, κοντά στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023. Θα παράγονται περισσότερες από 7,5 GWh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μειώνοντας έτσι περισσότερους από 3.900 τόνους CO2 κάθε χρόνο - το ισοδύναμο του ετήσιου αποτυπώματος άνθρακα περίπου 700 ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία.

O Ιωάννης Καλαφατάς, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Η MYTILINEOS εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας, ωστόσο, καθώς είναι ταυτόχρονα και μία από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, κατανοεί τις αυξημένες ανάγκες των συνεργατών της. Η Ιταλία είναι μία χώρα στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία και με αυτή τη συμφωνία αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε λύσεις ενέργειας σε τοπικές βιομηχανίες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ενεργειακής αστάθειας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ιταλική πολιτική ενεργειακής ανεξαρτησίας».

Το 10ετές αυτό PPA διασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Saint-Gobain στο Vidalengo. Επιπλέον, καθώς έχει «κλειδώσει» μία ευνοϊκή τιμή, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης τελών δικτύου. Το έργο εμπίπτει στον ιταλικό κανονισμό για την ιδιοκατανάλωση, γνωστό ως SEU.

Must Reads

Ο Gaetano Terrasini, CEO της ιταλικής Saint-Gobain, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA της Saint-Gobain. Το όραμα του Ομίλου είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες κατασκευές, όχι μόνο χάρη σε λύσεις που καθιστούν δυνατή την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και άνετων κτιρίων, αλλά και χάρη στις διαδικασίες παραγωγής, για τις οποίες έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των CO2, των αποβλήτων και του νερού. Η οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας για το εργοστάσιο μας στο Vidalengo αντιπροσωπεύει μία από τις ενέργειες που θα υποστηρίξουν την λειτουργία μας στην Ιταλία για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του Ομίλου για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050».

Η MYTILINEOS υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας και της Ιταλίας για απανθρακοποίηση, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ειδικά τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στην Ιταλία χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων 157 MW σε κατασκευή και 2 GW σε ανάπτυξη, ενώ σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 1 GW εντός του 2023.

Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του συνολικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της MYTILINEOS ισχύος 9,1GW, το οποίο αποτελείται από έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα:

  • 539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)
  • ~1.0GW είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
  • ~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
  • >5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

Οι Gattai, Minoli, Partners και Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή. 

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER