Τέσσερα γραφήματα αποκαλύπτουν δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό προφίλ

Τέσσερα γραφήματα αποκαλύπτουν δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό προφίλ

Κάθε χρόνο, ο ενεργειακός κολοσσός BP Plc εκδίδει μια μελέτη για οικονομολόγους, αναλυτές και επενδυτές με την έκδοση της ετήσιας Στατιστικής Ανασκόπησης της Παγκόσμιας Ενέργειας. Η ανασκόπηση δημοσιεύεται από τη δεκαετία του 1960 και είναι μια συλλογή δεδομένων για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος, τις εμπορικές ροές και άλλες πτυχές του σημερινού ενεργειακού συστήματος.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το 1985, η ενέργεια από άνθρακα ήταν το 38% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η υδροηλεκτρική ήταν 20%, η πυρηνική 15%, το φυσικό αέριο 14% και η ενέργεια παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα, λίγο πάνω από 11%.

Τρεισήμισι δεκαετίες αργότερα, ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στο 36% και το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί σχεδόν στο 23%. Αλλά κάθε άλλη σημαντική πηγή παραγωγής στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έχει χάσει σχετικό μερίδιο και σίγουρα συνολικά περισσότερο από την αύξηση που αντιπροσωπεύει το φυσικό αέριο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια μικρής κλίμακας) έχει αυξηθεί από 0,8% του παγκόσμιου μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας στο 13%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν το όριο του 10% το 2019 και προσθέτουν 0,8% μερίδιο αγοράς -το ίδιο ποσό που αντιπροσώπευαν παγκοσμίως το 1985!- κατά μέσο όρο ετησίως από το 2010.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πλέον το 13% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον σημαντικότερες από την πυρηνική ενέργεια

Αν και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν ανταγωνίζεται ακριβώς την πυρηνική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ανώτερες. Το 2020, όλη η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε την παγκόσμια πυρηνική παραγωγή.

Το 2021, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν από μόνες τους το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και ξεπέρασαν την πυρηνική σε ετήσια παραγωγή. Το 2021 ήταν στην πραγματικότητα μια σημαντική χρονιά για την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από 4%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2004, χάρη στις προσθήκες πυρηνικών σταθμών στην Κίνα.

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο

Η BP παρακολουθεί το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2000. Στις αρχές του αιώνα, η Ιαπωνία ήταν μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, λαμβάνοντας περίπου 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Η Ευρώπη στο σύνολο της ήταν ο επόμενος μεγαλύτερος εισαγωγέας, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα. Η Κίνα δεν είχε άρχισε καν να εισάγει LNG μέχρι το 2006.

Τα επόμενα 20 χρόνια, οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας κορυφώθηκαν, λόγω του κλεισίματος πολλών πυρηνικών σταθμών της χώρας μετά το μεγάλο σεισμό του Τοχόκου το 2011. Ο όγκος εισαγωγών της Ευρώπης φαινόταν έτοιμος να συναγωνιστεί με εκείνον της Ιαπωνίας μια δεκαετία πριν, πριν υποχωρήσουν και στη συνέχεια ανέβουν ξανά για να ξεπεράσουν τις εισαγωγές της Ιαπωνίας το 2019. Οι εισαγωγές της Κορέας υπερδιπλασιάστηκαν, παρά τα περιστασιακά έτη μέτριας πτώσης.

Και μετά υπάρχει η Κίνα. Η Κίνα εισήγαγε 109,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG πέρυσι, 1,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από την Ευρώπη. Η Ασία αντιπροσωπεύει το 70% του παγκόσμιου εμπορίου LNG την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία τα μερίδια της Κίνας τόσο στο παγκόσμιο εμπόριο LNG όσο και στο εμπόριο LNG της Ασίας έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Η Κίνα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από την Ευρώπη

Το 1965, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 13TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η Ευρώπη παρήγαγε 3TWh. Τα δεδομένα για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας δεν εμφανίζονται μέχρι το 1990, οπότε η παραγωγή 0,1TWh ήταν μικρότερη από το 1/600ο αυτού που παρήγαγαν οι ΗΠΑ.

Φτάνοντας στο 2016 και η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έφτασε κοντά στο 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, το 2021, η Κίνα ξεπερνά την Ευρώπη, προσθέτοντας σχεδόν 290TWh συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε έναν χρόνο. Πέρυσι, η Ιαπωνία και η Ινδία παρήγαγαν συνολικά 302TWh. 

Δεν ήταν όλες οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας πέρυσι θετικές. Η κατανάλωση άνθρακα, για παράδειγμα, ανέκαμψε απότομα και ήταν πολύ κοντά στο υψηλό όλων των εποχών που ήταν το 2013. Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε επίσης σε ιστορικά υψηλά. Αλλά η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά κεφαλήν είναι λίγο-πολύ σταθερή εδώ και μια δεκαετία. Η κορύφωση της έγινε πριν από 15 χρόνια για τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Και οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν σημασία. Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε μόνο 0,1% ετησίως από το 2011 έως το 2021 και το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,2%. Κατά τη διάρκεια των ίδιων 10 ετών, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 15% ετησίως κατά μέσο όρο. Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι τεράστιο και πολύπλοκο και η μαζική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να κυριαρχεί στο μείγμα. Ωστόσο, η ισχύς που παράγεται από πηγές μηδενικού άνθρακα είναι εκεί που βρίσκεται η ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER